Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Σεπ-2020 00:05

  Τι ακριβώς ψήφισαν οι Ιταλοί την Κυριακή

  Τι ακριβώς ψήφισαν οι Ιταλοί την Κυριακή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Ferdinando Giugliano

  Ένας γύρος αυτοδιοικητικών εκλογών αυτήν την εβδομάδα θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί πολύ άσχημα για την κυβέρνηση της Ιταλίας, έναν πρόχειρα συγκροτημένο συνασπισμό του λαϊκιστικού Κινήματος Πέντε Αστέρων και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

  Ο δεξιός σχηματισμός του Matteo Salvini ήλπιζε να εξασφαλίσει μια σειρά νικών, συμπεριλαμβανομένης εκείνης στην περιφέρεια της Τοσκάνης - ενός παραδοσιακού "φρουρίου" της Αριστεράς.

  Μια καλή απόδοση του κινήματος του Salvini θα μπορούσε ακόμη και να ανατρέψει τον κυβερνητικό συνασπισμό.

  Η αποτυχία της (άκρας) Δεξιάς

  Ωστόσο, η Δεξιά κατάφερε να κερδίσει από τους αντιπάλους της μόνο μία περιφέρεια, χάνοντας την Τοσκάνη και την Απουλία στη νότια Ιταλία. Ο Giuseppe Conte, πρωθυπουργός της Ιταλίας, θα ζήσει τελικώς για να παλέψει ακόμη μια μέρα.

  Οι εκλογές ήταν το πρώτο μεγάλο πολιτικό τεστ για την κυβέρνηση του Conte από την αρχή της πανδημίας. Η Ιταλία υπέφερε άσχημα κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της Covid-19 την άνοιξη, ωστόσο μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να περιορίσει το πιο πρόσφατο κύμα της πανδημίας καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

  Ο Salvini ήλπιζε να επωφεληθεί από το άγχος των ψηφοφόρων για το οικονομικό κόστος το οποίο έχει προκληθεί από την κρίση.

  Τα αποτελέσματα - η Δεξιά και η Αριστερά κέρδισαν από τρεις περιφέρειες η καθεμία - ήταν σε μεγάλο βαθμό μια ψήφος εμπιστοσύνης στους νυν περιφερειάρχες, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για μεγάλο μέρος της καθημερινής διαχείρισης της αντιμετώπισης της πανδημίας.

  Για παράδειγμα, ο Luca Zaia, ο δεξιός κυβερνήτης του Βένετο στα βορειοανατολικά, σημείωσε μια μεγάλη νίκη, καθώς περιόρισε την εξάπλωση της πανδημίας καλύτερα από τους ομολόγους του σε άλλες περιοχές του βορρά.

  Επρόκειτο για αυτοδιοικητικές εκλογές και, κατά μία έννοια, παρέμειναν και στην ουσία τους αυτοδιοικητικές.

  Η ανακούφιση στην κυβέρνηση

  Ωστόσο, η εθνική κυβέρνηση πήρε κουράγιο από το αποτέλεσμα. Η ήττα για τους Δημοκρατικούς στην Τοσκάνη θα είχε ασκήσει τεράστια πίεση στον αρχηγό του κόμματος Nicola Zingaretti, ο οποίος έχει μετατοπίσει αποφασιστικά το κόμμα προς τα αριστερά και αγκάλιασε αληθινά τη στρατηγική συμμαχία με το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

  Οι Δημοκρατικοί τα πήγαν πολύ καλύτερα από τον εταίρο τους στον κυβερνητικό συνασπισμό τη βραδιά της κάλπης. Αυτό θα το χρησιμοποιήσουν για να επιδιώξουν περισσότερη επιρροή στην κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της διεκδίκησης μιας πιο ήπιας γραμμής στο ζήτημα του μεταναστευτικού. Δεν πρόκειται ωστόσο να αποσταθεροποιήσουν οι ίδιοι τον κυβερνητικό συνασπισμό.

  Τα Πέντε Αστέρια εξασφάλισαν μια συμβολική νίκη στο δημοψήφισμα που διεξήχθη παράλληλα με τις περιφερειακές εκλογές το σαββατοκύριακο για τη μείωση του αριθμού των κοινοβουλευτικών εδρών στη Βουλή και στη Γερουσία της χώρας.

  Ωστόσο, υπέστησαν άλλη μια ταπεινωτική κατάρρευση στις περιφερειακές εκλογές. Οι υποψήφιοι τους συχνά δεν κατάφεραν να επιτύχουν διψήφιο ποσοστό ψήφων. Ενώ θα υπάρξουν εκκλήσεις για αλλαγές στο κόμμα, αυτές είναι απίθανο να διαταράξουν την ισορροπία της κυβέρνησης. Μια νέα εθνική κάλπη θα κόστιζε στους περισσότερους βουλευτές και γερουσιαστές των Πέντε Αστέρων τη δουλειά τους, οπότε θα κινηθούν πολύ προσεκτικά πριν την επιδιώξουν.

  Το αστέρι του Salvini "σβήνει"

  Η κυβέρνηση Conte θα επωφεληθεί επίσης από την αποθαρρυντική επίδραση των εκλογών στην αντιπολίτευση.

  Από το 2018, ο Salvini αποτελούσε την κυρίαρχη φιγούρα στην ιταλική πολιτική σκηνή - και εντός του κόμματός του, της Λέγκας - ωστόσο το αστέρι του μοιάζει να δύει. Ο Zaia θα ήταν μια πιο ρεαλιστική εναλλακτική λύση ως ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος: ενδιαφέρεται περισσότερο να εξασφαλίσει μεγαλύτερη αυτονομία για τον πλούσιο βορρά της Ιταλίας παρά να φλερτάρει με την αποχώρηση της Ιταλίας από την Ευρωζώνη.

  Στην ευρύτερη εθνικιστική συμμαχία, η Giorgia Meloni, ηγέτιδα των σκληρά δεξιών Αδελφών της Ιταλίας αναδύεται ως ισχυρός αντίπαλος του Salvini. Ο δεξιός συνασπισμός εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη πολιτική συμμαχία της χώρας, ωστόσο η συζήτηση για το ποιος είναι ο επικεφαλής του θα αποσπάσει την προσοχή στο εσωτερικό του τους επόμενους μήνες.

  Σταθερός δεν σημαίνει και αποτελεσματικός

  Η επίτευξη μεγαλύτερης πολιτικής σταθερότητας στην Ιταλία μετά τις εκλογές θα καθησυχάσει τους εταίρους της στη ζώνη του ευρώ και όσους επενδύουν σε κρατικά ομόλογα, οι οποίοι φοβούνταν έντονα την προοπτική μιας πρωθυπουργίας Salvini.

  Δυστυχώς, αυτή δεν η προοπτική δεν ήταν η μόνη εθνική δυσκολία. Είναι απίθανο η κυβέρνηση Conte να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που στοιχειώνουν την οικονομία της χώρας - ξεκινώντας από την καταβαραθρωμένη αύξηση της παραγωγικότητάς της.

  Η Ιταλία θα αποτελέσει έναν εκ των βασικών ευεργευτούμενων από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, ωστόσο στη Ρώμη επικρατεί διχασμός για το πώς θα δαπανηθούν τα χρήματα και υπάρχει κίνδυνος πολλά από αυτά να σπαταληθούν.

  Η κυβέρνηση δείχνει επίσης μια επικίνδυνη τάση να μπλέκεται στα πόδια ιδιωτών επενδυτών, κάτι που θα κάνει ορισμένα funds να το ξανασκεφτούν πριν επενδύσουν τα χρήματά τους σε ιταλικά περιουσιακά στοιχεία.

  Σταθερή κυβέρνηση δεν σημαίνει, άλλωστε, απαραιτήτως και αποτελεσματική.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ