Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Οκτ-2018 10:12

  O Μπολσονάρο θα βάλει σε δοκιμασία τη δημοκρατία της Βραζιλίας

  O Μπολσονάρο θα βάλει σε δοκιμασία τη δημοκρατία της Βραζιλίας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg View

  Η Βραζιλία εισήλθε σε μια νέα και ανησυχητική πολιτική εποχή. Οι ψηφοφόροι επέλεξαν τον Ζάιχ Μπολσονάρο, πρώην ναύαρχο από ένα πάλαι ποτέ ακραίο πολιτικό κόμμα, ως το νέο Πρόεδρό τους. Στη μεγαλύτερη συμμετοχή σε εκλογές από όταν αποκαταστάθηκε η δημοκρατία το 1985, o λαός αποφάσισε επίσης να διώξει τις παλιές δυνάμεις από το Κογκρέσο.

  Η εκστρατεία του Μπολσονάρο ήταν ανησυχητική. Εξέφρασε την περιφρόνησή του για τις γυναίκες, τις μειονότητες, τους πολιτικούς αντιπάλους του και το κράτος δικαίου. Δεν έκρυψε τη νοσταλγία του για τη στρατιωτική δικτατορία. Απείλησε να απαλλαγεί από τους "κόκκινους εγκληματίες" του Εργατικού Κόμματος που κυβερνούσαν τη Βραζιλία από το 2003 έως το 2016, υποσχόμενος "μια εκκαθάριση που δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στην ιστορία της Βραζιλίας".

  Αν οι ψηφοφόροι εξέφραζαν ανησυχία για τέτοιες ανησυχητικές εκρήξεις, φαίνεται πως την έβαλαν στην άκρη. Ίσως έκριναν ότι το έγκλημα, η διαφθορά και η στασιμότητα που χαρακτήριζαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις απαιτούν ακραία μέτρα. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη τους προς τον Μπολσονάρο είναι τυφλή. Μέχρι στιγμής, έχει πει ελάχιστα για το τι πραγματικά σκοπεύει να κάνει.

  Μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν ο Μπολσονάρο θα είναι ο αυταρχικός ηγέτης που συχνά δείχνει να είναι. Προς το τέλος της εκστρατείας του, άμβλυνε κάποιες από τις θέσεις του ως αντίδραση στην κοινή γνώμη. Η απειλή για την απόσυρση της Βραζιλίας από τη συμφωνία του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος ήταν ένα παράδειγμα. Αυτό είναι ενθαρρυντικό. Βοηθά επίσης το γεγονός ότι το εργατικό κόμμα της αντιπολίτευσης διατηρεί την πλειοψηφία στην κάτω βουλή της Βραζιλίας και ότι τα δικαστικά σώματα της Βραζιλίας δεν είναι αβοήθητα. (Θυμηθείτε ότι οι δύο προηγούμενοι πρόεδροι τέθηκαν ενώπιόν τους.) Αλλά αυτό δεν απαλλάσσει τους απλούς πολίτες από την ανάγκη επαγρύπνησης.

  Οι επιχειρήσεις, οι ομάδες πολιτών, οι ψηφοφόροι και οι νομοθέτες, θα πρέπει να τον ωθήσουν να παρουσιάσει ταχύτατα τα σχέδιά του για τη μείωση της ανεργίας και την αποκατάσταση του δημοσιονομικού ελέγχου. Στα 1 τρισ. δολάρια, το ομοσπονδιακό χρέος της Βραζιλίας είναι σχεδόν διπλάσιο από ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια. Το δυσλειτουργικό και υπερβολικά γενναιόδωρο ασφαλιστικό σύστημα είναι ένας λόγος και ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να πει τι προτείνει να κάνει για αυτό. Η φορολογική μεταρρύθμιση είναι κρίσιμη. Ο Μπολσονάρο​​​​​​​ χρειάζεται επίσης ένα σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων, κάτι στο οποίο αντιστεκόταν στο παρελθόν και έχει αποσιωπήσει στη διάρκεια της εκστρατείας.

  Ο Μπολσονάρο πρέπει να συνεχίσει να υπόσχεται την καταπολέμηση της διαφθοράς. Η έρευνα-ορόσημο της Βραζιλίας Carwash, θα πρέπει να πάρει άδεια να συνεχίσει και όλο και περισσότεροι διεφθαρμένοι πολιτικοί και επιχειρηματίες θα πρέπει να τεθούν υπόλογοι. Δηλώνει ότι θα προωθήσει μέτρα κατά της διαφθοράς με τη στήριξη των ομοσπονδιακών εισαγγελέων, αλλά θα μπλοκαριστούν από τους νομοθέτες. Θα πρέπει να υποστηρίξει να αρθεί η de facto προστασία των βουλευτών από τη δίωξη και να μείνει μακριά από αμφιλεγόμενες επιλογές για το υπουργικό συμβούλιο.

  Εάν ο Μπολσονάρο​​​​​​​ εννοεί ότι θέλει να αλλάξει τη Βραζιλία προς το καλύτερο, αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις. Η ανταμοιβή για τη χώρα του από τη λιγότερη διαφθορά και την καλύτερη οικονομική πολιτική θα μπορούσε να είναι τεράστια –αλλά η Βραζιλία δεν θα κατορθώσει να την καρπωθεί εάν δεν απαιτήσει –και δεν λάβει- καλύτερη ηγεσία από το νέο της πρόεδρο, σε σχέση με αυτή που ο ίδιος προσέφερε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων