Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Ιουν-2021 12:45

  Τα hegde funds έχουν ένα νέο αγαπημένο ομόλογο

  Τα hegde funds έχουν ένα νέο αγαπημένο ομόλογο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Marcus Ashworth

  Υπάρχει ένας απλός κανόνας κατά τη διαπραγμάτευση ευρωπαϊκών τραπεζών σε bull market: Αγοράστε το πιο ριψοκίνδυνο χρέος που είναι διαθέσιμο για να κερδίσετε το μεγαλύτερο ποσό για τα χρήματα σας. Εάν νομίζετε ότι πρέπει να επενδύσετε τα μετρητά σας, τότε γιατί να μην κοιτάξετε ένα ομόλογο CoCo από μια ελληνική τράπεζα (ό,τι πιο ριψοκίνδυνο από την πιο ριψοκίνδυνη χώρα στη ζώνη του ευρώ);

  Με την Ευρώπη να επανέρχεται άμεσα από την ύφεση της πανδημίας καθώς αυξάνονται οι εμβολιασμοί η έκθεση στην Ελλάδα γίνεται μια συναρπαστική επενδυτική ιστορία ειδικά για τα hedge funds.  Αυτό φάνηκε από χτες Τετάρτη με την έκδοση του ομολόγου Additional Tier 1 (ΑΤ1) της Τράπεζας Πειραιώς ύψους 600 εκατ. ευρώ.  Η τράπεζα μπόρεσε να διπλασιάσει το μέγεθος της πώλησης και να μειώσει το κουπόνι.

  Η Πειραιώς είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που εξέδωσε αυτόν τον τύπο ομολόγου το οποίο αξιολογείται με Ca από τη Moody’s. Έτσι ήταν εξαιρετικό να βλέπεις τις προσφορές να ξεπερνούν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ με περισσότερους από 200 θεσμικούς επενδυτές να συμμετέχουν. 

  Το τελικό κουπόνι διαμορφώθηκε στο 8,75%. Παρόλο που μειώθηκε από το αρχικό pricing που ήταν 9-9,25%, παραμένει τεράστιο αν εξετάσετε το πλαίσιο των αρνητικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρόκειται για το υψηλότερο κουπόνι ΑΤ1 τράπεζας στην ευρωζώνη από τον Ιανουάριο του 2019 όταν τότε η Banco Comercial Portugues είχε προσφέρει στο 9,25%. Αυτή η προσφορά προσφέρει τώρα 7,75% οπότε η Πειραιώς κατέχει την υψηλότερη απόδοση που διατίθεται σε AT1. 

  Αυτή η εξέλιξη είναι μια ψήφος εμπιστοσύνη όχι μόνο για τα σχέδια της Τράπεζας Πειραιώς να μειώσει τα  επισφαλή δάνεια κατά 9% φέτος αλλά και για τις ελπίδες ανάκαμψης της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

  Το πακέτο ανάκαμψης από την πανδημία ύψους 750 δισ. ευρώ της Ε.Ε. Θα αρχίσει να εκδίδει χρέος το καλοκαίρι και στη συνέχεια θα αρχίσει να διανείμει επιχορηγήσεις στις οικονομίες που χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή αυτής της λίστας και πιθανότατα θα λάβει 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος από τις Βρυξέλες, "τόνωση" που ισοδυναμεί με το 4% του ΑΕΠ της. Και υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούν να γίνουν με περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονται συνολικά για την χώρα. 

  Υπενθυμίζεται επίσης πως χτες πραγματοποιήθηκε το  reopening του 10ετούς ομολόγου με τις προσφορές να αγγίζουν τα €30,5 δισ. και την Ελλάδα να αντλεί €2,5 δισ..

  H αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο και ο στόχος είναι ο δείκτης των επισφαλών χρεών να μειωθεί από 45% σε 3% στα μέσα αυτής της δεκαετίας. Ένας από τους εγχώριους αντιπάλους της τράπεζας, η Alpha Services and Holdings πραγματοποιεί επίσης αύξηση κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ