Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Ιαν-2019 00:40

  Η παράδοξη αγάπη του Κινήματος Πέντε Αστέρων για τα Κίτρινα Γιλέκα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   Του Ferdinando Giugliano

  Τα Κίτρινα Γιλέκα έχουν βρει έναν παράξενο σύμμαχο λίγο πιο πέρα από τις Άλπεις. Ο Luigi Di Maio, ηγέτης του Kινήματος των Πέντε Αστέρων της Ιταλίας, έχει κάνει μια ανάρτηση στο blog του στην οποία επαινεί τους Γάλλους διαδηλωτές, φτάνοντας μέχρι και το σημείο να τους προσφέρει οργανωτική υποστήριξη.

  Η κίνηση του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης δείχνει απελπισία. Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν, ο Di Maio προσέγγιζε τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, τον βασικό στόχο των Κίτρινων Γιλέκων. Θα μπορούσε επίσης να γυρίσει και να τον στοιχειώσει: είναι πολύ ασυνήθιστο για έναν ξένο ηγέτη να υποστηρίζει πολίτες που διαδηλώνον εναντίον δημοκρατικά εκλεγμένου αρχηγού κράτους - ιδιαίτερα όταν αυτές οι διαδηλώσεις έγιναν βίαιες.

  Το Κίνημα Πέντε Αστέρων είχε μια μάλλον συγκεχυμένη στρατηγική όσον αφορά την τοποθέτησή του στην πολιτική της ηπείρου. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, βρίσκεται στην ευρωσκεπτικιστική ομάδα "Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας", μαζί με το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2017, προσπάθησε να μετακινηθεί στη Συμμαχία των Φιλελευθέρων και των Δημοκρατών για την Ευρώπη, την ομάδα των φεντεραλιστών του κοινοβουλίου, η οποία τελικά το απέρριψε.

  Αυτή η αινιγματική στάση αντικατοπτρίζεται και πάλι στη σχέση του Κινήματος με τη Γαλλία. Στα τέλη του 2017, ο Di Maio έγραψε μια ανοικτή επιστολή στον Macron για να υπογραμμίσει τις ομοιότητες μεταξύ των κομμάτων τους. "Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων πιστεύει βαθιά, όπως και εσείς, στην επανίδρυση της Ευρώπης", έγραψε, προσθέτοντας ότι ούτε το κόμμα του ούτε το En Marche! είχαν "πίσω τους οποιοδήποτε λόμπι ή πρόσοδο να υπερασπιστούν".

  Αυτή την εβδομάδα, ο Di Maio υιοθέτησε την αντίθετη θέση. Το πνεύμα των Κίτρινων Γιλέκων "είναι το ίδιο πνεύμα που έχει εμψυχώσει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και χιλιάδες Ιταλούς από τη γέννησή μας το 2009", έγραψε. Για τον ηγέτη των Πέντε Αστέρων, ο Macron είναι τώρα υπερασπιστής των ελίτ, των προνομιούχων λίγων, εναντίον του λαού. Για το λόγο αυτό, προσφέρει στους Γάλλους διαδηλωτές τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα του Κινήματος, έτσι ώστε να οργανώνουν καλύτερα τις κινητοποιήσεις τους ή να επιλέγουν τους εκλογικούς τους υποψηφίους στο διαδίκτυο.

  Η κίνηση των Πέντε Αστέρων είναι κατάφωρα υποκριτική και διπλωματικά αδέξια. Τους τελευταίους επτά μήνες, η ιταλική κυβέρνηση έχει στραφεί εναντίον των ευρωπαίων ηγετών, προειδοποιώντας τους να κοιτάνε τη δουλειά τους σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές της Ιταλίας. Τώρα ο Di Maio επέλεξε να ανακατευτεί στην εσωτερική πολιτική άλλου κράτους και όχι επιλέγοντας μια πλευρά μεταξύ διαφορετικών κομμάτων, αλλά υποστηρίζοντας ένα κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στον πρόεδρο. Δεν είναι ένα καλό ξεκίνημα για μια δύναμη που προσπαθεί να οικοδομήσει συμμαχίες στην Ευρώπη.

  Το Κίνημα Πέντε Αστέρων χάνει τη λάμψη του
  Η πτώση του κόμματος στις δημοσκοπήσεις δείχνει να εξηγεί την απεγνωσμένη επίκληση του Di Maio στα Κίτρινα Γιλέκα


   

  View

  Πιθανότατα, ο Di Maio προσπαθεί απλά να σταματήσει την κατάρρευση του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις, η οποία ξεκίνησε από τότε που σχημάτισε κυβέρνηση με την Λέγκα. Ο Matteo Salvini, ο ηγέτης της Λέγκας και έτερος αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης μετέβη στην Βαρσοβία αυτή την εβδομάδα για να επιδιώξει συμμαχία με το ακροδεξιό κόμμα "Νόμος και Δικαιοσύνη" κι έχοντας ήδη εκφράσει αμοιβαία υποστήριξη με τους ηγέτες του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας και του Fidesz της Ουγγαρίας. Ο Salvini έχει επίσης δείξει κάποια συμπάθεια για τα Κίτρινα Γιλέκα. Ο Di Maio είναι απελπισμένος να κλέψει την παράσταση από τον κυβερνητικό σύμμαχό του και να δώσει τα διαπιστευτήριά του ως άνθρωπος του λαού.

  Όμως όσο περισσότερο παραμένει στην κυβέρνηση, τόσο πιο δύσκολο είναι να υπερασπιστεί τις διάφορες ενσαρκώσεις του χωρίς να χάσει την αξιοπιστία του. Όποια και αν είναι τα πολιτικά τους κίνητρα, τα Κίτρινα Γιλέκα θα ήταν σοφά να αγνοήσουν την αγκαλιά των Πέντε Αστέρων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων