Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Ιαν-2019 00:04

  Ψυχραιμία. Η πρόβλεψη του ΔΝΤ δεν είναι τόσο κακή

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Daniel Moss

  Η Christine Lagarde έχει δίκιο. Υπάρχει ανάπτυξη και καμία ύφεση δεν περιμένει στη γωνία.

  H επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπρεπε να κάνει αυτή τη διευκρίνιση. Με όλες τις αναρίθμητες ειδήσεις γύρω από την υποβάθμιση των προβλέψεων του Ταμείου για το ΑΕΠ, θα νόμιζε κανείς ότι καταρρέει το σύμπαν. Τίποτα τέτοιο δεν συμβαίνει.

  Τι έκανε το ΔΝΤ για να προκαλέσει όλη αυτή την αγωνία; Αναθεώρησε ελαφρώς προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, αν και η αλλαγή κάθε άλλο παρά δραματική ήταν. Ο κόσμος θα επεκταθεί φέτος κατά 3,5% και κατά 3,6% το 2020, ήτοι με λίγο βραδύτερο ρυθμό από την πρόβλεψη του Οκτωβρίου για ανάπτυξη 3,7% και τα δύο έτη.

  Το τέλος δεν είναι κοντά

  Ένα ψαλίδισμα εδώ, μια φέτα εκεί. Καμία ύφεση

  VIEW

  Έχουμε να κάνουμε περισσότερο με μια προσαρμογή παρά με μια περικοπή. Κι όμως, το μήνυμα αυτό συνοδεύτηκε από προειδοποιήσεις σχετικά με τις εμπορικές εντάσεις, το Brexit (φυσικά!), το υψηλό χρέος και την ανάγκη για προσοχή στον καθορισμό των επιτοκίων δεδομένης της χαλάρωσης του momentum. Σίγουρα, όλοι θα προτιμούσαμε μια αναβάθμιση, αλλά για υποβάθμιση, ήταν ανεκτή.

  Η Lagarde αισθάνθηκε υποχρεωμένη να ανοίξει μια παρένθεση και να κάνει αυτή την υπενθύμιση στο κοινό της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. "Αυτό σημαίνει ότι μια παγκόσμια ύφεση περιμένει στη γωνία;  Όχι", είπε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου. "Ναι, υπάρχει ανάπτυξη", επισήμανε, περίπου ένα λεπτό αργότερα.

  Είναι δύσκολο να περάσεις έξυπνα το μήνυμα, τον μικτό τόνο, το αφήγημα και τους αριθμούς του ΔΝΤ: Ενώ τα πράγματα δεν είναι φρικτά αυτή τη στιγμή, θα ήταν αμέλεια να μην σας ειδοποιήσουμε για τις αλλαγές.

  Η συχνότητα με την οποία το ΔΝΤ τεμαχίζει το "σαλάμι" των αριθμών κάθε μερικούς μήνες συμβάλλει στη ζοφερή αίσθηση. Η προσοχή στρέφεται στις αλλαγές, όχι στο τι έχει απομείνει από το σαλάμι. O πραγματικός οιωνός του δανειστή που μεταβάλλει τις προβλέψεις του είναι η μετατόπιση της σκέψης που συνοδεύει τη μεταβολή.

  Αυτή η περιβόητη συγχρονισμένη ανάκαμψη, που ήταν της μόδας το 2017 και ένας από τους τίτλους της έκθεσης του ΔΝΤ για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές τον Απρίλιο, δεν υπολογίζεται ιδιαίτερα στις εκτιμήσεις της Δευτέρας. Αντίθετα, κινούμαστε προς κάτι που μοιάζει με τον επιτάφιο της ρυθμικής ανάπτυξης: "Συνολικά, οι κυκλικές δυνάμεις που πυροδότησαν την παγκόσμια ανάπτυξη σε ευρεία βάση από το δεύτερο εξάμηνο του 2017 μπορεί να εξασθενίζουν κάπως ταχύτερα από ό, τι αναμέναμε τον Οκτώβριο".

  Ίσως η ιστορία περί συγχρονισμένης ανάπτυξης ήταν πολύ καλή για να διαρκέσει. Η οικονομική ιστορία είναι έτοιμη να ξεκινήσει εκ νέου.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων