Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Ιουλ-2022 00:05

  Ό,τι και να κάνει η ΕΚΤ, δεν φτάνει...

  Ό,τι και να κάνει η ΕΚΤ, δεν φτάνει...
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Συντακτικής Ομάδας του Bloomberg Opinion

  Εάν πιστεύετε ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) έχει προβλήματα στο να ελέγξει τον πληθωρισμό, χαρίστε μια σκέψη συμπόνιας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

  Την Πέμπτη, η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ εδώ και 11 χρόνια - μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άνοδο, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, φέρνοντας το βασικό επιτόκιο από -0,5% στο 0%.

  Ανακοίνωσε επίσης ότι η Τράπεζα εισάγει ένα επερχόμενο Μέσο για την Προστασία της Μετάδοσης (TPI) της νομισματικής πολιτικής, δηλαδή έναν μηχανισμό αγοράς χρέους για προστασία έναντι της όποιας "αδικαιολόγητης ή άτακτης δυναμικής της αγοράς".

  Αυτά τα μέτρα, καλά για τις δυνατότητές τους, δεν εγγυώνται σε καμία περίπτωση την ομαλή επιστροφή στην οικονομική σταθερότητα.

  Η ιδιαιτερότητα του πληθωρισμού στην Ευρώπη

  Οι τιμές στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά σχεδόν 9% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, περίπου τόσο ισχυρά όσο στις ΗΠΑ - ωστόσο οι αιτίες του υψηλού πληθωρισμού διαφέρουν με τρόπους οι οποίοι καθιστούν το έργο της ΕΚΤ πολύ πιο δύσκολο.

  Η υπερβολική ζήτηση, κάτι το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει η νομισματική πολιτική, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις ΗΠΑ. Στην ευρωζώνη, όχι τόσο: το σοκ προσφοράς λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και των διαταραχών στον ενεργειακό εφοδιασμό είναι πολύ ισχυρότερο, περιορίζοντας το πεδίο δράσης της κεντρικής τράπεζας.

  Η ανεργία είναι υψηλότερη στην Ευρώπη απ’ ό,τι στις ΗΠΑ, αυξάνοντας τους κινδύνους μιας υπερβολικής νομισματικής σύσφιγξης. Το χειρότερο απ’ όλα, οι συνθήκες διαφέρουν πολύ ανάμεσα στα μέλη της νομισματικής ένωσης του ευρώ: κάποια είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν σε υψηλότερα επιτόκια και άλλα, επιβαρυμένα με βαριά κρατικά χρέη, δεν είναι.

  Είναι πολλά εκείνα που μια κεντρική τράπεζα έχει να διαχειριστεί – και δεν βοηθάει το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται σε κατάσταση αποδιοργάνωσης.

  Αποδιοργάνωση

  Στη Γαλλία, η παράταξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που στηρίζει την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν, δεν έχει πλέον την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

  Ο νέος ηγέτης της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, δυσκολεύτηκε να εξηγήσει την πολιτική του για την Ουκρανία και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει νέες περικοπές στις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

  Ο δε ευρέως σεβαστός πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, παραιτήθηκε λόγω απογοήτευσης για την άρνηση των βουλευτών και γερουσιαστών της χώρας του να συνεργαστούν μαζί του.

  Μέσα σε αυτό το κενό ηγεσίας, η Λαγκάρντ και οι συνάδελφοί της κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Δεδομένων των συνθηκών, η απροθυμία που έδειχναν στο να αυξήσουν τα επιτόκια μέχρι και πολύ πρόσφατα ήταν δικαιολογημένη.

  Αυτή η πρώτη απροσδόκητα μεγάλη αύξηση είναι λογική, επειδή ο πληθωρισμός έχει επιδεινωθεί και η ΕΚΤ πρέπει να δείξει ότι έχει καταπιαστεί με την αντιμετώπισή του. Η Λαγκάρντ έχει δίκιο όταν αρνείται να αναλάβει ρητές δεσμεύσεις ως προς το πού θα καταλήξουν τα επιτόκια, τονίζοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθούν οι οικονομικές συνθήκες (η Fed, παρεμπιπτόντως, θα έκανε καλά να υιοθετήσει την ίδια προσέγγιση στο δικό της guidance για τις μελλοντικές κινήσεις της).

  Εργαλείο

  Από την άλλη πλευρά, θα χρειαστεί μεγαλύτερη σαφήνεια για το νέο εργαλείο "κατά του κατακερματισμού". Το TPI θα επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να αγοράζει τα ομόλογα χωρών οι οποίες δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους και αντιμετωπίζουν υψηλά spreads επιτοκίων.

  Η Λαγκάρντ εξέθεσε ορισμένες γενικές αρχές, ωστόσο αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες. Αρνήθηκε επίσης να δηλώσει εάν το ιταλικό χρέος βρίσκεται στη λίστα της, επιμένοντας ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τη διακριτική της ευχέρεια στο πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων της ευρωζώνης. Αυτή τη στιγμή, είναι πιθανό ακόμη και η ίδια η ΕΚΤ να μην γνωρίζει τι σημαίνει αυτό, πόσο μάλλον δεν το γνωρίζουν οι αναλυτές οι οποίοι μελετούν τις ανακοινώσεις της.

  Θα το μάθουν σύντομα, γιατί το νέο όργανο είναι πιθανό να δοκιμαστεί. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές εντυπωσιάστηκαν αρχικά από τις ανακοινώσεις της Λαγκάρντ, ωστόσο η διάθεση αυτή δεν κράτησε πολύ και το ευρώ απώλεσε γρήγορα τα αρχικά κέρδη που κατέγραψε.

  Ένα βαριά υποτιμημένο νόμισμα εξακολουθεί να αυξάνει τον πληθωρισμό. Τα spreads του ιταλικού χρέους (αλλά και εκείνου άλλων χωρών της ευρωζώνης) δεν έχουν περιοριστεί. Και η ενεργειακή κρίση είναι πιθανό να χειροτερέψει προτού αποκλιμακωθεί.

  Αυταπάτη

  Εν ολίγοις, η μισοδομημένη δημοσιονομική και νομισματική ένωση της Ευρώπης αντιμετωπίζει ακόμη μια καταιγίδα. Θα δυσκολευτεί πολύ να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση, εκτός εάν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών βγουν στο προσκήνιο.

  Πάνω απ' όλα, θα πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά για τη διαχείριση των χρεών τους και το μοίρασμα του βάρους της ενεργειακής συμπίεσης - μια δουλειά για εκλεγμένους πολιτικούς, όχι για γραφειοκράτες. Εάν περιμένουν ότι θα μπορέσουν να μείνουν στην άκρη και να αφήσουν την ΕΚΤ να κάνει τα πάντα, σύντομα θα πειστούν ότι αυταπατώνται.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ