Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Οκτ-2018 00:09

  Μην αφήνετε την Ιταλία να κάνει ό,τι θέλει

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg View

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε τον προϋπολογισμό της Ιταλίας λόγω της παραβίασης των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρώπης και έδωσε στη Ρώμη τρεις εβδομάδες για να προσπαθήσει ξανά. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο και η κίνηση είναι επικίνδυνη, επειδή δημιουργεί μια πολιτική αντιπαράθεση που θα μπορούσε να έχει άσχημη κατάληξη. Ωστόσο, οι κανόνες υπάρχουν για κάποιο λόγο και για να λειτουργεί το σύστημα, η Ιταλία δεν πρέπει να αποτελέσει εξαίρεση.

  Η ιταλική κυβέρνηση αποκάλυψε πρόσφατα τα σχέδιά της να αυξήσει το όριο του ελλείμματος του προϋπολογισμού της στο 2,4% του ΑΕΠ το επόμενο έτος. Οι Βρυξέλλες επιθυμούν να βελτιωθεί αυτό το κυκλικά προσαρμοσμένο ισοζύγιο κατά 0,6% του ΑΕΠ. Η Ρώμη επέλεξε να το επιδεινώσει κατά 0,8%.

  Οι χώρες συχνά απομακρύνονται από τους αμοιβαία συμφωνημένους στόχους τους και η επιτροπή ήταν συνήθως ευέλικτη μετά από κάποια ύφεση ή άλλα δημοσιονομικά ατυχήματα. Αλλά η περίπτωση της Ιταλίας είναι διαφορετική. Πράγματι, η οικονομία της αναπτύσσεται ανεπαίσθητα, αλλά η προγραμματισμένη απόκλιση του προϋπολογισμού από το στόχο είναι "άνευ προηγουμένου", όπως ανέφερε η Επιτροπή σε επιστολή προς την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, και το δημόσιο χρέος της, που βρίσκεται σε ποσοστό άνω του 130% του ΑΕΠ, είναι τεράστιο.

  Η Ιταλία δεν φαίνεται να νοιάζεται. Ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία λέει ότι η Ρώμη θα δώσει προτεραιότητα στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης. Όχι μόνο απέρριψε τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ στην πράξη, αλλά τους αμφισβήτησε και ως ιδέα. Η Κομισιόν δεν είχε πολλές επιλογές παρά να κλιμακώσει την αντιπαράθεση.

  Είναι οι κανόνες απαραίτητα οι πιο σημαντικοί; Ναι, και η κρίση κρατικού χρέους δείχνει το γιατί. Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, η Ελλάδα είχε τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα, οδηγώντας τους επενδυτές στο να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της Αθήνας να καλύψει τα χρέη της. Ο συναγερμός εξαπλώθηκε και σε άλλες εύθραυστες οικονομίες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας. Τα κράτη μέλη έπρεπε να οργανώσουν δαπανηρές διασώσεις για να αλλάξουν την κατάσταση. Το μάθημα που πήραμε είναι σαφές: Η ευρωζώνη έχει ισχυρό συλλογικό συμφέρον από την προθυμία κάθε μέλους να διατηρεί τη δημοσιονομική πειθαρχία.

  Ο νέος προϋπολογισμός της Ιταλίας δεν καταφέρνει να μειώσει το διαρθρωτικό έλλειμμα έως το 2022 και η καθυστέρηση αυτή έχει ήδη τρομάξει τους επενδυτές. Οι αποδόσεις των μεσοπρόθεσμων ομολόγων έχουν σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών και ο οίκος αξιολόγησης Μoody's έχει υποβαθμίσει τα ομόλογα της Ιταλίας σε μια βαθμίδα πάνω από το "junk”. Επί του παρόντος, το βάρος των πληρωμών τόκων είναι χαμηλό με βάση τα ιστορικά πρότυπα, αλλά με ένα τεράστιο δημόσιο χρέος και χωρίς σοβαρή προσπάθεια για τον έλεγχο του δημόσιου δανεισμού, η απειλή μιας ακόμη κρίσης κρατικού χρέους είναι πραγματική.

  Οι λαϊκιστές ηγέτες της Ιταλίας φαίνεται να απολαμβάνουν αυτήν την αντιπαράθεση με την επιτροπή, την οποία απεικονίζουν ως μια ξένη οντότητα που "ανακατεύεται" σε ένα κυρίαρχο κράτος. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg News, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι η Ιταλία δεν πρόκειται να τα παρατήσει. Σε αυτή την περίπτωση, η επιτροπή θα πρέπει να εφαρμόσει ήρεμα τους κανόνες - ξεκινώντας τη λεγόμενη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμο έως 0,5% του ΑΕΠ.

  Βεβαίως, η αντιπαράθεση θα μπορούσε να δώσει δύναμη στον κυβερνώντα συνασπισμό της Ιταλίας πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, για να κερδίσει η ευρωζώνη, η δημοσιονομική συνεργασία και ο σεβασμός των κανόνων του προϋπολογισμού δεν μπορούν να θεωρηθούν κάτι προαιρετικό.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων