Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Φεβ-2021 00:05

  Η επένδυση σε μετοχές που συνδέονται με το Bitcoin είναι το λάθος στοίχημα

  Η επένδυση σε μετοχές που συνδέονται με το Bitcoin είναι το λάθος στοίχημα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Tim Culpan

  Εάν πιστεύετε στο Bitcoin, αγοράζετε Bitcoin. Και αν είστε επιφυλακτικοί, μένετε μακριά του. Πρόκειται για τον απλούστερο τρόπο διαχείρισης των επενδυτικών σας επιλογών όσον αφορά το πιο "διάσημο" κερδοσκοπικό στοίχημα στον κόσμο.

  Φυσικά, μπορείτε επίσης να γίνετε μέλη στα γκρουπ σε Telegram και Reddit τα οποία ισχυρίζονται ότι κατανοούν και προβλέπουν τις ανατροπές και στροφές στην πορεία της τιμής του κρυπτονομίσματος, καθιστώντας σας εξαιρετικά πιο "έξυπνο" σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους. Μπράβο σας.

  Το λάθος στοίχημα

  Υπάρχει όμως και μια άλλη επιλογή: το να επενδύσετε σε μετοχές εταιρειών που σχετίζονται με το Bitcoin, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εφοδιάζουν τους "εξορύκτες" - δηλαδή τους υπολογιστές που επιλύουν τους σύνθετους αλγόριθμους που υποστηρίζουν το δίκτυο του κρυπτονομίσματος. Με πιο απλά λόγια, μοιάζει με το να αγοράζετε φτυάρια στην εποχή του "πυρετού του χρυσού".

  Αυτό θα μπορούσε ωστόσο να αποδειχθεί το πλέον ανόητο επενδυτικό στοίχημα.

  Λάβετε ως παράδειγμα την Canaan, τη μεγαλύτερη εταιρεία του δείκτη Elwood Blockchain Global Equity. Με έδρα το Hangzhou, κατασκευάζει ημιαγωγούς (chips) και εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σε υπολογιστές - "εξορύκτες". Θα θεωρούσε κανείς πως, δεδομένου ότι η τιμή του Bitcoin και άρα η ζήτησή του συνεχίζουν να αυξάνονται, το λογικό θα ήταν οι άνθρωποι να ζητούν να αγοράσουν περισσότερες "πηγές" εξόρυξής του.

  Το σημαντικότερο κίνητρο για να γινόταν κάτι τέτοιο είναι ότι εάν χρησιμοποιεί κανείς ένα τέτοιο μηχάνημα, μπορεί να κερδίσει για τον εαυτό του Bitcoin ως ανταμοιβή και, καθώς η τιμή αυξάνεται, η αξία ενός τέτοιου "βραβείου" επίσης αυξάνεται.

  Το πράγμα όμως δεν λειτουργεί έτσι. Οι πωλήσεις της Canaan το τρίμηνο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου μειώθηκαν, ενώ η εταιρεία καταγράφει τέσσερα συναπτά τρίμηνα ζημιών.

  Κι αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο κατά την οποία η τιμή του Bitcoin έχει εκτιναχθεί κατά 30%. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, δεν έχουν απομείνει αναλυτές από την πλευρά της σύστασης sell που να προχωρούν σε προβλέψεις για τις προοπτικές εσόδων ή την τιμή - στόχο της μετοχής της.

  Τέτοιες επενδύσεις σε μετοχές δεν έχουν βέβαια να κάνουν τόσο με τα άμεσα κέρδη μιας εταιρείας, αλλά με τις αποδόσεις. Από αυτή την άποψη, η Canaan τα πήγε καλά, βλέποντας τη μετοχή της να σημειώνει άνοδο κατά 200% μέσα στο τελευταίο έτος.

  Η ανακοίνωση της Tesla νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι έχει εισέλθει στο Bitcoin, ακολουθούμενη από την δήλωση της Canaan προς τους επενδυτές ότι έχει εξασφαλίσει μακροπρόθεσμες παραγγελίες, είναι οι βασικοί παράγοντες που αντανακλώνται σε αυτά τα κέρδη.

  Μπορείτε να επενδύσετε σε μετοχές που συνδέονται με το Bitcoin, μπορείτε όμως απλώς να αγοράσετε το ίδιο το κρυπτονόμισμα

  Αυτή η τεράστια απόδοση κατά το τελευταίο έτος είναι μικροσκοπική σε σύγκριση με την άνοδο του ίδιου του Bitcoin - που κινείται πέντε φορές υψηλότερα σε σχέση με το σημείο που βρισκόταν πριν από έναν χρόνο. Στην πραγματικότητα, συνολικά, τα στοιχήματα σε μετοχές αυτού του είδους - όπως παρακολουθούνται από τον δείκτη Elwood Blockchain - θα σας είχαν αφήσει πίσω σε επίπεδο κερδών σε σχέση με το να κατείχατε το ίδιο το κρυπτονόμισμα.

  Οι εξαιρέσεις

  Υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις. Η MicroStrategy είναι πάροχος λογισμικού επιχειρηματικής ανάλυσης. Πλέον, ωστόσο, έχει στραφεί με ορμή στο Bitcoin και, μόνον την περασμένη εβδομάδα, συγκέντρωσε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέσω πώλησης μετατρέψιμων ομολόγων, με μοναδικό σκοπό την αγορά περισσότερου κρυπτονομίσματος.

  Το συγκεκριμένο μεγάλο "στοίχημα" οδήγησε τη μετοχή της να ξεπεράσει σε κέρδη ακόμη και την απόδοση του ίδιου του Bitcoin κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

  Δυστυχώς, όπως επεσήμαναν οι συνάδελφοί μου στο Bloomberg News, Crystal Kim και Tom Contiliano, οι μετοχές της διαπραγματεύονται με premium περίπου 50% στην τιμή του Bitcoin - και αυτό μετά την πτώση 25% της τιμής της μετοχής από το ιστορικό υψηλό της στις 9 Φεβρουαρίου. Θα έμοιαζε σαν να αγοράζατε Bitcoin στα 75.019 δολάρια όταν εκείνο διαπραγματευόταν στις 49.000, έγραψαν. Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται και για την πλέον ιδιοφυή εκ των επενδύσεων.

  Κι εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. Χωρίς αμφιβολία θα υπάρξουν στιγμές που μεμονωμένες μετοχές ή ακόμα και μια ομάδα τους θα αποτελούν μια σταθερή επενδυτική στρατηγική.

  Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, εάν θεωρείται πραγματικά ότι το Bitcoin ανήκει στη στρατιά των "νικητών" εντός της αγοράς, υπάρχει στην πραγματικότητα μόνον ένας ξεκάθαρος τρόπος να "ποντάρετε" σε αυτό.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ