Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Δεκ-2018 00:04

  Οι καθυστερήσεις της Theresa May κάνουν το Brexit χειρότερο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg View

  Δεν είναι σαφές τι ήθελε να πάρει η Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Theresa May από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής. Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, δεν πήρε τίποτα –μια δημόσια απόρριψη που αποδυνάμωσε κι άλλο τη θέση της στο εσωτερικό της χώρας της, αν υπάρχει ακόμη περιθώριο για κάτι τέτοιο. Η στρατηγική της για το Brexit έχει καταρρεύσει και τίποτα δεν μπορεί να κερδηθεί με το να επιμένει σε αυτήν.

  Το παιχνίδι με το χρόνο είναι το μόνο που φαίνεται να έχει απομείνει στην May, αν και ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της. Η συμφωνία απόσυρσης που διαπραγματεύθηκε με την ΕΕ όδευε προς μια συντριπτική ήττα στο Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα. Αντί να αντιμετωπίσει αυτήν την ετυμηγορία και να προχωρήσει για να αναπτύξει μια εφαρμόσιμη εναλλακτική λύση, ανέβαλε την ψηφοφορία, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να μην λάβει χώρα πριν τα τέλη Ιανουαρίου – μόλις λίγες εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη έξοδο του Ην. Βασιλείου από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου.

  Στη συνέχεια η May μετέβη στις Βρυξέλλες, ζητώντας από την ΕΕ διαβεβαιώσεις σχετικά με το περίφημο "backstop" - έναν μηχανισμό που θα αποτρέψει την ανάγκη για ένα σκληρό σύνορο μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit, αφήνοντας παράλληλα το Ηνωμένο Βασίλειο, ίσως για πάντα, χωρίς φωνή στις υποθέσεις της ΕΕ. Προφανώς προηγουμένως κάποια παρηγορητικά λόγια, που στερούνταν νομικής ουσίας, είχαν αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ Βρετανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων –με την May να πιστεύει, ενάντια σε όλες τις ενδείξεις, ότι αυτά τα ψίχουλα ίσως ήταν αρκετά για να αλλάξουν το μυαλό του Κοινοβουλίου. Τελικά, οι ηγέτες της ΕΕ αρνήθηκαν ακόμη και αυτό. Η συμφωνία απόσυρσης δεν μπορεί να αλλάξει, είπαν: Το backstop παραμένει όπως είναι, και αυτό είναι.

  Καθώς η Ευρώπη αρνείται να υποχωρήσει, η συμφωνία αποχώρησης της May είναι νεκρή και η περαιτέρω καθυστέρηση δεν θα την αναβιώσει.

  Το τι θα συμβεί στις 29 Μαρτίου ή μετά εάν η May επιμείνει σε αυτές τις τακτικές, κανείς δεν το γνωρίζει. Ίσως υπολογίζει ότι αν η ψηφοφορία για τη συμφωνία της καθυστερήσει αρκετό καιρό, το Κοινοβούλιο θα πιεστεί να την στηρίξει. Υπάρχουν δύο προβλήματα με αυτό. Πρώτον, η συμφωνία της είναι αντικειμενικά φρικτή. Δεύτερον, είναι αδύνατο να προβλέψουμε τι θα συμβεί στο χείλος της καταστροφής, εάν η May στρέψει τη χώρα προς αυτή τη θέση. Εν τω μεταξύ, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, χωρίς προοπτική ανακούφισης, είναι το χειρότερο όλων των αποτελεσμάτων για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

  Η πρωθυπουργός είναι σίγουρα αποφασιστική: Οι ταπεινώσεις εξακολουθούν να αναπηδούν πίσω. Ωστόσο η απλή επιβίωση στο αξίωμα δεν αποτελεί επίτευγμα. Η May πρέπει να βοηθήσει τη χώρα να αναγνωρίσει ότι, παρά τις προσπάθειες, το project του Brexit απέτυχε. Τώρα, η Βρετανία πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε ένα Brexit που κινείται στο χείλος του γκρεμού, που λίγοι στη Βρετανία θέλουν και για το οποίο δεν έχει γίνει πραγματική προετοιμασία και στη παραμονή στην ΕΕ.

  Με όποιο τρόπο κι αν αξιολογήσει κανείς την απόδοση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου τα τελευταία χρόνια -και είναι δύσκολο να είναι γενναιόδωρος- τα αποτελέσματα έχουν βγει. Η καλύτερη δυνατή συμφωνία για το Brexit είναι η χειρότερη, πολύ χειρότερη από την παραμονή στην ΕΕ. Πρέπει να δοθεί στη χώρα η ευκαιρία να επανεξετάσει την ψήφο της για να εγκαταλείψει την ένωση. Η May ή ο διάδοχός της (αν φτάσουμε εκεί) πρέπει να καθοδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο έξω από αυτή την ερημιά, ξεκινώντας από τώρα.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων