Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Ιουν-2021 00:05

  Μετάλλαξη "Δέλτα": Οι "εκπλήξεις" και τα ζητήματα που απαιτούν άμεση αντίδραση από τις κυβερνήσεις

  Μετάλλαξη "Δέλτα": Οι "εκπλήξεις" και τα ζητήματα που απαιτούν άμεση αντίδραση από τις κυβερνήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Mohamed A. El-Erian

  Από το Σαββατοκύριακο -και για τις επόμενες δύο εβδομάδες- οι κάτοικοι του Σίδνεϊ βρίσκονται ξανά υπό καθεστώς lockdown, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της διασποράς του μεταλλαγμένου στελέχους "Δέλτα". Η εξέλιξη αυτή αιφνιδίασε πολλούς, ιδίως όσους δικαιολογημένα θεωρούσαν πως η Αυστραλία συγκαταλεγόταν στις χώρες που είχαν αντιμετωπίσει με τον αποτελεσματικότερο τρόπο την πανδημία, με τη χώρα να καταγράφει χαμηλούς αριθμούς μολύνσεων, νοσηλειών και θανάτων. 

  Η Αυστραλία δεν ήταν η μοναδική πρόσφατη έκπληξη -ανάμεσα στις προηγμένες χώρες- όσον αφορά την πορεία της πανδημίας. Το Ισραήλ, που για καιρό ήταν πρωτοπόρο στην επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, από την προηγούμενη Παρασκευή επέβαλε εκ νέου την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. Καταλύτης ήταν και εδώ η μετάλλαξη "Δέλτα". Άλλη μια έκπληξη είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο, μετά την Ινδία, είναι η χώρα που δίνει τη μεγαλύτερη μάχη κατά του στελέχους "Δέλτα". Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, οι μολύνσεις από τη μετάλλαξη "Δέλτα" αυξήθηκαν κατά 46% μέσα σε μία εβδομάδα. Είτε λάβουν υπόψη τους αριθμούς στη Μ. Βρετανία είτε την αντίδραση της Αυστραλίας και του Ισραήλ, πολλές χώρες -συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ- πρέπει να εστιάσουν και να χειριστούν κατά προτεραιότητα τέσσερα ζητήματα, αφού συνειδητοποιήσουν ότι οι νέοι κίνδυνοι από την covid-19 είναι πιθανόν εδώ και δεν γνωρίζουν σύνορα.

  Διασπορά και κρούσματα σε εμβολιασμένους

  Η ιδιότητα της μετάλλαξης "Δέλτα" να εξαπλώνεται γρήγορα και με μεγάλη διεισδυτικότητα έχει ξαφνιάσει πολλούς. Αποδεικνύεται η πιο μεταδοτική μετάλλαξη έως σήμερα, ιδίως ανάμεσα στις μη εμβολιασμένες ομάδες του πληθυσμού. "Χτυπά" όμως και τους εμβολιασμένους, συμπεριλαμβανομένων των πλήρως εμβολιασμένων και με τις δύο δόσεις, οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου, αποτελούν το 20% όσων προσβλήθηκαν από το στέλεχος "Δέλτα". 

  Οι επιπτώσεις για την υγεία

  Ευτυχώς, στις προηγμένες χώρες, οι επιπτώσεις από τη μετάλλαξη "Δέλτα" για την υγεία των νοσούντων φαίνονται λιγότερο σοβαρές μέχρι στιγμής. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στη βαθύτερη κατανόηση του πώς "κινείται" η covid-19 μετά από 18 μήνες πανδημίας. Πιο σημαντική αιτία, ωστόσο, είναι ο εμβολιασμοί: αν και τα εμβόλια δεν έχουν "σπάσει" εντελώς την αλυσίδα που συνδέει τις λοιμώξεις με τις νοσηλείες και τους θανάτους, εντούτοις έχουν αποδυναμώσει σε σημαντικό βαθμό την αιτιώδη συνάφειά τους. Έως τώρα, ελάχιστοι από όσους βρέθηκαν θετικοί στη μετάλλαξη "Δέλτα" χρειάστηκαν νοσηλεία ή αποβίωσαν και αυτό επειδή είχαν εμβολιαστεί. Παραμένει, ωστόσο, η αβεβαιότητα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της covid-19.

  Οι κυβερνητικές πολιτικές

  Οι αντιδράσεις των κυβερνήσεων όσον αφορά την πολιτική που ακολουθούν για την αντιμετώπιση της νέας μετάλλαξης διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό, και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ποσοστό των εμβολιασμένων ανά χώρα. Σημαντικό ρόλο φαίνεται πως διαδραματίζουν συμπεριφορικά μοντέλα, καθώς και η αποδοχή που χαίρει ή η αποτελεσματικότητα που έχει η εκάστοτε στρατηγική.

  Το Σίδνεϊ, με σχετικά μικρό ποσοστό εμβολιασμένων, έλαβε αυστηρά μέτρα παρά τα χαμηλά επίπεδα νέων μολύνσεων σε απόλυτους αριθμούς. Ισραήλ και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν φτάσει σε υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων, ωστόσο αντέδρασαν διαφορετικά: το Ισραήλ έθεσε σε εφαρμογή πιο αυστηρούς περιορισμούς, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί το αφήγημα περί "ανοίγματος" των δραστηριοτήτων. (Η Αγγλία μετέθεσε κατά έναν μήνα αργότερα το τελικό στάδιο του οδικού χάρτη για την επαναλειτουργία της αγοράς και των κοινωνικών δραστηριοτήτων, και αντιστοίχως έπραξαν οι Βόρεια Ιρλανδία, Σκωτία και Ουαλία. Σημαντικό είναι επίσης ότι εντάθηκαν οι -ήδη εντυπωσιακοί- ρυθμοί του εμβολιαστικού προγράμματος, με pop-up εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, τα οποία μπορεί να επισκεφθεί ο πολίτης χωρίς να κλείσει πρώτα ραντεβού.)

  Οι οικονομικές συνθήκες

  Μέχρι σήμερα, στις προηγμένες χώρες, η επιπρόσθετη οικονομική ζημιά που συνδέεται με τις επιπτώσεις από τη μετάλλαξη "Δέλτα" φαίνεται περιορισμένη, ιδίως αν τη συγκρίνουμε με την κατάσταση στην Ινδία, από όπου και προέρχεται το μεταλλαγμένο στέλεχος επιφέροντας τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

  Αν και υπάρχουν πρόσφατα παραδείγματα σε όλο τον κόσμο για σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις από το νέο κύμα της πανδημίας (το Μπαγκλαντές είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του τελευταίου Σαββατοκύριακου), ελάχιστα μέχρι στιγμής στοιχεία υποδεικνύον ότι η μετάλλαξη "Δέλτα" είναι ιδιαίτερα επιζήμια -σε οικονομικό και χρηματοπιστωτικό επίπεδο- για τον προηγμένο κόσμο. Αν και είναι ακόμη νωρίς να κάνουμε εκτιμήσεις για εξάπλωσή της σε παγκόσμια κλίμακα -ενδεχόμενο που θα επιβεβαιωθεί, δυστυχώς-, πολλές χώρες έχουν γίνει αποτελεσματικότερες στη διαχείριση αυτών των κυμάτων.

  Ανεξάρτητα από την εξέλιξη των προαναφερθέντων τεσσάρων παραγόντων, είναι αδύνατον να αγνοήσουμε δύο γενικά -αλλά σημαντικά- συμπεράσματα.

  Πρώτον, η "Δέλτα" είναι ακόμη μία απόδειξη ότι η τρομερή πανδημία της covid-19 δεν θα τελειώσει "ως δια μαγείας". Αντιθέτως, ο κόσμος θα πρέπει να συνεχίσει να προσαρμόζεται στο γεγονός πως θα ζει μαζί με μια ενδημική νόσο για κάποιο χρονικό διάστημα - με έναν ιό που αποδεικνύεται ότι είναι δύσκολο να εξαλειφθεί πλήρως. Εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές και κατευθυντήριες γραμμές στον τομέα της ιδιωτικής και δημόσιας υγείας, η εποχή ενός ενδημικού ιού μπορεί να γίνει λιγότερο απειλητική για την ίδια την ανθρώπινη ζωή και τον βιοπορισμό.

  Οι κυβερνήσεις πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για να κερδίσουν και τις τρεις κούρσες σε αυτή την ιστορική μάχη κατά της covid-19. Το να κερδίσουν μόνο τη μία ή τις δύο δεν αρκεί. Συγκεκριμένα, απαιτείται η κατατρόπωση των κρουσμάτων, η ελαχιστοποίηση των μεταλλάξεων και η επιτάχυνση των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Και όλα αυτά δεν είναι μόνο ευθύνη των κυβερνήσεων, όσο σημαντικός και αν είναι ο ρόλος τους. Είναι σημαντική υποχρέωση των πολιτών να τηρούν με ευλάβεια τις υγειονομικές πρακτικές που η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει κωδικοποιήσει ως "χέρια, πρόσωπα, αποστάσεις".

  Δεύτερον, δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος να προστατευτεί μία χώρα από την απειλή της covid που έρχεται από το εξωτερικό. Σκεφτείτε τα νέα που ήρθαν από το Σίδνεϊ αυτό το Σαββατοκύριακο. Μαζί με τη Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία έχει υιοθετήσει την πιο αυστηρή τακτική περιορισμών στις διασυνοριακές μετακινήσεις σε σύγκριση με άλλες προηγμένες οικονομίες, υποβάλλοντας σε μεγάλη ταλαιπωρία τους πολίτες της. Έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις εσωτερικές μετακινήσεις και στα ταξίδια στο εξωτερικό, ποσοστώσεις στους επισκέπτες της, καθώς και "σκληρή" καραντίνα, με τους κατοίκους της να επιδεικνύουν εντυπωσιακή κατανόηση, υποστήριξη και συμμόρφωση. Και πάλι, όμως, το Σίδνεϊ τέθηκε σε καθεστώς lockdown - και όχι για "διάλειμμα", αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

  Ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ευημερία είναι να θέσουμε ξανά ως βάση το αξίωμα: "Κανείς δεν είναι ασφαλής, μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς". Η ενισχυμένη επαγρύπνηση στις προηγμένες χώρες πρέπει να συνοδεύεται με την παροχή μεγαλύτερης βοήθεια προς τα φτωχότερα και όχι καλά οργανωμένα κράτη, ώστε να επιτευχθεί η πιο ανθεκτική προστασία όλων από την covid-19.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ