Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Ιουλ-2019 00:18

  Ο Erdogan συνεχίζει το "βιολί" του παρά την ήττα στην Κωνσταντινούπολη

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Του Bobby Ghosh

  Δεν μπορείς να περιορίσεις έναν μεγάλο αυταρχικό ηγέτη. Μετά την ταπείνωσή του στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης τον περασμένο μήνα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φάνηκε ηττημένος. Μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε: "Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κωφεύουμε και να αγνοούμε τα μηνύματα που στέλνει ο λαός".

  Φαίνεται πως από τότε άλλαξε γνώμη. Παρά το εκλογικό αποτέλεσμα που οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι ήταν μια  ψήφος δυσπιστίας κατά της διαχείρισης της τουρκικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε μείζονα κρίση, ο Πρόεδρος αποφάσισε ότι οι Τούρκοι θέλουν τα ίδια.

  Ο Erdogan απομάκρυνε τον κεντρικό τραπεζίτη του, Murat Cetinkaya, προφανώς επειδή δεν ευθυγραμμιζόταν με τις εκκεντρικές θεωρίες του Προέδρου για τα επιτόκια. Ο αντικαταστάτης, Murat Uysal, γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να κρατήσει τη δουλειά του, ακόμα και αν αυτό οδηγήσει σε σφυροκόπημα της λίρας και όξυνση της οικονομικής κρίσης. Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν το είδος της κατάρρευσης που είναι γνωστό στους παρατηρητές της Λατινικής Αμερικής.
  Αν η οικονομία χρειάζεται μια σπρωξιά για να πέσει από τον γκρεμό, η απόφαση του Erdogan να προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 μπορεί να τη δώσει: η άφιξη της πρώτης παρτίδας hardware πιθανώς να προκαλέσει αυστηρές κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Όπως είδαμε πέρυσι, αυτό θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για την τουρκική οικονομία.

  Ο Erdogan πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλουν κυρώσεις, παίρνοντας προφανώς θάρρος από τη φιλική στάση του Προέδρου Trump κατά τη σύνοδο κορυφής της G-20 στην Οσάκα. Αλλά ο Trump δεν έκανε ειδική αναφορά στη μη επιβολή κυρώσεων, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε έκτοτε την απειλή να τιμωρήσει την Τουρκία για την αγορά του S-400.

  Οι επενδυτές που είναι ήδη νευρικοί σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές δεν θα καθησυχαστούν από τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Η πανωλεθρία στις εκλογές της Κωνσταντινούπολης - η πρώτη μεγάλη εκλογική ανατροπή στην καριέρα του Ερντογάν - αποδυνάμωσε την αίσθηση της παντοδυναμίας του και ενίσχυσε τους επικριτές μέσα στο κόμμα του. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρώην τσάρος της οικονομίας, Ali Babacan, εγκατέλειψε το AKP. Αναμένεται ευρέως να σχηματίσει το δικό του κόμμα. Άλλοι εξέχοντες επικριτές είναι ο πρώην πρωθυπουργός Ahmet Davutoglu, ο διάδοχος που κάποτε είχε επιλέξει ο Erdogan, και ο πρώην πρόεδρος Abdullah Gul.

  Η αποστασία του Babacan είναι δυνητικά η πιο επιβλαβής: ήταν υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων την περίοδο 2002-2007 στη διάρκεια της οποίας κατεύθυνε τη χώρα έξω από οικονομική κρίση. Πιστεύεται με την τεράστια ανάπτυξη που ακολούθησε. Δεν μπορούσε εύκολα να ασκήσει κριτική στις πιο πρόσφατες οικονομικές πολιτικές του Erdogan, αλλά τώρα θα νιώσει ελεύθερος να ανοιχτεί. Όπως και ο Davutoglu, που εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην απόφαση του Erdogan να διορίσει τον γαμπρό του Berat Albayrak, ως υπουργό Οικονομικών και Οικονομικών, πριν από ένα χρόνο.

  Ο διορισμός αυτός έπληξε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη διαχείριση της οικονομίας του Ερντογάν. Αλλά ο πρόεδρος φαίνεται να έχει αποφασίσει πως το να αγνοήσει και τις ανησυχίες τους, είναι μια πολυτέλεια που μπορεί να έχει.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ