Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Φεβ-2019 07:52

  Τι να προσέξουμε στις ανακοινώσεις της Κομισιόν για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο

  Τι να προσέξουμε στις ανακοινώσεις της Κομισιόν για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Κωνσταντίνου Ευσταθίου και Guntram B. Wolff

  Σήμερα η Κομισιόν αναμένεται να υιοθετήσει το χειμερινό πακέτο του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, του κύκλου εποπτείας και συντονισμού των οικονομικών πολιτικών σε επίπεδο ΕΕ. Αυτό το πακέτο θα περιλαμβάνει την κατηγοριοποίηση των χωρών στη διαδικασία μακροοικονομικών ανισορροπιών (ΜΙΡ) για το 2019 και ως εκ τούτου, θα σηματοδοτεί μια σημαντική περίοδο στη διαδικασία αυτού του έτους.

  Συγκεκριμένα, για κάποιες χώρες, μια σε βάθος αξιολόγηση (IDR) θα καθορίσει την ύπαρξη και την φύση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και θα αποτιμήσει τη βαρύτητά τους,. Με βάση αυτή την αξιολόγηση, τα κράτη-μέρη θα κατηγοριοποιηθούν αντίστοιχα σε ομάδες: χώρες χωρίς ανισορροπίες, χώρες με ανισορροπίες, και εκείνες με υπερβολικές ανισορροπίες.

  Η κατηγοριοποίηση με τη σειρά της θα καθορίσει τον βαθμό αυστηρότητας η οποία θα επιβληθεί στα κράτη μέλη σε συνάρτηση με τις συστάσεις που θα δεχθεί η κάθε χώρα, (CSRs), καθώς και τους πιθανούς μηχανισμούς επιβολής που είναι διαθέσιμοι στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα σε περίπτωση που κάποια χώρα δεν συμμορφώνεται.

  Αλλά οι χώρες ακολουθούν πραγματικά τις συστάσεις που δέχονται από τις Βρυξέλλες αναφορικά με την οικονομική τους πολιτική; Η απάντηση είναι πως μέχρι στιγμής τα συνολικά ποσοστά εφαρμογής είναι χαμηλά. Μεταξύ 2013-2017, το ιστορικό εφαρμογής των κρατών-μελών έχει κυμανθεί από αυτό που η Κομισιόν θεωρεί ως ‘περιορισμένη πρόοδος” σε "κάποια πρόοδο”.

  Επιπλέον, η εφαρμογή έχει επιδεινωθεί με τον καιρό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις χώρες που διαπιστώνονται με υπερβολικές ανισορροπίες. Εάν αυτή η τάση συνεχίστηκε το 2018 μένει να φανεί σήμερα, όταν θα ανακοινωθεί η αξιολόγηση της προόδου από την Κομισιόν σε σχέση με τα περυσινά CSRs.

  dfdfdfgv

  Σημείωση: Τον περασμένο Νοέμβριο, η Έκθεση για τον Μηχανισμό Προειδοποίησης κατέληξε ότι 15 κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο ανισορροπιών. Ως αποτέλεσμα, κανένα IDR δεν πραγματοποιήθηκε τια αυτά τα κράτη-μέλη, τα οποία κατηγοριοποιούνται στην κατηγορία χωρίς ανισορροπίες. Η κατηγοριοποίηση εκκρεμεί μόνο για τα υπόλοιπα 13 μέλη (Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία).

  - Η Κομισιόν χρησιμοποιεί κλίμακα πέντε σημείων για να αξιολογήσει την εφαρμογή των συστάσεων: καμία πρόοδος, περιορισμένη πρόοδος, κάποια πρόοδος, σημαντική πρόοδος, και πλήρης συμμόρφωση.

  - Περιορισμένη πρόοδος σημαίνει ότι το κράτος-μέλος: έχει ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα αλλά αυτά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα παρά μόνο σε περιορισμένο βαθμό. Και παρουσίασε νομοθετικές πράξεις στο νομοθετικό σώμα αλλά αυτές δεν έχουν υιοθετηθεί ακόμη και απαιτείται ουσιαστική περαιτέρω δουλειά, μη νομοθετική, προτού εφαρμοστεί το CSR. Επίσης, σημαίνει ότι έχει παρουσιάσει μη νομοθετικές πράξεις, χωρίς κάποιο follow up σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή που είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστεί το CSR.

  -Κάποια πρόοδος σημαίνει ότι το κράτος μέλος: έχει υιοθετήσει μέτρα που εν μέρει αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και το κράτος-μέλος έχει εφαρμόσει μέτρα που αντιμετωπίζουν το CSR αλλά απαιτείται ακόμη σημαντική δουλειά για να αντιμετωπιστεί πλήρως το CSR καθώς έχουν εφαρμοστεί λίγα μόνο μέτρα. Για παράδειγμα: υιοθετήθηκε απ΄το εθνικό κοινοβούλιο, από υπουργικές αποφάσεις αλλά δεν υπάρχουν αποφάσεις για εφαρμογή.

  © Copyright Bruegel. Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr. Η δημοσίευση της ελληνικής μετάφρασης δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://bruegel.org/2019/02/what-to-look-out-for-in-the-latest-european-semester-package/
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων