Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Σεπ-2018 09:29

  Τι μας λένε οι τιμές του Big Mac για την προσαρμογή στην ευρωζώνη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Κωνσταντίνου Ευσταθίου

  Τι μπορεί να μας πει ο δείκτης Big Mac για τις πραγματικές αποκλίσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας στην ευρωζώνη; Έχουν προσαρμοστεί οι σχετικές τιμές μεταξύ των χωρών, έτσι ώστε να διορθωθούν;

  Παρά τους αρκετούς περιορισμούς του, ο Big Mac Index του Economist παραμένει ένα δημοφιλές και ενστικτώδες μέτρο της υποτίμησης/ανατίμησης της ισοτιμίας. Ελλείψει ονομαστικών ισοτιμιών, θα περίμενε κανείς οι τιμές των Big Macs να διαφέρουν ανάλογα με τις χώρες της ευρωζώνης και ανάλογα με την τοπική παραγωγικότητα.

  Πρώτον, οι τιμές του Big Mac αντικατοπτρίζουν τόσο τις αποκλίσεις ανταγωνιστικότητας που επικράτησαν στη ζώνη του ευρώ κατά την παραμονή της κρίσης όσο και την επακόλουθη προσαρμογή στην περιφέρεια. Παρά τις συστηματικές διαφορές παραγωγικότητας μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας ή της Ιταλίας, το 2011 ένα Big Mac πωλούνταν σχεδόν με την ίδια τιμή. Όπως δείχνει το Σχήμα 1, ένα μπέργκερ ήταν ελαφρώς φθηνότερο στην Ελλάδα (3,26 ευρώ) και οριακά ακριβότερο στην Ιταλίας (3,50 ευρώ) από ό,τι στη Γερμανία (3,40 ευρώ).

  Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι αυξήσεις των τιμών στην περιφέρεια της ευρωζώνης ήταν περιορισμένες σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, οδηγώντας σε ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας. Το Σχήμα 2 απεικονίζει την προσαρμογή στις σχετικές τιμές: το 2018 οι τιμές στην Ελλάδα (+0,09 ευρώ), στην Ιρλανδία (+0,27 ευρώ) και στην Πορτογαλία (+0,35 ευρώ), αυξήθηκαν λιγότερο από το σταθμισμένο ισοδύναμο της ευρωζώνης (+0,63 ευρώ).

  sfgvfgfs

  Ένα άλλο σημείο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι οι τιμές του Big Mac δεν έχουν αλλάξει στις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης. Οι τιμές στη Γαλλία και στην Ιταλία έχουν αυξηθεί (+0,70 ευρώ) ουσιαστικά όσο και στη Γερμανία (+0,72 ευρώ) (Σχήμα 1) και ταχύτερα σε σχέση με την ευρωζώνη γενικότερα (Σχήμα 2).

  Στο βαθμό που στις τιμές του 2011 καταγράφτηκε μια λάθος ευθυγράμμιση στις πραγματικές συναλλαγματικές ισοτιμίες, αυτή παραμένει (ή έχει πιθανώς επιδεινωθεί με τη διεύρυνση των διαφορών παραγωγικότητας την ίδια περίοδο). Το ΔΝΤ κατέστησε αυτή την υπόθεση πολύ πιο επίσημη στο τελευταίο Report του για τον Εξωτερικό Τομέα: διαπίστωσε μια υπερτιμημένη πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία στη Γαλλία και στην Ιταλία (κατά 4% και 5% αντιστοίχως) και μια σημαντικά υποτιμημένη στη Γερμανία (κατά 15%) για το 2017.

  Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις ίσως τελικά να λειτουργήσουν υπέρ της επιθυμητής κατεύθυνσης. Το Σχήμα 3 βοηθάει να διαλευκανθεί η ιστορία: το σχετικό κενό των τιμών των Big Macs μεταξύ της Γερμανίας από τη μια πλευρά και της Γαλλίας και της Ιταλίας από την άλλη, πραγματικά διευρύνθηκε από το 2011 μέχρι το 2016, καθώς οι τιμές στη Γερμανία παρέμειναν σταθερές και συνέχισαν να αυξάνονται στη Γαλλία και στην Ιταλία. Από το 2016 ωστόσο, αυτές οι τάσεις έχουν αντιστραφεί, βοηθώντας στη σταδιακή μείωση της διαφοράς των τιμών.

  fsdf

  © Copyright Bruegel. Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr. Η δημοσίευση της ελληνικής μετάφρασης δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://bruegel.org/2018/09/big-macs-in-big-countries-an-update-on-euro-area-adjustment/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων