Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 17-Ιουλ-2022 08:43

  Η αγορά εργασίας θα βοηθήσει τον αγώνα της Fed κατά του πληθωρισμού

  Η αγορά εργασίας θα βοηθήσει τον αγώνα της Fed κατά του πληθωρισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Conor Sen

  Η αγορά εργασίας αποδεικνύεται μια νέα πηγή αισιοδοξίας στη μάχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) κατά του πληθωρισμού. Η έλλειψη εργαζομένων που οδήγησε σε αύξηση των μισθών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και στην οικονομική επανεκκίνηση εξασθενούν. Μπορεί να μην ισοδυναμεί αυτό με πλεόνασμα εργατικού δυναμικού, αλλά τουλάχιστον έχουμε νέες περιοχές σταθερής απασχόλησης σε ορισμένους κλάδους.

  Ενώ η συνολική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, φαίνεται επίσης τώρα ότι οι αμοιβές των εργαζομένων σε ορισμένους κλάδους μπορεί να έχουν υπερβεί τα θεμελιώδη μεγέθη. Αυτό οδηγεί σε μια αυξανόμενη προοπτική ότι η αύξηση των μισθών για ορισμένες θέσεις εργασίας θα παραμείνει στάσιμη για κάποιο χρονικό διάστημα. Δεν είναι καλά νέα αυτά για όσους απασχολούνται σε αποθήκες ή επιχειρήσεις φιλοξενίας, αλλά αυτό προσφέρει περισσότερες ελπίδες ότι ο αυξημένος πληθωρισμός που βιώνει η χώρα τους τελευταίους 18 μήνες θα ομαλοποιηθεί γρήγορα.

  Η Amazon, όπως έχω ξαναγράψει, συνεχίζει να αποτελεί μια καλή αντανάκλαση της δυναμικής της αγοράς εργασίας της χώρας. Στην προσπάθειά της να πετύχει τους στόχους ανάπτυξης, η Amazon προχώρησε σε ένα κύμα προσλήψεων το 2021 που οδήγησε σε αύξηση των μισθών όχι μόνο στον κλάδο των αποθηκών, αλλά και σε συναφείς κλάδους όπως οι μεταφορές, με τους εργοδότες να ανταγωνίζονται για παρόμοιους εργαζόμενους. Επειδή η Amazon αποτελεί έναν τόσο μεγάλο εργοδότη, σχεδόν μόνη της ώθησε τις μέσες ωριαίες αποδοχές σε αύξηση σχεδόν κατά 17% το 2021 για τους εργαζόμενους στις αποθήκες.

  Στη συνέχεια, στα τέλη Απριλίου, η εταιρεία ανέφερε ότι βρέθηκε με πλεονάζον προσωπικό, καθώς οι δαπάνες των Αμερικανών άρχισαν να μετατοπίζονται από τα αγαθά πίσω στις υπηρεσίες, σε ένα σημάδι ότι οι μισθοί για τους εργαζόμενους στις αποθήκες θα επιβραδύνονταν. Τώρα έχουμε στοιχεία για τους μισθούς των εργαζομένων στις αποθήκες μέχρι τον Μάιο: οι μισθοί στον κλάδο από την αρχή του έτους είναι ουσιαστικά αμετάβλητοι από τον Δεκέμβριο σε ονομαστικούς όρους και βαθιά αρνητικοί σε πραγματικούς όρους που λαμβάνουν υπόψη τον πληθωρισμό.

  Αυτό δεν έχει οδηγήσει σε καθαρές απολύσεις στον κλάδο - η απασχόληση στις αποθήκες αυξήθηκε κατά περισσότερους από 100.000 εργαζόμενους το 2022 - απλώς η αύξηση των μισθών που είχαμε το 2021 φαίνεται ότι ήταν υπερβολικά υψηλή. Έτσι, η επανεξισορρόπηση που έχουμε το 2022 είναι συνεχής αύξηση της απασχόλησης, αλλά με μισθούς που μειώνονται σε πραγματικούς όρους μέχρι να φτάσουμε σε κάποιο είδος νέας ισορροπίας.

  Κάτι παρόμοιο φαίνεται να συμβαίνει στον κλάδο της αναψυχής και της φιλοξενίας. Η αύξηση των μισθών εκτοξεύτηκε το 2021, φτάνοντας στο 16,6%, αλλά επιβραδύνθηκε αισθητά το 2022. Τον Ιούνιο, οι μισθοί στον κλάδο αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό μόλις 2,7%, κάτω από το ρυθμό του πληθωρισμού και σηματοδοτώντας ότι ο κλάδος έχει καλύψει το κενό σε προσωπικό μετά από ένα ξέφρενο έτος προσλήψεων. Εν τω μεταξύ, η απασχόληση στον τομέα της αναψυχής και της φιλοξενίας αυξήθηκε κατά 550.000 άτομα το 2022, γεγονός που υποδηλώνει ότι και εδώ η προσαρμογή διαδραματίζεται ως συνεχής αύξηση της απασχόλησης με μείωση των πραγματικών μισθών.

  Ο κλάδος των κατοικιών θα μπορούσε να έχει σειρά. Σε μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter σχετικά με την κατάσταση της αγοράς κατοικίας σε διάφορες μητροπόλεις, ο Rick Palacios Jr. της John Burns Real Estate Consulting σημείωσε ότι οι κατασκευαστές σε διάφορες μητροπόλεις αναμένουν ότι το κόστος εργασίας θα μειωθεί τους επόμενους μήνες, καθώς η αγορά προσαρμόζεται στον επιβραδυνόμενο ρυθμό δραστηριότητας.

  Έχουμε ήδη παρατηρήσει συγκράτηση των τιμών σε άλλους τομείς της οικονομίας που συνέβαλαν στην αύξηση του πληθωρισμού, όπως μεταχειρισμένα οχήματα και οι τιμές των εμπορευμάτων. Αλλά η ανησυχία ήταν ότι η υπερθέρμανση της αγοράς εργασίας θα ήταν ο πιο δύσκολος τομέας που θα μπορούσε να περιοριστεί χωρίς να υπάρξει ύφεση. Ορισμένοι αναλυτές φοβόντουσαν ότι η δυναμική των μισθών θα έβρισκε δικό της ρυθμό, σαν μια φωτιά που ενισχύεται, και ο μόνος τρόπος για να την επιβραδύνει κανείς θα ήταν να της ρίξει νερό, μια ύφεση.

  Τουλάχιστον για ορισμένους από τους κλάδους που παρουσίασαν την ταχύτερη αύξηση των μισθών πέρυσι, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει πλέον. Καθώς η στελέχωση των κλάδων αναψυχής και αποθηκών έχει καλύψει τη ζήτηση, η αύξηση των μισθών ανακόπτεται. Ίσως πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη τάση, αλλά αξίζει να την έχουμε στα υπόψη.

  Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως τίποτα σε αυτόν τον πανδημικό οικονομικό κύκλο δεν ήταν τυπικό, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς εργασίας. Η διψήφια αύξηση των μισθών για τους εργαζόμενους σε εστιατόρια και αποθήκες το 2021 δεν ήταν φυσιολογική, και δεν αναμένεται να συνεχιστεί η στάσιμη αύξηση των μισθών, επίσης, όταν το ποσοστό ανεργίας είναι 3,6%.

  Μπορούμε να το θεωρήσουμε ως ένα ακόμη στοιχείο που αποδεικνύει ότι ο πληθωρισμός μπορεί πραγματικά να ομαλοποιηθεί με λίγη βοήθεια από τη νομισματική πολιτική. Καθώς διάφορα τμήματα της οικονομίας βρίσκουν τη μετα-πανδημική ομαλότητα, αυξάνονται οι πιθανότητες να αποφύγουμε τα πιο άσχημα οικονομικά σενάρια για τα οποία ο κόσμος ανησυχεί.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ