Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Δεκ-2018 10:46

  Οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τη Β. Αφρική

  Οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τη Β. Αφρική
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Uri Dadush και Yana Myachenkova

  Οι εμπορικές συμφωνίες που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής –με την Αλγερία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο και την Τυνησία- συχνά θεωρούνται ότι έχουν φέρει απογοητευτικά αποτελέσματα από τη στιγμή που τέθηκαν σε ισχύ, στη διάρκεια της δεκαετίας του 2000. Οι τέσσερις βορειοαφρικανικές χώρες έχουν βιώσει ανεπαρκή αύξηση των εξαγωγών τους στην ΕΕ και έχουν υποστεί περιορισμένη μόνο διαφοροποίηση. Στο μεταξύ, οι εξαγωγές της ΕΕ στη Βόρεια Αφρική έχουν αυξηθεί αρκετά γρήγορα.

  Η οικονομική ανάπτυξη στη Βόρεια Αφρική ήταν χαμηλότερη από αυτή που χρειαζόταν για να μειωθεί η χρόνια υπο-απασχόληση, ιδιαίτερα των νέων. Οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τη Βόρεια Αφρική θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μεγάλα οφέλη εάν οδηγούν άμεσα ή τουλάχιστον δίνουν κίνητρα για τις μεταρρυθμίσεις ώστε οι χώρες της Βόρειας Αφρικής να καταστούν πιο ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές.

  Αν και η μεταρρύθμιση είναι ευθύνη των κυβερνήσεων των χωρών της Βόρειας Αφρικής, η ΕΕ θα μπορούσε να παράσχει πιο ισχυρά κίνητρα για να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον. Στο μεταξύ, στη γεωργία, εάν οι χώρες της Βόρειας Αφρικής ήταν ικανές να συναγωνίζονται με την ΕΕ με ισότιμους όρους ανταγωνισμού, το μερίδιο της γεωργίας στην εγχώρια προστιθέμενη αξία, θα ήταν σημαντικά υψηλότερο και η αγροτική φτώχεια θα ήταν αντίστοιχα χαμηλότερη από ό,τι είναι σήμερα.

  Παρόλα αυτά, οι συμφωνίες έχουν κριθεί υπερβολικά αυστηρά. Βοήθησαν να αυξηθεί το εμπόριο, αν και δεν έγιναν αρκετά στο εσωτερικό μέτωπο ώστε να αντληθεί το μέγιστο όφελος από αυτό. Επιπλέον, το εγχώριο και διεθνές περιβάλλον ήταν δυσμενές, εμποδίζοντας την πρόοδο της Βόρειας Αφρικής. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου, η ΕΕ αναπτύχθηκε υποτονικά, και οι χώρες της Βόρειας Αφρικής ήρθαν αντιμέτωπες με αυξημένο ανταγωνισμό στις ευρωπαϊκές αγορές από την Κίνα και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που εντάχθηκαν στην ΕΕ το 2004 και μετά.

  Γενικά, οι χώρες που έγιναν μέλη της ΕΕ τα έχουν πάει πολύ καλύτερα σε σχέση με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Ενώ οι χώρες της Β. Αφρικής δεν είναι υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ, είναι πολλά αυτά που μπορούν οι ίδιες και η ΕΕ να διδαχθούν από το παράδειγμα των χωρών πριν από την ένταξη σε ό,τι αφορά στο πώς μια νέα γενιά εμπορικών συμφωνιών μεταξύ της ΕΕ και της Βόρειας Αφρικής, θα μπορούσε να είναι βαθύτερη και πιο περιεκτική από ό,τι είναι σήμερα, και θα μπορούσε να συνοδεύεται από αυξημένη βοήθεια για το εμπόριο.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://bruegel.org/2018/11/assessing-the-european-unions-north-africa-trade-agreements/?utm_content=buffer30285&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer+(bruegel)

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων