Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Αυγ-2022 00:05

  Η μεγάλη παγίδα για τη Fed

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Mohamed A. El-Erian

  Τους τελευταίους περίπου 18 μήνες, η γρήγορη και εύκολη ερμηνεία των στοιχείων για τον πληθωρισμό αποδείχθηκε εσφαλμένη. Θα είναι τα πράγματα διαφορετικά στο μέλλον; Οι αγορές σίγουρα το ελπίζουν. Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve φαίνονται πιο επιφυλακτικοί -  και δικαίως. Η τελευταία αλλαγή αφηγήματος από πλευράς των αγορών δεν είναι η ορθότερη για την πιο ισχυρή κεντρική τράπεζα του κόσμου.

  Όταν η απειλή του πληθωρισμού εμφάνισε για πρώτη φορά το απαίσιο κεφάλι της στις αρχές του περασμένου έτους, η Fed, οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην αγορά και οι αναλυτές βρήκαν άμεσα λόγους για να την υποβαθμίσουν.

  Οι κινητήριες δυνάμεις της αύξησης του πληθωρισμού ήταν εξωτερικές, μικρές σε αριθμό και με την ιστορική προδιάθεση να είναι γρήγορα αναστρέψιμες. Η επιλογή του "παροδικού" ως χαρακτηρισμού για τον πληθωρισμό ήταν γρήγορη και εύκολη, ειδικά επειδή δεν απαιτούσε καμία αλλαγή προσέγγισης. Άλλωστε, τα παροδικά φαινόμενα απλώς τα "κοιτάς" να περνούν από μπροστά σου.

  Καθώς ο πληθωρισμός συνέχιζε την πορεία του και η άνοδός του επιταχυνόταν, οι αγορές απομακρύνθηκαν από την άποψη περί της μεταβατικής του φύσης,  ωστόσο η Fed παρέμεινε σε αυτήν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Ήδη όμως τότε ο πληθωρισμός είχε αρχίσει να ενσωματώνεται βαθιά στο οικονομικό σύστημα και οι κινητήριοι παράγοντες που βρίσκονταν πίσω από την άνοδό του διευρύνονταν.

  Αυταπάτες

  Με την Fed να αυξάνει επιτέλους τα επιτόκια και να χαράσσει ένα μονοπάτι για ποσοτική σύσφιγξη μέσω συρρίκνωσης του ισολογισμού της, τόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής όσο και πολλοί αναλυτές και συμμετέχοντες στην αγορά πίστεψαν αρχικά σε ένα αποτέλεσμα "ήπιας προσγείωσης" - δηλαδή τη δυνατότητα μείωσης του πληθωρισμού χωρίς μεγάλη ζημιά στην ανάπτυξη. Και πάλι, ήταν η γρήγορη και εύκολη οπτική. Και, πάλι, αυτή αποδείχθηκε μεροληπτική και υπεραπλουστευτική.

  Δεν πέρασε πολύς χρόνος έως ότου οι αγορές να αρχίσουν να αποτιμούν έναν σημαντικό κίνδυνο ύφεσης, λόγω  της συνειδητοποίησης ότι, με τη Fed να έχει μείνει τόσο πίσω στον πληθωρισμό, η ανάγκη της να αυξήσει τα επιτόκια γρήγορα και επιθετικά πιθανότατα θα έβλαπτε σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα. Τόσο οι μετοχές όσο και τα ομόλογα άρχισαν να ξεπουλιούνται απότομα και η καμπύλη αποδόσεων άρχισε να αντιστρέφεται.

  Ήταν καιρός τα καθησυχαστικά λόγια της Fed για μια ήπια προσγείωση να δώσουν τη θέση τους σε έναν πιο προσεκτικό τόνο, μαζί με ένα πιο αποφασιστικό αφήγημα πολιτικής το οποίο θα περιελάμβανε μια "άνευ όρων" δέσμευση για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων βάθυνε, πλησιάζοντας σε ένα χρονικό σημείο τις μείον 50 μονάδες βάσης για τη διαφορά μεταξύ του 2ετούς και του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ. Η Fed ανέφερε ότι σκόπευε να αποφύγει πλέον την διατύπωση guidance για τις μελλοντικές κινήσεις της, μετά τη σειρά αποτυχιών και αμήχανων στροφών της.

  Ο πρόσφατος συνδυασμός μιας πιο ισχυρής από το αναμενόμενο έκθεσης για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και των καλύτερων από το αναμενόμενο στοιχείων για τον πληθωρισμό έχει επαναφέρει το κυρίαρχο αφήγημα στις αγορές - και πάλι δηλαδή τη γρήγορη και εύκολη λύση. Ο αναμφισβήτητα πολύ πιο εποικοδομητικός οικονομικός τόνος βασίζεται στην άποψη ότι η Fed θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει τον κύκλο σύσφιγξης τους επόμενους μήνες και μάλιστα να αρχίσει να "χαλαρώνει" ήδη από το επόμενο έτος, περιορίζοντας έτσι το πλήγμα στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τα εισοδήματα.

  Τα παραπάνω φέρνουν τη Fed σε δύσκολη θέση. Άραγε να ακολουθήσει το ρεύμα και να επικυρώσει με πράξεις και λόγια τη χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών που προεξοφλούν οι αγορές; Ή μήπως να παραμείνει σταθερή και να κινδυνεύσει να αναστατώσει τις αγορές που έχουν ανακτήσει τη βάση τους μετά από ένα επιζήμιο πρώτο εξάμηνο του 2022;

  Ο δύσκολος δρόμος

  Όσο δελεαστικό κι αν είναι να επιλέξουμε ξανά την εύκολη πορεία δράσης, η Fed θα πρέπει να αντισταθεί σε ακόμη μια προσέγγιση η οποία κινδυνεύει να διατηρήσει την απειλή του πληθωρισμού ζωντανή για περισσότερο χρόνο.

  Αυτό όχι μόνο θα είχε ως αποτέλεσμα περαιτέρω διάβρωση της αγοραστικής δύναμης, αλλά θα έβλαπτε περαιτέρω και τις προοπτικές ανάπτυξης και θα επέβαλε ακόμη μεγαλύτερο βάρος στα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας μας.

  Η Fed πρέπει να παραμείνει απαρασάλευτη στην πορεία της και να κάνει ό,τι μπορεί για να ξαναβάλει το τζίνι του πληθωρισμού στο μπουκάλι. Αυτό δεν είναι εύκολο και απέχει πολύ από το να είναι ακίνδυνο. Ωστόσο, είναι ασυζητητί καλύτερη έναντι της άλλης εναλλακτικής πολιτικής η οποία είναι διαθέσιμη για μια Fed που, λόγω των προηγούμενων λαθών της, δεν διαθέτει πλέον την έξωθεν καλή μαρτυρία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ