Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Ιουλ-2022 00:02

  Ο σχεδιασμός για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας πρέπει να ξεκινήσει άμεσα

  Βομβαρδισμος στο Χαρκοβο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Therese Raphael, Romesh Ratnesar

  Τέσσερις μήνες πολέμου στην Ουκρανία έχουν επιφέρει συγκλονιστικά επίπεδα καταστροφής, από γέφυρες μέχρι σπίτια, νοσοκομεία και εμπορικά κέντρα. Μια πρόσφατη εκτίμηση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ανεβάζει το κόστος της ανοικοδόμησης σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

  Με εκατομμύρια πολίτες εκτοπισμένους και τις υποδομές της χώρας σε καταστροφική κατάσταση, η Ουκρανία δεν θα είναι σε θέση να συντηρήσει τον εαυτό της για τα επόμενα χρόνια, ενδεχομένως και δεκαετίες. Ένα εξαθλιωμένο ή δυσλειτουργικό κράτος του μεγέθους και της σημασίας της Ουκρανίας στα σύνορα της Ευρώπης θα είναι ευάλωτο σε μελλοντικές επιθέσεις και πηγή οικονομικής και πολιτικής αστάθειας. Η αποτροπή ενός τέτοιου αποτελέσματος θα απαιτήσει από τον δημοκρατικό κόσμο να χρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος της ανασυγκρότησης της χώρας, όπως ακριβώς έκαναν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με το Σχέδιο Μάρσαλ. Ακόμη και ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, οι δυτικές κυβερνήσεις θα ήταν συνετό να ξεκινήσουν αυτή την προσπάθεια τώρα. 

  Με τη Ρωσία να δείχνει ελάχιστα σημάδια χαλάρωσης της επίθεσής της στις ουκρανικές πόλεις, η παροχή όπλων και υποστήριξης στον ουκρανικό στρατό παραμένει προτεραιότητα της Δύσης. Ωστόσο, η καθυστέρηση της ανοικοδόμησης μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος θα ήταν λάθος. Σημαντικές περιοχές της χώρας είναι σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένες από τις μάχες, το να τις αφήσουμε σε ύφεση θα αποθαρρύνει την επιστροφή των προσφύγων και θα παρατείνει την εξάρτηση της Ουκρανίας από την ξένη βοήθεια. Η δυτική υποστήριξη για τα έργα ανοικοδόμησης θα βοηθήσει επίσης την πολεμική προσπάθεια, επιτρέποντας στην ουκρανική κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην παροχή βασικών υπηρεσιών και στον εφοδιασμό των στρατευμάτων της.

  Αν και δεν έχει νόημα να ανοικοδομήσουμε μια δομή που απλώς θα βομβαρδιστεί εκ νέου, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας μπορούν να κάνουν πολλά τώρα. Η κατασκευή πλωτών γεφυρών και άλλων προσωρινών ζωτικών υποδομών μπορεί να βοηθήσει στη μεταφορά τόνων σιτηρών από τη χώρα. Οι αγρότες και οι αγροτικές επιχειρήσεις χρειάζονται υποστήριξη φέτος, καθώς και ισχυρότερες εγκαταστάσεις αποθήκευσης, όπως τα προσωρινά σιλό σιτηρών που υποσχέθηκε η κυβέρνηση Μπάιντεν κατά μήκος των συνόρων με την Πολωνία.

  Όπου είναι εφικτό, θα πρέπει να επιταχυνθεί η ανοικοδόμηση των κατοικημένων περιοχών. Οι προκατασκευασμένες κατοικίες για τους εσωτερικά εκτοπισμένους από τον πόλεμο και για τους επιστρέφοντες πρόσφυγες είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση μιας κάποιας κανονικότητας. Σε περιοχές όπου η βία έχει υποχωρήσει επαρκώς, εξωτερικοί εμπειρογνώμονες μπορούν να βοηθήσουν στην εκχέρσωση μεγάλων εκτάσεων της Ουκρανίας (το υπουργείο Γεωργίας υπολογίζει ότι το 30% των γεωργικών εκτάσεων έχουν καταληφθεί ή δεν είναι ασφαλείς). Μεγάλος αριθμός Ουκρανών δεν μπορεί να επιστρέψει στα σπίτια του έως ότου οι περιοχές αυτές είναι ασφαλείς.

  Πέρα από τις εργασίες ανασυγκρότησης έκτακτης ανάγκης, οι ξένες κυβερνήσεις θα πρέπει να βοηθήσουν την Ουκρανία να θέσει τα θεμέλια για βιώσιμη μελλοντική ανάπτυξη. Αυτό περιλαμβάνει τη διαφοροποίηση από τα ορυκτά καύσιμα, την αναβάθμιση των πυρηνικών εγκαταστάσεων, τη δημιουργία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την περαιτέρω ενσωμάτωση στο ευρωπαϊκό δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει επίσης βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

  Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση σχετικά με τη διαδικασία ανασυγκρότησης θα είναι η πληρωμή της. Αν και θα εμπλακούν πολλές κυβερνήσεις και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, είναι λογικό να ηγηθεί αυτής της διαδικασίας η ΕΕ, η οποία μόλις κατέστησε την Ουκρανία υποψήφια για ένταξη. Μερικές αρχές θα πρέπει να την καθοδηγήσουν. Πρώτον, αν και τα δάνεια θα είναι μέρος κάθε πακέτου βοήθειας, η επιβάρυνση της Ουκρανίας με υπερβολικό χρέος εγκυμονεί κινδύνους για μια μελλοντική κρίση. Όπως και το σχέδιο Μάρσαλ, η ανασυγκρότηση της Ουκρανίας θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί κυρίως από επιχορηγήσεις, υπό τον όρο ότι η κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις της Ουκρανίας θα καλύψουν ένα μέρος των κεφαλαίων. Στο πλαίσιο οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης για την επίλυση του πολέμου, η Ρωσία θα πρέπει να καταβάλει κάποιο είδος μακροπρόθεσμης συνεισφοράς - όπως ακριβώς το Ιράκ πλήρωσε στο Κουβέιτ μετά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου - αν και η απλή αναδιανομή των κατασχεμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων εγείρει νομικά ερωτήματα και αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο.

  Τέλος, η διατήρηση της δημόσιας υποστήριξης για την προσπάθεια ανασυγκρότησης θα απαιτήσει από τις δυτικές κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι τα κονδύλια δαπανώνται σωστά. Οι δικαστικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις θα συμβάλουν στην εξασφάλιση ενός πιο σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και θα ενθαρρύνουν την επιστροφή των επενδυτών. Μια αποτελεσματική επιτροπή κατά του μονοπωλίου και ένα βελτιωμένο ρυθμιστικό περιβάλλον θα συμβάλουν στην αποδυνάμωση της επιρροής των ολιγαρχών.

  Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μπορεί να χρησιμεύσει ως ισχυρό σύμβολο ενότητας στον δημοκρατικό κόσμο και ως μήνυμα για τους μελλοντικούς επιτιθέμενους. Το να ξεκινήσει το έργο αυτό το συντομότερο δυνατό είναι ζωτικής σημασίας για τη συγκράτηση του κόστους, τον περιορισμό της σπατάλης και τη βοήθεια του ουκρανικού λαού για ένα καλύτερο μέλλον.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ