Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Νοε-2021 00:13

  Πώς ο Μπάιντεν κατέληξε να διορίσει ξανά τον Ρεπουμπλικανό "επικίνδυνο άνθρωπο" στη Fed

  Πώς ο Μπάιντεν κατέληξε να διορίσει ξανά τον Ρεπουμπλικανό "επικίνδυνο άνθρωπο" στη Fed
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Brian Chappatta

  Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, πεισμωμένος από την αποδυνάμωση των ποσοστών αποδοχής του από την κοινή γνώμη και τη σκληρή μάχη για την ψήφιση του νέου του νoμοσχεδίου για τις υποδομές, δεν χρειαζόταν να κάνει τη ζωή του πιο δύσκολη με την επιλογή του περί του ποιος θα ηγείτο της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της χώρας, Federal Reserve, την ερχόμενη τετραετία.

  Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο όρισε τον σημερινό πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ για άλλη μια θητεία, ενώ επέλεξε την Λάελ Μπρέιναρντ, μέλος του Δ.Σ. της Fed, για τη διαδοχή του Ρίτσαρντ Κλαρίντα στη θέση του αντιπροέδρου.

  "Επικίνδυνος άνθρωπος"

  Η επιλογή του μονοπατιού της συνέχειας και του συμβιβασμού ήταν έτσι κι αλλιώς πάντα ο ασφαλέστερος και ευκολότερος δρόμος για τον Μπάιντεν. Σίγουρα, η γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη  Ελίζαμπεθ Γουόρεν έχει αποκαλέσει τον Πάουελ "επικίνδυνο άνθρωπο" και εναντιώθηκε στο να προσφερθεί στον Ρεπουμπλικανό άλλη μία θητεία.

  Ωστόσο, ο τελευταίος έχει κερδίσει επαίνους και από τις δύο όχθες του Κογκρέσου για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας της Covid-19. Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν φέρεται να ευνοούσε επίσης τη λύση της παραμονής Πάουελ. Υπάρχει κάθε λόγος να αναμένουμε ότι εκείνος θα κερδίσει μια συντριπτική δικομματική επιβεβαίωση της υποψηφιότητάς του από τη Γερουσία.

  Κάντε τη σύγκριση με την Μπρέιναρντ, η οποία ήταν η άλλη κορυφαία υποψηφιότητα για το συγκεκριμένο πόστο. Δημοκρατική, έχει ένα υπόβαθρο τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο που εμπλέκεται άμεσα με την πολιτική αρένα. Ήταν αναπληρώτρια εθνική οικονομική σύμβουλος του προέδρου Μπιλ Κλίντον, ενώ για ένα μέρος της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα ήταν υφυπουργός Διεθνών Υποθέσεων στο Υπουργείο Οικονομικών. Ο σύζυγός της, Kurt Campbell, εντάχθηκε στην κυβέρνηση Μπάιντεν φέτος ως αναπληρωτής βοηθός του προέδρου και συντονιστής για τις υποθέσεις της περιφέρειας του Ινδο-Ειρηνικού στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

  Σε αυτό το εντελώς πολωμένο πολιτικά περιβάλλον, αυτοί οι δεσμοί αναμφίβολα θα είχαν προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα Ρεπουμπλικανών να αντιταχθούν κάθετα στην υποψηφιότητά της για το ύπατο αξίωμα στην κεντρική τράπεζα. Η Μπρέιναρντ πιθανότατα θα μπορούσε να είχε εγκριθεί σε μια ψηφοφορία "κομματικής γραμμής" στη Γερουσία, αν βέβαια μπορούσε να κερδίσει τον μετριοπαθή Δημοκρατικό γερουσιαστή Τζο Μάντσιν από τη Δυτική Βιρτζίνια. Άξιζε άραγε πραγματικά τον κόπο για τον Λευκό Οίκο να δαπανήσει αυτό το πολιτικό κεφάλαιο;

  Ίδιοι στη νομισματική πολιτική, διαφορετικοί στις τράπεζες

  Στην πραγματικότητα, ο Πάουελ και η Μπρέιναρντ είναι σχεδόν πανομοιότυποι όταν πρόκειται για τη νομισματική πολιτική. Ο Πάουελ έχει αγκαλιάσει πλήρως το "περιστέρι" που έκρυβε μέσα του, δεσμευόμενος να διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν έως ότου η οικονομία των ΗΠΑ φτάσει στη "μέγιστη απασχόληση", ακόμη κι αν αυτό πυροδοτήσει μια περίοδο αυξημένου πληθωρισμού στην πορεία.

  Αυτό δεν απέχει πολύ από το όραμα της Μπρέιναρντ για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί η κεντρική τράπεζα όσον αφορά το πραγματικό κατώτερο όριο των επιτοκίων, το οποίο διατύπωσε σε μια σημαντική ομιλία της τον Νοέμβριο του 2019. Οποιοσδήποτε εκ των δύο υποψηφίων πιθανότατα θα αντιμετώπιζε ερωτήσεις από πλευράς των Ρεπουμπλικανών σχετικά με το πώς να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, μετά την πιο απότομη αύξηση των τιμών καταναλωτή εδώ και τρεις δεκαετίες.

  Ο Πάουελ, ωστόσο, είναι πιο πιθανό να κατευνάσει τις όποιες ανησυχίες, μετά από χρόνια καταθέσεων στο Κογκρέσο, αλλά και έχοντας ηγηθεί της Fed σε μια προηγούμενη περίοδο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

  Ο κύριος τομέας στον οποίο διαφέρουν οι δυο τους είναι η εποπτεία των τραπεζών. Τον Δεκέμβριο του 2020, η Fed κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τράπεζες ήταν σε αρκετά ισχυρή θέση για να έχουν το δικαίωμα να αρχίσουν ξανά την αγορά ιδίων μετοχών, μετά τον περιορισμό των διανομών μετρητών στον απόηχο της πανδημίας.

  Η Μπρέιναρντ ήταν η μόνη αξιωματούχος της Fed η οποία καταψήφισε την απόφαση. "Η σύνεση θα απαιτούσε πιο περιορισμένες καταβολές στους μετόχους για τη διατήρηση του δανεισμού προς τα νοικοκυριά και τους δανειολήπτες κατά τη διάρκεια ενός εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα", είχε πει εκφράζοντας τη διαφωνία της, μιλώντας κατευθείαν στην καρδιά της Γουόρεν και άλλων του λεγόμενου "προοδευτικού" ρεύματος μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα.

  Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να έχει επιλέξει την Μπρέιναρντ ως αντιπρόεδρο ακριβώς για την τραπεζική εποπτεία, όπου θα μπορούσε να επηρεάζει πιο άμεσα το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τράπεζες. Ωστόσο, έστω και ως απλή αντιπρόεδρος, θα εξακολουθεί να διαθέτει σημαντική φωνή σε τέτοια ζητήματα, ενώ ανέρχεται σε μία από τις τρεις θέσεις (μαζί με τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας και τον πρόεδρο της Fed της Νέας Υόρκης) οι οποίες θεωρείται ευρέως ότι έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στη νομισματική πολιτική.

  Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι σχεδιάζει να ανακοινώσει περισσότερες υποψηφιότητες για ανοιχτές θέσεις από τις αρχές Δεκεμβρίου.

  Ανεξαρτησία και αγορές

  Ένα άλλο πλεονέκτημα της επιλογής του Πάουελ είναι ότι αρχίζει να ανοικοδομεί την ανεξαρτησία της Fed, αφότου ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρενόχλησε συστηματικά τον Πάουελ για χρόνια. Η Γέλεν φέρεται να τόνισε τη σημασία της συνέχειας και της αποφυγής της πολιτικοποίησης του ηγετικού ρόλου στην κεντρική τράπεζα.

  Δείχνει εξάλλου ότι το πρόσφατο σκάνδαλο trading στελεχών της που έπληξε την κεντρική τράπεζα και το οποίο ανάγκασε δύο περιφερειακούς προέδρους να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους δεν ήταν μια απόπειρα εκμετάλλευσης μιας συγκυρίας με πολιτικά κίνητρα προκειμένου να απομακρυνθεί ο Ρεπουμπλικανός κεντρικός τραπεζίτης από την θέση του.

  Τελευταίο - αλλά ίσως το πιο σημαντικό - ο Πάουελ είναι η λιγότερο επικίνδυνη επιλογή όσον αφορά μια πιθανή αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Χρειάστηκε χρόνος για να αρχίσουν να καταλαβαίνουν οι traders τον Πάουελ και για εκείνον να μάθει πώς να επικοινωνεί καλύτερα με τις αγορές.

  Σε αυτό το σημείο, έχει ρυθμίσει σε τέτοιο βαθμό τα μηνύματά του, που είναι απίθανο να δημιουργήσει ο ίδιος μια συνθήκη κατάρρευση της αγοράς. Αντίθετα, τον Οκτώβριο του 2018, εκείνο που φαινόταν να είναι μια επιπόλαιη, χωρίς ιδιαίτερη σημασία αποστροφή του λόγου του, ότι "μάλλον βρισκόμαστε πολύ μακριά από τα ουδέτερα επιτόκια" κατέληξε να ξεκινήσει μια ολίσθηση στο χρηματιστήριο. Με κάποιον νέο, υπήρχε ο κίνδυνος οι αγορές να είναι περισσότερο επιφυλακτικές και νευρικές - κάτι που ο Μπάιντεν δεν θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά με την δημοτικότητά του τραυματισμένη.

  Ο Μπάιντεν είχε δύο δρόμους: ο ένας ήταν η ασφαλής επιλογή, ο άλλος ήταν ένα μεγάλο πολιτικό στοίχημα έναντι μιας σχετικά μέτριας ανταμοιβής. Επέλεξε με σύνεση τον πρώτο, ακόμα κι αν χρειάστηκε πολύς καιρός για να καταλήξει σε απόφαση.

  Η διαδικασία επιβεβαίωσης του Πάουελ αναμένεται να εξελιχθεί τόσο ομαλά όσο ο,τιδήποτε άλλο έχει κάνει η κυβέρνηση Μπάιντεν τον πρώτο χρόνο της θητείας της.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ