Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Οκτ-2021 00:13

  Τελικά η Σουηδία τα κατάφερε ή απέτυχε απέναντι στον κορονοϊό;

  Τελικά η Σουηδία τα κατάφερε ή απέτυχε απέναντι στον κορονοϊό;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Justin Fox

  Η Σουηδία έχει αποτελέσει "αλεξικέραυνο" ήδη από νωρίς στην διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.

  Οι αντίπαλοι των lockdown και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούσαν συχνά ως επιχείρημα την πιο χαλαρή προσέγγισή της και τον σχετικά μικρό αριθμό νεκρών εκεί ως απόδειξη ότι τα σκληρά μέτρα δεν ήταν μόνο υπερβολικά, αλλά και αντιπαραγωγικά.

  Το success story της Σουηδίας στον αριθμό των νεκρών ανά 100.000 κατοίκους...

  Οι επικριτές της προσέγγισης της Σουηδίας, την ίδια ώρα, σημείωναν ότι είναι μια χώρα μόλις 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, σε μια σχετικά απομονωμένη γωνιά της Ευρώπης και ότι οι άλλες σκανδιναβικές χώρες είχαν κάνει πολύ καλύτερη δουλειά ως προς την προστασία των πολιτών τους από την Covid-19.

  rgdrty
  ...όχι όμως σε σχέση με τους σκανδιναβούς και βόρειους γείτονές της

  Η Σουηδία έχει όντως περίπου διπλάσιο πληθυσμό από κάθε έναν από τους τρεις άμεσους γείτονές της και 28 φορές τον πληθυσμό της Ισλανδίας.

  Έχει επίσης πολύ περισσότερους ξένους κατοίκους σε σχέση με τον πληθυσμό της από τη Δανία και τη Φινλανδία και κάπως περισσότερους από τη Νορβηγία και την Ισλανδία, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών στο πεδίο της δημόσιας υγείας. Η Ισλανδία, η οποία ξεχωρίζει εδώ με τη θετική έννοια του όρου, έχει το πλεονέκτημα να είναι νησί.

  Μέτρια

  Δοκίμασα λοιπόν μια διαφορετική οπτική, συγκρίνοντας τη Σουηδία με τις άλλες χώρες ανά τον τον κόσμο με πληθυσμούς μεταξύ 6 και 90 εκατομμυρίων και πολύ υψηλά εισοδήματα (το όριο που έθεσα ήταν ένα κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της τάξης των 50.000 δολαρίων, προσαρμοσμένο ως προς την αγοραστική δύναμη για το 2021, όπως εκτιμάται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).

  fdgdfgdfg
  Σε παγκόσμια κλίμακα ομοειδών χωρών, η Σουηδία τα πήγε μάλλον μέτρια

  Η σχετική απόδοση της Σουηδίας είναι στην πραγματικότητα καλύτερη από ό,τι δείχνει το γράφημα, δεδομένου ότι ήταν πιο επιθετική από τις περισσότερες χώρες στην απόδοση θανάτων στην Covid-19.

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, οι αναφερόμενοι θάνατοι της Σουηδίας από Covid αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% των επιπλέον θανάτων (δηλαδή θανάτων πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα) κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

  Για τη Γαλλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 78%, για τη Γερμανία 68% και για την Ολλανδία μόνον 58%. Η Δανία, η Φινλανδία και η Νορβηγία έχουν όλες χαμηλότερα ποσοστά θανάτων σε σχέση με τη Σουηδία, αλλά όχι αρκετά χαμηλότερα ώστε να πλησιάζουν τη γεφύρωση του χάσματος θνησιμότητας.

  Έτσι, η Σουηδία είχε μέτρια επιτυχία στη μάχη με την Covid-19. Δεδομένου του πόσο πιο επιτυχημένοι ήταν οι Σκανδιναβοί γείτονές της και το γεγονός ότι εισήλθε στο 2020 με σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως ένας πολύ υγιής πληθυσμός και μεταξύ των υψηλότερων ποσοστών στον κόσμο ανθρώπων που: (1) ζουν μόνοι και (2) μπορούν να εργαστούν από το σπίτι,  μπορούμε να κάνουμε λόγο για απογοήτευση.

  Συνέπεια

  Η προσέγγιση, ωστόσο, της Σουηδίας για ελάχιστα υποχρεωτικά shutdown σχολείων και επιχειρήσεων και μεγάλη έμφαση στην ατομική ευθύνη φαίνεται να λειτούργησε καλύτερα από την επαμφοτερίζουσα λογική του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο αιωρείτο μεταξύ - από τη μία πλευρά - αυστηρών lockdown και - από την άλλη - επιδότησης ανθρώπων για να επισκέπτονται εστιατόρια ή την παραφωνία των δεκάδων διαφορετικών πολιτικών που ακολουθήθηκαν από πολιτειακές και κομητειακές κυβερνήσεις ανά τις ΗΠΑ.

  Η ζωή δεν συνεχίστηκε κανονικά στη Σουηδία. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι Σουηδοί φαίνεται να έχουν περιορίσει τις δραστηριότητες εκτός σπιτιού ακόμη περισσότερο απ' ό,τι οι Δανοί - αν και λιγότεροι από τους Αμερικανούς, με εξαίρεση τον περασμένο χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης.

  dsfsdfsdfs
  Η μείωση των εξωτερικών δραστηριοτήτων από την έναρξη της πανδημίας για τους πολίτες Σουηδίας, Δανίας και ΗΠΑ

  Δεν έχω τη γνώση ή τον χώρο για να κάνω μια λεπτομερή σύγκριση των πολιτικών για την πανδημία ανά τον κόσμο, ωστόσο γενικά οι σκανδιναβικές χώρες εκτός από τη Σουηδία φαίνεται να κατέφυγαν σε lockdowns, κρατώντας τα όμως σύντομα, ενώ στη συνέχεια έτρεξαν προς μια γρήγορη επιστροφή σε μια ημι-κανονικότητα, όταν μειώθηκαν τα κρούσματα.

  Στη Σουηδία, οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας προσπάθησαν να αποφύγουν αυτό το είδος προσέγγισης της "διακοπής - επανεκκίνησης", ευνοώντας περισσότερο τις μακρόπνοου χαρακτήρα συστάσεις.

  Μέχρι τον περασμένο χειμώνα, ωστόσο, είχαν θεσπίσει αρκετούς περιορισμούς στις μαζικές συναθροίσεις, τόσο ώστε οι πολιτικές της Σουηδίας για τον Covid να εκτιμώνται από το Oxford Coronavirus Corp Response Tracker ως κινούμενες περισσότερο ή λιγότερο στη μέση αυστηρότητα για ολόκληρη την Ευρώπη.

  Και η οικονομία;

  Οι οικονομικές επιδόσεις της Σουηδίας ήταν επίσης λίγο έως πολύ μέτριες. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της μειώθηκε με ετήσιο πραγματικό ρυθμό 0,1%, καλύτερα απ’ ό,τι για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, αλλά χειρότερα από τη Δανία και τη Φινλανδία (και, επίσης, χειρότερα από το ετήσιο κέρδος 0,6% για τις ΗΠΑ).

  dfsfsdfsd
  Η πορεία του ΑΕΠ σε ετήσια βάση από το δ' τρίμηνο του 2019 στο β' τρίμηνο του 2021 ανά την Ευρώπη

  Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, τουλάχιστον με το μέτρο που επέλεξα για την αλλαγή της σχέσης απασχόλησης του ενεργού πληθυσμού, η Σουηδία βρίσκεται κοντά στο κατώτατο επίπεδο των πλούσιων χωρών, μαζί με τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

  sdfsdfsdf
  Η απασχόληση αποτέλεσε "αχίλλειο πτέρνα" του σουηδικού μοντέλου

  Οι διαφορές εδώ έχουν να κάνουν τόσο με τις κρατικές πολιτικές για την απασχόληση, όσο και με την υποκείμενη οικονομική ισχύ. Ορισμένες πλούσιες χώρες έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να αποτρέψουν την εκτίναξη της ανεργίας, εν μέρει πληρώνοντας τους εργοδότες για να διατηρήσουν τους εργαζόμενους στο προσωπικό τους, ενώ άλλες - κυρίως οι ΗΠΑ - έχουν κατευθύνει τη μεγαλύτερη βοήθεια απευθείας προς τους πολίτες, αντί να καταπολεμούν τις απολύσεις.

  Η Σουηδία θεσμοθέτησε κρατική επιδότηση της εργασίας για άτομα με πλήρη απασχόληση, όχι όμως και για συμβάσεις ευέλικτης ή μερικής απασχόλησης και αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία.

  Συνοψίζοντας, η Σουηδία ξεχώρισε νωρίς στην πανδημία για τις πολιτικές δημόσιας υγείας, δεν ξεχωρίζει όμως πια και τόσο, ήδη από το περασμένο φθινόπωρο.

  Σε γενικές γραμμές, δεν φαίνεται ιδιαίτερα αξιοσημείωτη περίπτωση, ούτε ως παράδειγμα επιτυχίας, ούτε όμως και αποτυχίας στην καταπολέμηση της Covid-19 ή στις οικονομικές της επιδόσεις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

  Ίσως ήρθε η ώρα λοιπόν να σταματήσει λοιπόν να της αποδίδεται το καθεστώς του πανδημικού "αλεξικέραυνου".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ