Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Μαϊ-2021 00:05

  Το λάθος που παραδέχθηκε ο Buffett

  Το λάθος που παραδέχθηκε ο Buffett
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Tara Lachapelle

  Ο Warren Buffett αισθάνεται πολύ καλύτερα σε σχέση με την περίοδο που "η οικονομία έπεφτε σε γκρεμό", τον Μάρτιο του 2020. Παραδέχεται ότι θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο ευτυχής εάν είχε χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να επενδύσει μέρος των περίπου 145 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετρητών τα οποία είχε συγκεντρώσει η Berkshire Hathaway.

  Ο Buffett κάνει την αυτοκριτική του που δεν εκμεταλλεύτηκε την κρίση για περισσότερες αγορές assets σε τιμή ευκαιρίας

  Αποεπένδυση

  Η Berkshire αποκάλυψε ότι συνέχισε να πωλεί μετοχές και το περασμένο τρίμηνο, ανεβάζοντας τη συνολική καθαρή αξία των μετοχών που έχει αφαιρεσει από το χαρτοφυλάκιό της από την αρχή της πανδημίας της Covid-19 σε περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια δολάρια.

  Ο δείκτης S&P 500 απέδωσε περίπου 26% σε αυτό το χρονικό διάστημα - ποσοστό διπλάσιο από εκείνο της απόδοσης των μετοχών της Berkshire. Και καθώς η μετοχή της Apple κέρδισε 80% και η τελευταία έγινε εταιρεία με κεφαλαιοποίηση ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η Berkshire πούλησε μερικές από τις μετοχές της σε αυτήν. Αυτό ήταν λάθος, είπε ο Buffett, σχόλιο το οποίο ο εδώ και δεκαετίες συνεταίρος και συνεργάτης του, Charlie Munger, επιδοκίμασε ηχηρά (εν μέρει αστειευόμενος): "Ναι!". Οι δυο τους ισχυρίζονται ότι δεν έχουν τσακωθεί ποτέ στα 60 και πλέον χρόνια κατά τα οποία συνεργάζονται, ωστόσο εκείνη τη στιγμή ο χαριτωμένος ισχυρισμός τους φάνηκε να χάνει κάπως σε αληθοφάνεια.

  "Κοιτάζοντας πίσω, σίγουρα θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει τα πράγματα καλύτερα", είπε ο Buffett, καθώς πολλοί επιχειρηματικοί κλάδοι ανέκαμψαν από την κρίση εκπληκτικά γρήγορα.

  Αυτό οφείλεται στις εξαιρετικά έκτακτου και πρωτοφανούς χαρακτήρα πρακτικές της Federal Reserve από την αρχή της κρίσης, τις οποίες ο Buffett επαίνεσε και στις επιταγές ανακούφισης που έλαβαν σχεδόν όλοι οι Αμερικανοί, είπε ο μεγαλοεπενδυτής στους συμμετέχοντες στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας του, η οποία διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης το Σάββατο.

  Το να επενδύει κανείς "δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται", πρόσθεσε, σε δυο λόγια προειδοποίησης προς τη νέα γενιά επενδυτών, η οποία χρησιμοποιεί εφαρμογές που δεν απαιτούν προμήθεια και ενθαρρύνουν μια εμπειρία συναλλαγών που προσιδιάζει σε παιχνίδι στο καζίνο, όπως η Robinhood. Ο Buffett, ο οποίος στα 90 του χρόνια εξακολουθεί να είναι ένας άοκνος αναγνώστης των ετήσιων εκθέσεων αποτελεσμάτων των εταιρειών, ανυπομονεί να διαβάσει τα στοιχεία της Robinhood Markets όταν εκείνη υποβάλει αίτηση για είσοδο στο χρηματιστήριο.

  "Ζωηρός"

  Αν και ορατά γερασμένος, ο Buffett ήταν πολύ πιο "ζωηρός" φέτος, εν μέρει επειδή επανενώθηκε στη "σκηνή" με τον Munger, 97 ετών, ο οποίος δεν συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη του περασμένου έτους λόγω των κινδύνων των ταξιδίων εν μέσω Covid. Μαζί τους ήταν τα δύο στελέχη που φέρονται ως οι επόμενοι "Warren and Charlie": ο Greg Abel και ο Ajit Jain. Η παρουσία τους φάνηκε ως τα προεόρτια της επίσημης ανακοίνωσης μιας κληρονομικής διαδοχής, την οποία οι μέτοχοι από καιρό φοβούνται, αλλά και αναμένουν. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

  Ο Buffett μπορεί να μην είναι ακόμη έτοιμος να παραιτηθεί, ωστόσο ο δισεκατομμυριούχος επίσης δεν είναι έτοιμος να επιστρέψει στο παιχνίδι των deals - οι SPAC (Εταιρείες Εξαγορών Ειδικού Σκοπού) το έχουν καταστρέψει για εκείνον. Αυτές οι αμφιλεγόμενες επενδυτικές "μηχανές", που καθοδηγούνται από την εντολή να προχωρούν σε βιαστικές εξαγορές, θα μπορούσαν εύκολα να προσφέρουν περισσότερα από έναν Buffett που αναζητεί ευκαιρίες. "Είναι δολοφόνοι", είπε. "Όταν ο ανταγωνισμός παίζει με τα χρήματα άλλων ανθρώπων, νομοτελειακά θα μας νικά. Αυτό είναι ένα διαφορετικό παιχνίδι".

  "Godawful" είναι το επίθετο που χρησιμοποιεί ο Munger για τις SPAC, αν και αυτό μάλλον αποτελεί ένα βήμα μπροστά από τις αρχές του έτους, όταν τις αποκαλούσε "σκ..ά". Άλλες εκφράσεις που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης ήταν "βαρύτατα λάθος", "ανήθικο" και "αηδιαστικό" - είτε αυτά αφορούσαν τις SPAC, είτε την Robinhood ή το Bitcoin. Αυτό που είναι περίεργο είναι ότι όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, την ποικιλομορφία εντός των εταιρειών και τη μονοπωλιακή δύναμη των Big Tech, η στάση του Buffett και του Munger είναι ότι σχεδόν δεν βλέπουν πού είναι το μεγάλο ζήτημα.

  Είναι αυτό που κάνει τους εκπροσώπους παλαιότερων γενεών να φαίνονται εκτός επαφής με τα θέματα που είναι σημαντικά για τους millenials και τη σημερινή νεολαία - κάτι που μπορεί να έχει μεγαλύτερες συνέπειες από το να ευνοεί κανείς απλώς τις μετοχές αξίας έναντι των μετοχών ανάπτυξης.

  fdgdf
  Η απόδοση της Berkshire έμεινε πίσω σε σχέση με εκείνη του S&P 500, καθώς ο Buffett ήταν ιδιαίτερα σκεπτικιστής με τις μετοχές των μεγάλων της τεχνολογίας που βρέθηκαν να ηγούνται της αγοράς

  Η μικρή έμφαση στις επενδύσεις ESG

  Εν μέσω της σημαντικής ώθησης στις λεγόμενες επενδύσεις ESG (σε εταιρείες με υψηλούς περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους) και της πίεσης στις εταιρείες να αποκαλύπτουν στατιστικά στοιχεία για την ποικιλομορφία της σύνθεσης του προσωπικού τους, αλλά και για τις κλιματικές επιπτώσεις της δραστηριότητάς τους, ο Buffett θεωρεί χάσιμο χρόνου να απαιτήσει από τις δεκάδες μικρότερες επιχειρήσεις του χαρτοφυλακίου της Berkshire - όπως οι Dairy Queen, Businesswire, Borsheims και See's Candies - να συμπληρώνουν τέτοιες εκθέσεις. Στην πραγματικότητα, δύο προτάσεις μετόχων που σχετίζονται με αυτά τα ζητήματα δεν εγκρίθηκαν κατά την ψηφοφορία στη συνέλευση.

  Δεν υπήρξε επίσης αναφορά στις διαμαρτυρίες για φυλετική δικαιοσύνη του περασμένου έτους. Στην Berkshire, και οι έξι κορυφαίες ηγετικές φιγούρες (συμπεριλαμβανομένων των επενδυτικών "υπασπιστών" του Buffett, Todd Combs και Ted Weschler) είναι άντρες και πέντε από τους έξι είναι λευκοί.

  Όσον αφορά το κλίμα, ο Abel τόνισε ότι μόνο δύο θυγατρικές - η Berkshire Hathaway Energy και η εμπορευματική σιδηροδρομική BNSF - έχουν μακράν το μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα εντός ενός ομίλου ιδιαίτερα ετερογενών δραστηριοτήτων, ενώ περιέγραψε τους στόχους τους να τηρήσουν τις πρόνοιες της Συμφωνίας του Παρισιού. Μέχρι το 2030, οι εκπομπές ρύπων των επιχειρήσεων του κλάδου ενέργειας θα μειωθούν κατά 50% και όλες οι παραγωγικές μονάδες που λειτουργούν με άνθρακα θα έχουν κλείσει έως το 2050. Ο όμιλος επενδύει ιδιαίτερα σε γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης για την υποστήριξη έργων ανανεώσιμης ενέργειας.

  Ο Munger άγγιξε επίσης το ζήτημα της εισοδηματικής ανισότητας, λέγοντας: "Ο Bernie Sanders βασικά κέρδισε. Έγινε κατά τύχη, αλλά κέρδισε". Αναφερόταν στις hot markets οι οποίες παράγονται από την τρέχουσα νομισματική και δημοσιονομική πολιτική και τα χαμηλά επιτόκια και πώς τα παραπάνω θα καταστήσουν πολύ δυσκολότερο για τους millenials να κερδίσουν τον πλούτο των προηγούμενων γενεών, μειώνοντας αποτελεσματικά τη διαφορά εισοδήματος με εκείνους που έρχονται πίσω τους. Όσο για όλα τα χρήματα τα οποία διοχετεύονται στην οικονομία των ΗΠΑ από την Fed και τη δημοσιονομική πολιτική, "μέχρι στιγμής, δεν είχαμε δυσάρεστες συνέπειες", δήλωσε ο Buffett. "Οι άνθρωποι που παίρνουν τα χρήματα αισθάνονται καλύτερα. Προκαλείται άνοδος των μετοχών. Οι επιχειρήσεις ευημερούν. Το εκλογικό σώμα είναι χαρούμενο". Πρόσθεσε, κάπως δυσοίωνα, "θα δούμε ωστόσο εάν θα προκληθεί και οτιδήποτε άλλο".

  Πληθωρισμός και "υπερθέρμανση";

  Μέχρι στιγμής, έχει όντως προκληθεί: η Berkshire αρχίζει να βλέπει τις πληθωριστικές επιπτώσεις, μαζί με όλους τους άλλους. Οι τιμές των πρώτων υλών αυξάνονται, όπως και οι τιμές άλλων αγαθών. Και το "τέντωμα" των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού - οι αιτίες του οποίου μπορούν να εντοπιστούν σε όλα, από την πανδημία έως το πλοίο που μπλόκαρε τη Διώρυγα του Σουέζ και τον παγετό του Φεβρουαρίου στο Τέξας - δεν έχουν αποθαρρύνει τις καταναλωτικές δαπάνες.

  Με τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια να είναι ακόμα πολύ μακριά από την πλήρη ανάκαμψη - μια πραγματικότητα που είναι οδυνηρή για την εταιρεία παροχής εξαρτημάτων στην αεροδιαστημική βιομηχανία Precision Castparts της Berkshire, το τελευταίο σημαντικό απόκτημά του ομίλου - οι καταναλωτές ψωνίζουν σε μέρη όπως το Nebraska Furniture Mart της Berkshire, ακόμη και γνωρίζοντας ότι η παράδοση θα μπορούσε να καθυστερήσει για μήνες. Το "οτιδήποτε άλλο" για το οποίο μίλησε ο Buffett μπορεί να είναι απλώς μια "υπερθέρμανση" της οικονομίας.

  Πράγματι, η Berkshire δημιούργησε 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε λειτουργικά κέρδη την τελευταία περίοδο, καθιστώντας την ένα από τα καλύτερα β' τρίμηνα στην ιστορία της εταιρείας. Η See’s Candies, επιχείρηση με αντικείμενο τα προϊόντα σοκολάτας και έδρα την Καλιφόρνια, η οποία είχε παραλύσει εντελώς από τα lockdown του Covid για ένα διάστημα, είχε το καλύτερο α' τρίμηνο της ιστορίας της. Εάν αυτό δεν είναι σημάδι των καιρών, δεν ξέρω για τι άλλο πρόκειται.

  Όσον αφορά τον Buffett, οι συζητήσεις για το εάν χάνει το αλάνθαστο αισθητήριό του θα συνεχιστούν, αλλά προς το παρόν συνεχίζει να κάνει το "κομμάτι" του. Ήδη στο πρόγραμμα υπάρχει ακόμη μία συνέλευση της Berkshire - και δεν θα είναι το ίδιο όταν εκείνος δεν θα βρίσκεται εκεί για να προεδρεύει.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ