Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Αυγ-2020 00:05

  Η ένταση μεταξύ Δύσης και Κίνας απειλεί την HSBC περισσότερο από τα "κόκκινα" δάνεια του κορονοϊού

  Η ένταση μεταξύ Δύσης και Κίνας απειλεί την HSBC περισσότερο από τα "κόκκινα" δάνεια του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Nisha Gopalan

  Η HSBC δεν φαίνεται να παίρνει "ανάσα". Ακόμη και η εκτίναξη που παρουσίασε διεθνώς η χρηματοπιστωτική αγορά και η οποία αύξησε τα κέρδη ορισμένων τραπεζών δεν ήταν αρκετή για να σώσει τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης από την παρουσίαση αποτελεσμάτων κατώτερων των εκτιμήσεων και προβλέψεων των αναλυτών.

  Ο διευθύνων σύμβουλος Noel Quinn δήλωσε ότι η HSBC εξετάζει την επιτάχυνση των σχεδίων αναδιάρθρωσης τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν σε απώλεια 35.000 θέσεων εργασίας. Ίσως ο CEO χρειαστεί να εξετάσει ακόμη πιο "ριζοσπαστικές" λύσεις.

  Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι, το β’ τρίμηνο του 2020, τα προσαρμοσμένα προ φόρων κέρδη μειώθηκαν κατά 57% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο έναν χρόνο νωρίτερα, στα 2,59 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 2,94 δισ. δολ.

  Η HSBC αύξησε τις προβλέψεις της για απώλειες από μετατροπή δανείων σε μη εξυπηρετούμενα μεταξύ 8 δισ. δολ. και 13 δισ. δολ. για το τρέχον έτος, καθώς αντιμετωπίζει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού. Η μετοχή της τράπεζας υποχώρησε έως και κατά 4,7% στις συναλλαγές στο Χονγκ Κονγκ, φθάνοντας στο χαμηλότερο σημείο από τα "βάθη" της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης το 2009.

  Η γεωπολιτική ένταση Δύσης - Κίνας στο επίκεντρο του κινδύνου

  Η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού της δεν μπορεί να διορθώσει τα γεωπολιτικού χαρακτήρα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η τράπεζα. Με έδρα το Λονδίνο, αλλά επικεντρωμένη όσον αφορά τη δραστηριότητά της στην Ασία, η HSBC παγιδεύεται μεταξύ των απαιτήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ από τη μία πλευρά και της Κίνας από την άλλη. Καθώς οι σχέσεις των δύο πλευρών επιδεινώνονται με ελάχιστες προοπτικές βελτίωσης, ίσως είναι καιρός η τράπεζα να εξετάσει το ενδεχόμενο να διαχωρίσει την ασιατική της δραστηριότητα από τις υπόλοιπες.

  Η HSBC φαίνεται να έχει λίγους συμμάχους σε κρατικό - κυβερνητικό επίπεδο. Βρετανοί βουλευτές επέκριναν την τράπεζα για την υποστήριξη εκ μέρους της στη νέα νομοθεσία που επέβαλε η Κίνα για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικλ Πομπέο επιτέθηκε στις "εταιρείες που περπατούν γονατιστές".

  Ταυτόχρονα, η υπόκλιση της τράπεζας στην πολιτική γραμμή της Κίνας φαίνεται να έχει αποδίδει ελάχιστη ανταμοιβή για την HSBC από πλευράς Πεκίνου. Η εφημερίδα του ΚΚ Κίνας "Λαϊκή Ημερησία" δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα άρθρο γνώμης στο οποίο σημειωνόταν ότι η τράπεζα αποτέλεσε συνεργό των ΗΠΑ στη σύλληψη της CFO της Huawei, Meng Wanzhou και ότι προέβη σε κατασκευή ψεύτικων αποδεικτικών στοιχείων εναντίον της κινεζικής εταιρείας. Η HSBC αρνήθηκε τους σχετικούς ισχυρισμούς.

  Οι εν λόγω επιθέσεις συνέβαλαν στη περαιτέρω απομείωση της αξίας της μετοχής της HSBC στο Χονγκ Κονγκ φέτος. Η τελευταία έχει υποχωρήσει από την αρχή του έτους κατά 45%, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις απώλειες της τάξης του 13% του δείκτη αναφοράς Hang Seng της ημιαυτόνομης κινεζικής πόλης - κράτους.

  Μεταξύ διασταυρούμενων πυρών, η μετοχή της HSBC έχει πάρει εντός του 2020 την κατιούσα...

  Οι εισηγμένες σε Λονδίνο και Χονγκ Κονγκ μετοχές της HSBC εξυπηρετούν σε μεγάλο βαθμό διαφορετικές βάσεις επενδυτών. Αυτό και μόνο το γεγονός θα μπορούσε να αποτελέσει επιχείρημα για κάποιας μορφής διαχωρισμό.

  Όπως αναφέρει ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Jonathan Tyce, η τράπεζα θα μπορούσε να εξετάσει την απόσυρσή της από μία εκ των δύο αγορών. "Υπάρχει η υποψία ότι, όπως συμβαίνει και με πολλές παγκόσμιου βεληνεκούς εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ, η HSBC πιθανόν να επιλέξει να περιμένει να δει εάν μια αλλαγή στην προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο θα μειώσει το μέγεθος αυτής της απειλής, ωστόσο μακροπρόθεσμα, η λογική της παρουσίας σε δύο χρηματιστήρια πιθανότατα θα επανεκτιμηθεί σε κάθε περίπτωση", σημείωσε.

  Spin-off με μεταφορά της έδρας στην Ασία;

  Μια πιο θεμελιακή αλλαγή πορείας θα ήταν η απόσπαση της δραστηριότητας της τράπεζας εκτός Ασίας μέσω spin-off, δημιουργώντας δύο εταιρείες με ξεχωριστές ομάδες διoίκησης και πιθανόν εισηγμένες σε διαφορετικά χρηματιστήρια η κάθε μία.

  Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να δώσει στην HSBC μεγαλύτερη δυνατότητα ικανοποίησης των κρατικών - κυβερνητικών και νομικών προσδοκιών σε κάθε διαφορετικό μέρος του κόσμου. Προς το παρόν, η τράπεζα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να βρεθεί μεταξύ διασταυρούμενων πυρών - από τη μία πλευρά των απαιτήσεων του νόμου περί εθνικής ασφάλειας της Κίνας και από την άλλη πιθανών κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον Κινέζων αξιωματούχων που εμπλέκονται στην επιβολή ακριβώς αυτού του νομοθετικού πλαισίου στο Χονγκ Κονγκ.

  Υπάρχει άλλωστε προηγούμενο. Στις αρχές του 2017, η McDonald's πούλησε το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς της στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα σε μια κοινοπραξία μεταξύ της κρατικής κινεζικής Citic και της αμερικανικής εταιρείας ιδιωτικών επιχειρηματικών κεφαλαίων Carlyle Group.

  Η Yum! Brands, εξάλλου, ιδιοκτήτρια των εμπορικών σημάτων KFC και Pizza Hut, προχώρησε σε spin-off της Yum China, η οποία εισήχθη ξεχωριστά στο χρηματιστήριο τον Νοέμβριο του 2016.

  Opinion
  Καλύτερα χωριστά...

  Οι συγκεκριμένες αναπροσαρμογές φαίνεται να έχουν προστατεύσει τις εταιρείες έναντι των έντονων αντιαμερικανικών αισθημάτων τα οποία τροφοδοτούνται από την επιδείνωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Η Yum China έχει ξεπεράσει σε χρηματιστηριακή απόδοση την πρώην μητρική της εταιρεία.

  Η προοπτική της εξαγοράς εκ μέρους της Microsoft των δραστηριοτήτων της TikTok στις ΗΠΑ δείχνει πώς ο κόσμος συνηθίζει σιγά - σιγά στην ιδέα οι επιχειρήσεις σε ευαίσθητους τομείς να τεμαχίζονται σε ξεχωριστές σφαίρες επιρροής με διαφορετικούς ιδιοκτήτες.

  Ένα δευτερεύον όφελος του διαχωρισμού της ασιατικής δραστηριότητάς της HSBC θα μπορούσε να είναι η μετατόπιση της έδρας της πίσω στο Χονγκ Κονγκ. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στον πιο κερδοφόρο περιφερειακό βραχίονα του ομίλου να συνεχίσει τις πληρωμές μερισμάτων, τις οποίες η HSBC αναγκάστηκε να ματαιώσει νωρίτερα εντός του 2020, κατόπιν εντολής των βρετανικών ρυθμιστικών αρχών. Η συγκεκριμένη απόφαση εξόργισε τη "λεγεώνα" των μικρομετόχων της HSBC στο Χονγκ Κονγκ και έχει συμβάλει στην υποαπόδοση της μετοχής την τρέχουσα χρονιά.

  Μια τέτοιας μορφής αναδιάρθρωση ενδέχεται να αντιμετωπίσει σημαντικά εμπόδια από πλευράς ρυθμιστικών αρχών. Ο Quinn χαρακτήρισε τους τελευταίους μήνες τους πιο απαιτητικούς στη μνήμη των σύγχρονων ανθρώπων.

  Χωρίς ριζική αλλαγή, ωστόσο, η HSBC κινδυνεύει να παραμείνει κολλημένη σε μια κατάσταση μεταξύ σφύρας και άκμονος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ