Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Ιαν-2019 00:04

  Η Apple έπρεπε να έχει ειδοποιήσει τους επενδυτές για τα iPhones πριν χρόνια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Shira Ovide

  Η αισιόδοξη αφήγηση σχετικά με την "επιχείρηση iPhone" της Apple Inc. καταρρέει μπροστά στα μάτια μας.

  Η εταιρεία υποβάθμισε χθες τις προβλέψεις για τα έσοδά της στο πρώτο τρίμηνο χρήσης που έληξε τον Δεκέμβριο. Επικαλέστηκε την επιβραδυνόμενη οικονομία της Κίνας και την εμπορική της διαμάχη με τις ΗΠΑ για τις χειρότερες από τις αναμενόμενες συναλλαγές καταναλωτών στην Κίνα, την Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, τα έσοδα του πρώτου τριμήνου αναμένεται να μειωθούν κατά περίπου 5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η Κίνα μπορεί να είναι η νέα δικαιολογία της Apple, για τις πωλήσεις που δεν ικανοποιούν τις προσδοκίες.

  Αλλά δεν σταματάει εκεί το θέμα. Σε μια έκτακτη επιστολή προς τους επενδυτές της Apple, ο Διευθύνων Σύμβουλος Tim Cook είπε επίσης στους μετόχους αυτό που έπρεπε να έχει πει εδώ και χρόνια: Η ανάπτυξη της επιχείρησης iPhone της εταιρείας έχει επιβραδυνθεί λόγω των αλλαγών στην αγορά των smartphones και της συμπεριφοράς των καταναλωτών. Αυτό θα έπρεπε να ήταν απολύτως προβλέψιμο για οποιονδήποτε ήταν σε θέση να κοιτάξει έξω από τη "φούσκα” της Apple. Τα στελέχη έχουν αποτύχει στο καθήκον τους να προειδοποιήσουν τους επενδυτές εγκαίρως για όλα αυτά, και τώρα η πραγματικότητα "χτυπά την πόρτα” της Apple.

  Καταπολεμώντας την βαρύτητα

  Ο αριθμός των πωληθέντων iPhone ήταν ουσιαστικά σταθερός για 18 μήνες. Η Apple έχει αντισταθμίσει αυτήν την τάση με τις υψηλότερες μέσες τιμές πώλησης των iPhones.
   

  View

  Στην επιστολή του, ο Cook δήλωσε ότι σε ορισμένες καθιερωμένες αγορές εκτός της Κίνας, "οι αναβαθμίσεις του iPhone δεν ήταν τόσο ισχυρές όσο νομίζαμε ότι θα ήταν". (Οι αναβαθμίσεις αφορούν ανθρώπους με παλαιότερα μοντέλα iPhone που επιλέγουν να αγοράσουν τα νέα μοντέλα.) Η εταιρεία το απέδωσε αυτό στις οικονομικές αδυναμίες σε ορισμένες χώρες, αλλά και σε άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι οι χρήστες κρατούν τα smartphones τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας διακόπτουν τις επιδοτήσεις, οι τιμές των συσκευών της Apple ακριβαίνουν και οι χρήστες εκμεταλλεύονται την ύπαρξη συσκευών χαμηλού κόστους αντί να αγοράζουν τα τελευταία εξελιγμένα iPhones.

  Επιπλέον, ο Cook έγραψε την Τετάρτη ότι οι οικονομικές συνθήκες επιβραδύνθηκαν στην Κίνα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και ότι η κίνηση στην αγορά επηρεάστηκε από την αβεβαιότητα σχετικά με τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Και εδώ, η Apple έχασε την ευκαιρία να προειδοποιήσει τους επενδυτές.

  Ο Cook δήλωσε πριν από δύο μήνες ότι η δραστηριότητα στην Κίνα ήταν "πολύ ισχυρή", ακόμη και εν μέσω σημείων οικονομικής επιβράδυνσης και παρά τα πρωτοσέλιδα σχετικά με τις εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ επί σειρά μηνών. Είπε στους επενδυτές ότι πιστεύει ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα επιλύσουν φιλικά τη διαμάχη πάνω στο εμπόριο και δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι οι καταναλωτές ήταν νευρικοί ή απρόθυμοι να ψωνίσουν λόγω των γεωπολιτικών θεμάτων. Είναι πιθανό οι τελευταίοι δύο μήνες οικονομικών συνθηκών στην Κίνα, την Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ να αιφνιδίασαν την Apple, αλλά τα στελέχη δεν κατάφεραν να προειδοποιήσουν για τα σημάδια κινδύνου στην περιοχή.

  Είναι πιθανό οι συνθήκες στην Κίνα να έχουν αλλάξει γρήγορα, αλλά οι ευρύτερες τάσεις στη δραστηριότητα των smartphones δεν είναι καινούργιες. Γιατί δεν προχώρησε ο Cook σε αυτές τις προειδοποιήσεις νωρίτερα;

  Οι τηλεφωνικές εταιρείες στις Η.Π.Α. και σε ορισμένες άλλες μεγάλες αγορές smartphone εδώ και χρόνια έχουν προσπαθήσει να σταματήσουν να προσφέρουν iPhones στην τεχνητά χαμηλή τιμή των $200, όπως έκαναν στις πρώτες μέρες του iPhone. Αυτός ο παράγοντας -και οι λιγότερο δραστικές αλλαγές στα νέα μοντέλα iPhones ή άλλων smartphones και οι αυξανόμενες τιμές ορισμένων νέων συσκευών- οδήγησαν τους Αμερικανούς να διατηρήσουν τα smartphones τους για περισσότερο από τρία χρόνια κατά μέσο όρο, από περίπου δύο χρόνια το 2014 , σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία κινητής βιομηχανίας Chetan Sharma. Η Apple πωλεί την πλειοψηφία των νέων iPhones σε άτομα που ήδη κατέχουν μία από τις παλαιότερες συσκευές, πράγμα που σημαίνει ότι οι πωλήσεις υποχωρούν αν κάποιος επισκευάσει το παλιό του iPhone και συνεχίσει να το χρησιμοποιεί για τρία χρόνια.

  Εντεινόμενα δεινά
  Οι πωλήσεις smartphones εκτιμάται ότι μειώθηκαν και το 2017, αλλά και ξανά αυτή τη χρήση
   

  View

  Αυτή είναι μια τάση που εκκολάπτεται εδώ και χρόνια. Αλλά κάθε φορά, ο Cook απέφευγε να απαντήσει στις ερωτήσεις σχετικά με το αν οι αλλαγές στη συμπεριφορά αναβάθμισης θα βλάψουν τα έσοδα της Apple.

  Σε μία τηλεδιάσκεψη τον Αύγουστο με αναλυτές μετοχών, ένας από αυτούς ρώτησε τον Cook εάν η εταιρεία θα μπορούσε να συνεχίσει να πουλάει περισσότερα iPhones σε λίγα χρόνια, λόγω της στασιμότητας της αγοράς smartphones. Ο Cook εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Apple θα μπορούσε να πουλήσει περισσότερα τηλέφωνα σε άτομα που είχαν ήδη iPhone, σε όσους είχαν ανταγωνιστικές συσκευές και σε ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ ένα smartphone. Ήταν μια απάντηση που θα μπορούσε να δώσει το 2015, όταν το μόνο που έλεγε ο Cook ήταν η αλήθεια. Δεν είναι πλέον αλήθεια, και ο Cook θα έπρεπε να το γνωρίζει.

  Η ερευνητική εταιρεία IDC εκτιμά ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις smartphones μειώθηκαν ελαφρώς το 2018, όπως έκαναν και το 2017. Η Apple φαινόταν να μην επηρεάζεται από αυτή την κάμψη στην αγορά των smartphones για μεγάλο χρονικό διάστημα, ωστόσο δεν έγινε έτσι. Στο έτος χρήσης που έληξε τον Σεπτέμβριο, η Apple ίσα που πώλησε περισσότερα iPhones από ό,τι το προηγούμενο έτος. Τα έσοδα αυξήθηκαν επειδή η Apple χρέωσε υπερβολικά ακριβά το iPhone X και άλλα νέα μοντέλα - και οι πιστοί οπαδοί της εταιρεία πλήρωσαν τις υψηλότερες τιμές. Αλλά υπάρχει ένα όριο στο πόσοι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν 1.000 δολάρια για ένα νέο τηλέφωνο, και φαίνεται ότι η Apple έφτασε αυτό το όριο απότομα.

  Αυτό δεν σημαίνει ότι η Apple καταρρέει. Εξακολουθεί να διατηρεί αξιοζήλευτα επίπεδα εσόδων και ταμειακών ροών στον κόσμο των επιχειρήσεων. Όμως, η Apple απέτυχε στη νούμερο 1 αποστολή μιας εισηγμένης επιχείρησης: να είναι ειλικρινής με τους επενδυτές για τη δραστηριότητά της. Η εταιρεία απλώς αρνήθηκε να δεχτεί την πραγματικότητα που την κοίταζε κατάματα, έως ότου η άρνηση δεν αποτελούσε πια επιλογή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων