Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Δεκ-2017 09:33

  Αυξάνεται η στήριξη για την μετανάστευση μεταξύ χωρών της ΕΕ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ου Zsolt Darvas

  Η μετανάστευση βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις προκλήσεις που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και οι Ευρωπαίοι είναι περισσότερο αρνητική για τη μετανάστευση από άλλους πολίτες σε άλλες ηπείρους, όπως αναλύουμε σε report. Αλλά εκτός από αυτές τις γενικές αποδοκιμαστικές απόψεις για τη μετανάστευση συνολικά, ο ενθουσιασμός των Ευρωπαίων για την ενδοευρωπαϊκή κινητικότητα των ανθρώπων, είναι σχετικά υψηλός και είναι σε άνοδο (Σχήμα 1) -μια εξέλιξη που δεν έχει φανεί πολύ στη συζήτηση.

  Το Μάιο του 2015, την πρώτη φορά που η έρευνα Ευρωβαρόμετρο περιλάμβανε ένα σχετικό ερώτημα, το 51% των ερωτηθέντων ήταν πολύ ή αρκετά θετικό για τη μετανάστευση από άλλες χώρες της ΕΕ, το 40% ήταν πολύ ή αρκετά αρνητικό, ενώ το 9% των ερωτηθέντων δεν έδωσε κάποια απάντηση. Έκτοτε, η υποστήριξη για την ενδοευρωπαϊκή μετανάστευση έχει αυξηθεί σταδιακά, φθάνοντας το 63% υπέρ, το 30% κατά και το 7% να απαντά "δεν γνωρίζω”, το Μάιο του 2017. Εάν αγνοήσουμε όσους δεν απάντησαν, διαπιστώνουμε ότι περισσότεροι από τα δύο τρίτα των πολιτών της ΕΕ είχαν θετικές απόψεις για την ενδόκοινοτική κυκλοφορία ανθρώπων το Μάιο του 2017.

  Ενώ υπάρχει κάποια ετερογένεια ανά χώρα, η στήριξη για την ενδοκοινοτική κυκλοφορία έχει αυξηθεί από το Μάιο του 2015 μέχρι το Μάιο του 2017 σε κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ εκτός της Ρουμανίας (δείτε τους προσαρμοσμένους χάρτες στο παράρτημα). Η στήριξη έχει αυξηθεί ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρόλο που η μετανάστευση από άλλες χώρες της ΕΕ αποτέλεσε βασικό θέμα της εκστρατείας που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή στην ΕΕ τον Ιούνιο του 2016.

  Την ίδια στιγμή, η στήριξη για τη μετανάστευση εκτός της ΕΕ είναι γενικώς χαμηλότερη, αλλά είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι αυτή η στήριξη δεν έχει επιδεινωθεί στη διάρκεια της πρόσφατης προσφυγικής κρίσης, αλλά παρέμεινε λίγο-πολύ το ίδιο.

  Το διάγραμμα 2 συγκρίνει τη στήριξη για τη μετανάστευση από άλλες χώρες της ΕΕ (οριζόντιος άξονας) και από εκτός της ΕΕ (κάθετος άξονας) για κάθε χώρα της ΕΕ το Μάιο του 2017. Η γραμμή των 45 μοιρών θα αντιστοιχούσε στην ίση στήριξη για τις δύο πηγές της μετανάστευσης, αλλά όλα τα δεδομένα βρίσκονται κάτω από τη γραμμή, υπογραμμίζοντας ότι η στήριξη για τη μετανάστευση από άλλες χώρες της ΕΕ είναι υψηλότερη παρά η στήριξη για μετανάστευση εκτός της ΕΕ σε κάθε χώρα. Οι άνθρωποι στο Λουξεμβούργο, στην Ιρλανδία και στη Σουηδία είναι περισσότερο υποστηρικτικοί μιας ενδόκοινοτικής μετανάστευσης και έχουν ένα σχετικά υψηλό επίπεδο στήριξης για την ενδόκοινοτική μετανάστευση. Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, υποστηρίζουν επίσης τη μετανάστευση εκτός ΕΕ.

  Η στήριξη για τη μετανάστευση εκτός της ΕΕ ήταν πολύ χαμηλή -μόλις 15%- σε σειρά χωρών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (Τσεχία, Σλοβακία, Λετονία, Ουγγαρία και Εσθονία), ενώ η χαμηλότερη στήριξη για τις ενδοκοινοτικές μεταναστεύσεις, λίγο κάτω από το 50%, ήταν στην Τσεχία και στην Κύπρο.

  hjsgfhjsg

  © Copyright Bruegel. Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr. Η δημοσίευση της ελληνικής μετάφρασης δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://bruegel.org/2017/12/support-for-intra-eu-mobility-of-people-is-on-the-rise/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων