Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Απρ-2020 00:07

  Κυβερνήσεις, αγνοήστε την γκρίνια για τα "κέρδη των φαρμακευτικών" και ενισχύστε με δισ. την έρευνα για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

  Κυβερνήσεις, αγνοήστε την γκρίνια για τα "κέρδη των φαρμακευτικών" και ενισχύστε με δισ. την έρευνα για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Hanno Lustig και Jeffrey ZwiebelI

  Εάν επιθυμούμε ένα εμβόλιο ή μια φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να σταματήσουμε τον κορονοϊό, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να αγνοήσει όσους διαμαρτύρονται για τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών και να δεσμευτεί σε μια τεράστια υλική ανταμοιβή, η οποία θα ενθαρρύνει περισσότερες επιχειρήσεις να "παλέψουν" για την ανάπτυξή αυτών των δύο μέσων.

  Το εμβόλιο ή μια φαρμακευτική αγωγή δεν θα σώσουν μόνο ζωές, αλλά θα μπορούσαν να αποδειχθούν "σωτήρες" για την παγκόσμια οικονομία.

  Ο κορονοϊός θα μπορούσε να κοστίσει στις ΗΠΑ έως και 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομικές απώλειες σε ετήσια βάση ή αλλιώς έως 125 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα - και αυτή είναι μια μάλλον συντηρητική εκτίμηση. Οι απώλειες για ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία αναμένεται να είναι τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερες. Οι συγκεκριμένες οικονομικές απώλειες, την ίδια στιγμή, μπορεί να είναι ένα τίποτα μπροστά στην ανθρωπιστική καταστροφή της ασθένειας και του θανάτου.

  Εάν δεν υπάρξει εμβόλιο ή θεραπεία, η πανδημία πιθανόν να είναι μαζί μας για περισσότερο από έναν χρόνο. Η επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίων ή/και αποτελεσματικών θεραπειών μέσω φαρμάκων, διά μέσου της σημαντικής αύξησης των υλικών κινήτρων για τις εταιρείες θα περιόριζε αποφασιστικά την οικονομική ζημία.

  Η ενίσχυση της έρευνας "συμφέρει" και οικονομικά

  Με βάση τις οικονομικές απώλειες μόνο στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση θα πρέπει να σταθεί πρόθυμη να δαπανήσει τουλάχιστον άλλα 62,5 δισ. δολ. προκειμένου να προωθήσει την έρευνα και την ανάπτυξη φαρμακευτικών μέσων για την καταπολέμηση του κορονοϊού (και της ασθένειας Covid-19). Ακόμη και αν αυτή η κίνηση συντομεύσει την κρίση της πανδημίας κατά μόλις δύο εβδομάδες, θα πρόκειται για οικονομικό θρίαμβο.

  Ερευνητικές ομάδες σε μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Roche, η Eli Lilly, η Sanofi Pasteur και η Takeda, καθώς και σε μικρότερες εταιρείες βιοτεχνολογίας όπως η BioNTech αγωνίζονται για την ανάπτυξη ενός εμβολίου. Οι συγκεκριμένες εταιρείες, ωστόσο, θα εισπράξουν ένα μικρό μόνο κλάσμα του μεγάλου οικονομικού οφέλους που θα προκύψει για την κοινωνία όταν παραγάγουν με επιτυχία ένα εμβόλιο ή μια θεραπεία για τον νέο ιό.\

  Εκείνοι δε οι οποίοι θα καταφέρουν να το αναπτύξουν, θα πιεστούν πιθανότατα να διαθέσουν το εμβόλιο σε χαμηλή τιμή. Ακόμη και τώρα, ακούγονται εκκλήσεις για αυστηρό περιορισμό των κερδών από ένα τέτοιο εμβόλιο στο μέλλον.

  Το αποτέλεσμα είναι η σημαντική μείωση των επενδύσεων στην ανάπτυξη εμβολίων, η οποία όμως θα επέφερε τεράστιο όφελος στην κοινωνία. Ένας απλός τρόπος για να δει κανείς το ζήτημα είναι ο εξής: οι δαπάνες των ΗΠΑ για όλες τις φαρμακευτικές δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης το 2020 αναμένεται να ανέλθουν σε 80 δισεκατομμύρια δολάρια - ποσό το οποίο αντιστοιχεί αναλογικά σε τρεις εβδομάδες σε σχέση με τις ετήσιες οικονομικές απώλειες που θα έχουν οι ΗΠΑ από την κρίση του κορονοϊού - με ένα μικρό μόνο ποσοστό αυτού του ποσού να κατευθύνεται προς την έρευνα ενάντια στις μολυσματικές ασθένειες.

  Το 1967, 26 φαρμακευτικές εταιρείες παρήγαν εμβόλια. Το 1980, είχαν μειωθεί σε 17. Μόνον τέσσερις - οι GlaxoSmithKline, Merck, Pfizer και Sanofi Pasteur - αναλαμβάνουν σήμερα σημαντική παραγωγή εμβολίων.

  Το γεγονός δεν αποτελεί έκπληξη. Η ανάπτυξη ενός εμβολίου απαιτεί επένδυση ύψους 500 εκατ. έως 1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, ενώ μόνο το 7% των projects καταλήγει τελικά σε ένα επιτυχημένο εμβόλιο. Ως αποτέλεσμα, ακόμη και σήμερα, με την πανδημία σε πλήρη "ανάπτυξη", πολλές μικρές εταιρείες βιοτεχνολογίας παρακολουθούν την προσπάθεια από τα "παρασκήνια".

  Εκείνες οι οποίες εργάζονται επάνω στην ανάπτυξη εμβολίων βασίζονται σε χρήματα από κοινωφελή ιδρύματα και κρατικές πρωτοβουλίες. Δύο από τους πλέον ελπιδοφόρους εταιρικούς φορείς που "κυνηγούν" την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού,  η Inovio και η Moderna, χρηματοδοτούνται από την πρωτοβουλία Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), την οποία συναποτελούν εκπρόσωποι κρατών και φιλανθρωπικών οργανώσεων.

  Υψηλή τιμή, εγγυημένη από κρατικούς πόρους

  Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία ίσως συνεργάζεται με άλλους φορείς, θα πρέπει να εγγυηθεί μια σημαντική οικονομική απολαβή σε όποιον καταφέρει πρώτος να αναπτύξει το εν λόγω εμβόλιο. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό θα ήταν η δέσμευση για υψηλή τιμή για κάθε χορηγούμενη δόση ενός αποτελεσματικού εμβολίου ή φαρμακευτικής θεραπείας.

  Για παράδειγμα, εάν η αμερικανική κυβέρνηση υποσχόταν μια τιμή 190 δολαρίων ανά χορηγούμενη δόση στους υπεύθυνους για την ανάπτυξη εμβολίου ή φαρμάκου για τον κορονοϊό, δαπανώντας κατ’ ανώτατο όριο 62,5 δισ. δολάρια για τον εμβολιασμό ή τη θεραπεία όλων των Αμερικανών πολιτών, τότε η κοινωνία θα είχε κερδίσει από την επένδυσή της, ακόμη και αν η πανδημία νικιόταν μόνο δύο εβδομάδες νωρίτερα του αναμενομένου. Το εμβόλιο εννοείται ότι θα πρέπει να διατεθεί σε οριακά χαμηλές τιμές, κοντά στο  κόστος, στις αναπτυσσόμενες χώρες.

  Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε επιπλέον να ενθαρρύνει περαιτέρω τη συνεργασία, δεσμευόμενη για μεγάλα υλικά "βραβεία" για επιτυχημένες κλινικές δοκιμές, υπό την προϋπόθεση η πορεία της έρευνας να αποκαλύπτεται πλήρως. Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλάμβανε παρόμοια δέσμευση για ανάλογη τιμή ανά χορηγούμενη δόση, τα συνολικά κίνητρα θα μπορούσαν να ενισχυθούν κατά άλλα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

  Ενώ η ανάπτυξη εμβολίων απαιτεί έτσι κι αλλιώς χρόνο, οι ειδικοί του εν λόγω κλάδου έχουν μάθει από την προηγούμενη εμπειρία τους ότι ενδέχεται να υπάρχουν σημαντικά εμπόδια τόσο στην ανάπτυξη εμβολίων, όσο και στην παραγωγή τους. Όταν τελικώς αναπτυχθεί το εμβόλιο, η προσφορά είναι πιθανό να υπολείπεται της ζήτησης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρόσθετοι οικονομικοί πόροι μπορούν να άρουν τέτοια εμπόδια, όσον αφορά το κομμάτι της μαζικής παραγωγής.

  Δεν ζητούμε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση να μεροληπτήσουν και να επιλέξουν εταιρείες - "νικητές". Ζητούμε να αναλάβουν άμεσα αδιαμφισβήτητες δεσμεύσεις, οι οποίες να υποστηρίζονται και νομοθετικά, για την επιβράβευση των εταιρειών εκείνων που ηγούνται και θα ηγηθούν αύριο με επιτυχία στον αγώνα κατά του κορονοϊού, αλλά και κατά άλλων πιθανών μελλοντικών πανδημιών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ