Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Σεπ-2022 15:00

  Η επιρροή της Μελόνι μπορεί να είναι μεγαλύτερη στο εξωτερικό από ό,τι στο εσωτερικό

  Η επιρροή της Μελόνι μπορεί να είναι μεγαλύτερη στο εξωτερικό από ό,τι στο εσωτερικό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Rachel Sanderson

  Ο θρίαμβος της Τζώρτζια Μελόνι ως η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί ενός νικηφόρου κόμματος στον κυριαρχούμενο από άνδρες κόσμο της ιταλικής πολιτικής, δεν είναι μια στιγμή που αξίζει να γιορτάσουμε, διότι έφερε την ακροδεξιά στο ευρωπαϊκό mainstream, ακριβώς έναν αιώνα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον φασίστα πρόγονό της, Μπενίτο Μουσολίνι.

  Μπορεί να χρειαστεί μέχρι τα μέσα του επομένου μήνα προκειμένου να γνωρίζουμε την ακριβή σύνθεση της νέας ιταλικής κυβέρνησης. Αλλά οι κάλπες την Κυριακή το βράδυ έστεψαν την Μελόνι ξεκάθαρη νικήτρια. Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας πρόκειται να είναι ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία του κόμματος των Αδελφών της Ιταλίας της Μελόνι, στον οποίο θα ενταχθεί η αντιμεταναστευτική Λέγκα και η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, φίλα προσκείμενο στον Πούτιν.

  Αυτό που είναι επίσης βέβαιο είναι ότι διέλυσε μια "ομοφωνία" στην ευρωπαϊκή πολιτική, φέρνοντας στην εξουσία ένα κόμμα με ρίζες στον νέο-φασισμό στην εξουσία, για πρώτη φορά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο –στο τιμόνι μιας χώρας-ιδρυτικό μέλος της Ε. Μετά την άνοδο των ακροδεξιών Δημοκρατών στη Σουηδία αυτόν τον μήνα ως επικεφαλής στον κυβερνητικό τους συνασπισμό, το ερώτημα είναι που θα μπορούσε να πέσει το επόμενο ντόμινο;

  Η Νότια Ευρώπη είναι "έτοιμη" για την πολιτική αναταραχή που πρεσβεύει η Μελόνι.

  Το ακροδεξιό Vox, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Ισπανίας, μπήκε στην περιφερειακή κυβέρνηση για πρώτη φορά τον Μάρτιο, και η Μελόνι δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ήλπιζε η επιτυχία της να ανοίξει τον δρόμο για να κερδίσει μεγαλύτερη δύναμη. Στην Πορτογαλία, το δεξιό Chega (Αρκετά) κόμμα, έλαβε 12 έδρες στις εκλογές του Ιανουαρίου αυτό το έτος, έναντι της μιας μόλις έδρας το 2019.

  Οι διχαστικοί ηγέτες κερδίζουν έδαφος εν μέσω των προκλήσεων που θέτει η μετανάστευση, η αυξανόμενη φτώχεια, η πτώση των ποσοστών γεννήσεων, η κλιματική έκτακτη ανάγκη, η αποβιομηχανοποίηση και η ανεργία των νέων. Θα ενωθεί η δυσαρέσκεια της Νότιας Ευρώπης με την Ανατολική πλευρά της ΕΕ.

  Η Μελόνι, η οποία είναι επικεφαλής της ομάδας των Ευρωπαϊκών Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών από το 2020, έχει υποστηρίξει τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, και ψήφισε εναντίον μιας κίνησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που κήρυττε την Ουγγαρία ως "εκλογική απολυταρχία".

  Ευρύτερα, η νίκη της επίσης ρισκάρει να έχει αποσταθεροποιητικές συνέπειες στην καρδιά της Ευρώπης, τη Γαλλία.

  Στο Παρίσι, ο Μακρόν έχασε την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία νωρίτερα στο έτος. Ο ακροδεξιός Γάλλος πολιτικός Ερίκ Ζεμούρ άδραξε την ευκαιρία από τη νίκη της Μελόνι για να υποστηρίξει ότι η στρατηγική της για "ένωση" των κομμάτων της δεξιάς θα μπορούσε να είναι νικηφόρα και στη Γαλλία.

  Τα καλά νέα για τους ανταγωνιστές της είναι ότι μπορεί να συναντήσει δυσκολίες στο να εξαπλώσει την επιρροή της στο εσωτερικό παρά στο εξωτερικό.

  Οι καλά εδραιωμένοι θεσμοί της χώρας, παραδοσιακά παρείχαν αντίσταση κατά του πολιτικού εξτρεμισμού, από τις επιθέσεις της μαφίας στη δεκαετία του 1980 και 1990, μέχρι την άνοδο του Μπερλουσκόνι. Ο Ντανιέλ Φράνκο, υπουργός Οικονομικών, ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και ο Ντομένικο Σινισκάλκο, πρώην υπουργός Οικονομικών ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος της Morgan Stanley International για περισσότερο από μία δεκαετία, είναι όλοι στο ρόστερ των πολιτικών υποψηφίων για τη θέση του υπουργού Οικονομικών υπό τη Μελόνι, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν. (ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα πρέπει να εγκρίνει τη σύνθεση του συνασπισμού).

  Η Μελόνι βρίσκεται αντιμέτωπη με αυτό που ονομάζουμε "glass cliff". Όταν μια γυναίκα αποκτά τελικά σημαντική δύναμη, αυτό γίνεται σε περίοδο σοβαρής κρίσης και όταν ο κίνδυνος αποτυχίας είναι υψηλότερος. Πρώτον, η Μελόνι αντιμετωπίζει την επιδείνωση της οικονομίας. Η ανάπτυξη προβλέπεται ότι θα επιβραδυνθεί στο 0,4% από το 3,3% το 2022, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg. Η κυβέρνησή της θα έχει περιορισμένο περιθώριο ελιγμών, επειδή πρέπει να πετύχει τους στόχους που συμφωνήθηκαν με τις Βρυξέλλες, για να λάβει τις εκταμιεύσεις του πλήρους ποσού των 260 δισ. ευρώ σε χρηματοδότηση για την πανδημία, που θα εισρεύσουν στην οικονομία της Ιταλίας.

  Θα πρέπει επίσης να ισορροπεί ανάμεσα σε αναξιόπιστους πολιτικούς συντρόφους και σε ένα εκλογικό σώμα που έχει διώξει τη μία μετά την άλλη τις κυβερνήσεις στην Ιταλία τα τελευταία 20 χρόνια. Η Μελόνι θα ηγηθεί της 68ης κυβέρνησης στην Ιταλία από το 1946. Καταγράφοντας τα όσβα συμβαίνουθν στην Ιταλία αυτή την εβδομάδα, από τη Ρώμη, μέσω της Φλωρεντίας και της Μπολόνια έως το Μιλάνο, άκουσα επανειλημμένως την ίδια φράση για την υποστήριξη της Μελόνι: "όλοι οι άλλοι πολιτικοί μας έχουν απογοητεύσει, οπότε, μπορούμε επίσης να της δώσουμε μια ευκαιρία".

  Οι λόγοι για τις μεγάλες αποδόσεις στο ενδεχόμενο να υπάρξει μια μακροχρόνια κυβέρνηση, υπάρχουν ήδη. Οι ηγέτες των ακροδεξιών της εταίρων στον συνασπισμό, Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας και Μπερλουσκόνι, δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο, ακόμη και στην προεκλογική εκστρατεία. Οι χαμηλές επιδόσεις της Λέγκας του Σαλβίνι, που σύμφωνα με τις μετρήσεις έχουν λάβει το 9% των ψήφων από το 30% του 2018, μπορεί να ενισχύσει το χέρι της Μελόνι και να μειώσει την πιθανότητα αστάθειας του συνασπισμού.

  Δεν βοηθάει τη Μελόνι ότι έχει μια μη δοκιμασμένη ομάδα που αποτελείται κυρίως από οικογένεια και φίλους, συμπεριλαμβανομένου του κουνιάδου της. Η νίκη της ήρθε επίσης με τη χαμηλότερη προσέλευση ψηφοφόρων σε ιταλικές εκλογές μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

  Ενώ η Μελόνι έχει υποσχεθεί φορολογικές περικοπές - τις οποίες δύσκολα θα περάσει στις Βρυξέλλες λαμβάνοντας υπόψη ότι το ποσοστό χρέους της χώρας βρίσκεται στο 150% του ΑΕΠ - έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να εστιάσει σε πολιτιστικά ζητήματα. Η εκστρατεία της έχει εστιάσει στην καταπολέμηση της μετανάστευσης, αυτού που αποκαλεί LGBTQ+ λόμπι και στην προστασία αυτού που αποκαλεί "φυσική οικογένεια".

  Η Μελόνι έχει επίσης δανειστεί από τους ακραίους και τοπικιστές –από τον Όρμπαν μέχρι τον Τάκερ Κάρλσον- που κατηγορούν τον Τζον Σόρος ότι προωθεί την "εθνοτική υποκατάσταση" των (λευκών) Ιταλών.

  Αλλά καθώς οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώνονται, το μήνυμα της Μελόνι μπορεί να έχει περιορισμένη απήχηση στο εσωτερικό. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος τώρα είναι πόσο μακριά μπορεί να το εξαπλώσει στο εξωτερικό.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ