Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Αυγ-2022 00:03

  Ο Ντράγκι δεν θα έρθει πλέον να σώσει την Ιταλία

  Ντραγκι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Maria Tadeo

  Η ιταλική πολιτική μοιάζει εντυπωσιακά με τις νοτιοαμερικανικές τηλενουβέλες, γεμάτη με επεισόδια ανεκπλήρωτου έρωτα και πολλαπλούς χωρισμούς. Οι καταστάσεις φτάνουν σε μια πυρετώδη κρίση πριν έρθει μια απροσδόκητη τροπή των γεγονότων να τα διορθώσει όλα από μηχανής θεός. Αυτή είναι η κορύφωση στα αρχαία δράματα, όταν ένας θεός εμφανίζεται στη σκηνή για να δώσει λύση.

  Η ιταλική αριστερά, με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα, ελπίζει τώρα σε μια τέτοια στιγμή, αφού η εκλογική της στρατηγική ανατράπηκε με την ξαφνική αποχώρηση ενός κεντρώου συμμάχου, μόλις τέσσερις ημέρες αφότου συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην ανερχόμενη δεξιά. Αλλά ποιος θα παίξει τον Θεό; Το κόμμα ποντάρει στην ιερή αύρα του Μάριο Ντράγκι.

  Με επικεφαλής τον Ενρίκο Λέτα, το Δημοκρατικό Κόμμα εξακολουθεί να ταλανίζεται από την κατάρρευση το Σαββατοκύριακο της συμμαχίας του με τον κεντρώο Κάρλο Καλέντα. Αν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Λέτα λέει ότι θα συνεχίσει τις πολιτικές Ντράγκι και θα "εκδικηθεί" την ξαφνική και αγενή αποχώρηση του πρώην κεντρικού τραπεζίτη. Ο ίδιος κατηγορεί τη Δεξιά ότι υπονομεύει τον Ντράγκι και προδίδει τα συμφέροντα της Ιταλίας, οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

  Το πρόβλημα; Ο ίδιος ο Ντράγκι δεν έχει καμία πρόθεση να παίξει τον σωτήρα σε αυτό το δράμα. Όσοι εξακολουθούν να ελπίζουν ότι ο άνθρωπος που έσωσε το ευρώ θα μπει στη δίνη της εκστρατείας για να επηρεάσει το αποτέλεσμα, είναι βέβαιο ότι θα απογοητευτούν. Δεν θα το κάνει.

  Καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του, ο Ντράγκι κατέστησε σαφές ότι ανταποκρινόταν σε μια συγκεκριμένη εντολή, για την οποία διορίστηκε και δεν εξελέγη. Του δόθηκε μια αποστολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στόχος της οποίας ήταν να κατευθύνει το σχέδιο ανάκαμψης της Ιταλίας από την πανδημία του κορονοϊού προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε να λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση με αντάλλαγμα ορισμένες μεταρρυθμίσεις.

  Αυτή ήταν η δουλειά ενός μάνατζερ όμως, όχι ενός πολιτικού, και ο Ντράγκι δεν έδειξε καμία όρεξη για τις πολιτικές σκοπιμότητες που απαιτούνται για να διατηρήσει την εξουσία στη Ρώμη. Λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα των τελευταίων δύο μηνών, ποιος μπορεί να τον κατηγορήσει. Έφτιαξε την ιστορική του φήμη σώζοντας το ευρώ το 2012. Δεν θέλει το όνομά του να αμαυρωθεί τώρα. Ούτε θέλει να εκμεταλλευτεί κανείς το όνομά του στο συνεχιζόμενο εκλογικό παιχνίδι.

  Το Δημοκρατικό Κόμμα θα συνειδητοποιήσει ότι είναι αδύνατο να ακολουθεί την πολιτική του Ντράγκι χωρίς τον Ντράγκι. Το να καυχιέται ότι ακολουθεί την ατζέντα Ντράγκι χωρίς τη συμμετοχή του τεχνοκράτη θα είναι δύσκολο να το πουλήσει. Η δουλειά του Ντράγκι έχει τελειώσει και οι πολιτικοί το γνωρίζουν. Η Τζόρτζια Μελόνι, η επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας και επικρατέστερη υποψήφια, μπορεί να υπολείπεται των λεπτομερειών για σχεδόν τα πάντα, αλλά αποτελεί έχει την πιο δυνατή φωνή που φωνάζει για περισσότερη ελευθερία και λιγότερο κράτος. Για να γίνει το κόμμα του Λέτα πεισιτκό, πρέπει να κάνει περισσότερα από το να επαναλαμβάνει Ντράγκι, Ντράγκι, Ντράγκι.

  Ο Λέτα είχε το καλό ένστικτο να επιδιώξει έναν ευρύ συνασπισμό από τους κεντρώους έως τον σκληρό πυρήνα των αριστερών. Όμως το λεγόμενο campo largo - που μεταφράζεται περίπου ως ευρύ πεδίο - απαιτούσε τόση ευελιξία από όλους, ώστε κατέληξε να φτάσει στα όριά του. Και πράγματι αυτό συνέβη. Ο Καλέντα διέλυσε τη συμφωνία με το επιχείρημα ότι ορισμένα μέλη της συμμαχίας ήταν εξίσου λαϊκιστές με τη Δεξιά και είχαν μάλιστα ιστορικό ψήφων κατά της κυβέρνησης Ντράγκι.

  Τώρα γίνεται λόγος για ένα Terzo Polo, μια ομάδα κεντρώων που θα μπορούσαν να ενωθούν για να προσφέρουν στους ψηφοφόρους μια τρίτη επιλογή, κάτι που ακούγεται περίπλοκο. Είναι επίσης αναποτελεσματικό. Όσο περισσότερες διασπάσεις υπάρχουν μεταξύ των κεντροαριστερών δυνάμεων, τόσο το καλύτερο για την Μελόνι, η οποία χαίρεται μετά τα τελευταία γεγονότα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Δημοκρατικό Κόμμα του Λέτα θα παλέψει στα ίσα με τους Αδελφούς της Μελόνι. Αλλά η Μελόνι έχει έναν βιώσιμο συνασπισμό. Η κεντροαριστερά δεν έχει μια συμμαχία που να μπορεί να νικήσει τη δεξιά με επικεφαλής την Μελόνι. Τα νούμερά τους απλά δεν βγαίνουν.

  Όλα αυτά μπορεί να είναι διασκεδαστικά, αλλά η ιταλική ζωή μετά τον Ντράγκι δεν θα είναι πολύ διασκεδαστική. Η Moody's υπενθύμισε στους επενδυτές - και στη Ρώμη - το κόστος των πολιτικών αναταραχών όταν υποβάθμισε τις προοπτικές της χώρας σε αρνητικές μετά την αποχώρηση του Ντράγκι. Πάει το περίφημο "Draghi put", δηλαδή η ικανότητα του Ντράγκι να κατευνάζει τις αγορές.

  Οι λίγες εβδομάδες που απομένουν πριν από τις εκλογές αποτελούν μια ολόκληρη ζωή στην ιταλική πολιτική σκηνή. Και όλα μπορούν να συμβούν. Αλλά υπάρχει πλέον μεγαλύτερη πιθανότητα το φθινόπωρο μια δεξιά κυβέρνηση να λάβει την εξουσία. Ο Λέτα και το Δημοκρατικό Κόμμα δεν πρέπει να χάσουν χρόνο κυνηγώντας το φάντασμα του Ντράγκι.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ