Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Οκτ-2018 00:05

  Οι πληγές της Deutsche Bank θα κάνουν χρόνια να επουλωθούν

  Οι πληγές της Deutsche Bank θα κάνουν χρόνια να επουλωθούν
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Lionel Laurent

  Η γερμανική Deutsche Bank και η βρετανική ανταγωνιστική της Barclays PLC άνοιξαν τον χορό των αποτελεσμάτων για τις ευρωπαϊκές επενδυτικές τράπεζες, χθες, Τετάρτη. Τα αποτελέσματα δεν ήταν σπουδαία.

  Τα έσοδα από διαπραγμάτευση της Deutsche στο γ΄ τρίμηνο ήταν θλιβερά και τα καθαρά κέρδη της βυθίστηκαν κατά τα δύο τρίτα. Η επενδυτική τράπεζα της Barclays τα πήγε καλύτερα αλλά και πάλι, κατέγραψε τα χαμηλότερα έσοδα τριμήνου σε δύο χρόνια. Από τις δύο, η Deutsche Bank έχει πιο βαθιά προβλήματα. Οι μετοχές της σημείωσαν πτώση 4%, ενώ αυτές της Barclays εμφάνισαν μικρή άνοδο. Αλλά οι επενδυτές και των δύο τραπεζών δεν βλέπουν αρκετά στοιχεία που να τους ικανοποιούν.

  Η ανάπτυξη αποδεικνύεται φευγαλέα, με τα έσοδα να υποχωρούν και στη Barclay’s και στην Deutsche. Επιπλέον, υπάρχουν επίμονες ενδείξεις της υποτονικής μεταβλητότητας στις αγορές (που είναι κακό για τους traders), χαμηλά επιτόκια και τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ίδιων των τραπεζών.

  Η Deutsche ωχριά μπροστά στα μεγέθη των κολοσσών της Wall Street. Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα είδε τα έσοδά της να υποχωρούν κατά 15% από τις συναλλαγές σε μετοχές και σε σταθερό εισόδημα, σε σχέση με την άνοδο κατά 8% στις συναλλαγές με μετοχές και πτώση 10% σε σταθερό εισόδημα, που κατέγραψαν η Goldman Sachs Group και η Morgan Stanley. Αντιθέτως η Barclays, κατάφερε να τα πάει καλύτερα από ό,τι οι αμερικανικές ομόλογοί της και στους δύο τομείς δραστηριοποίησης, πορεία που αντισταθμίστηκε μόνο από τις απογοητευτικές αμοιβές από συμβουλευτικές υπηρεσίες.

  Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing, προσπαθεί ακόμη να βρει το κατάλληλο μέγεθος και τη στρατηγική για την -με πολλά προβλήματα- επενδυτική τράπεζα, μια δεκαετία ύστερα από την τραπεζική κρίση και μετά από τρία συνεχόμενα χρόνια ζημιών. Η Deutsche Bank θέλει να μειώσει το προσωπικό κάτω από τις 90.000 το 2019 από τις 94.700 που είναι σήμερα, αλλά δεν προχωρά σε καμία μεγάλη έξοδο από μια επιχειρηματική δραστηριότητα.

  Ακόμη και αν η τράπεζα επιστρέψει στην κερδοφορία της το 2018, οι επενδυτές γνωρίζουν ότι τα σημάδια θα είναι ορατά για χρόνια. Η επιστροφή των tangible -μετά από φόρους- ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας, διαμορφώθηκε μόλις στο 1% στο γ΄ τρίμηνο.

  Η Barlcays μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι βρίσκεται σε καλύτερη θέση, έχοντας εφαρμόσει ένα "διατλαντικό" μοντέλο επενδυτικής τράπεζας υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Jes Staley, που είχε θητεύσει στη JP Morgan Chase & Co. Η μονάδα κατέγραψε απόδοση tangible ιδίων κεφαλαίων 7%.

  Αλλά ούτε ο Staley έχει όλες τις απαντήσεις. Η διάθεση πολλών πόρων στην επενδυτική τράπεζα, έχει βελτιώσει τις αποδόσεις αλλά παραμένουν και πάλι χαμηλότερα από τις αντίστοιχες σε άλλα τμήματα δραστηριοτήτων της Barclays, όπως το retail banking και οι πιστωτικές κάρτες. Εκεί οι αποδόσεις αγγίζουν το 20%. Ο Staley εμφανίστηκε βέβαιος όταν αναφέρθηκε στον ακτιβιστή επενδυτή του Edward Bramson στο Bloomberg TV την Τετάρτη -αναφερόμενος μάλιστα σε αυτόν ως Ed. Αλλά εάν υπάρχει ένα αδύναμο σημείο στο οποίο μπορεί να στοχεύσει το hedge fuund, αυτό είναι οι επιδόσεις και η κερδοφορία της επενδυτικής τράπεζας της Barclays.

  Αφήνοντας κατά μέρος το τρενάκι του τρόμου των χρηματοπιστωτικών αγορών, η υγεία αυτών των τραπεζών εξαρτάται ακόμη σε μεγάλο βαθμό από τις δραστηριότητές τους στην εγχώρια αγορά. Ενώ η μονάδα λιανικής της Deutsche Bank, Postbank, δίνει δάνεια σωρηδόν, αισθάνεται τις συνέπειες από τις εγχώριες ανταγωνιστικές και τα χαμηλά επιτόκια. Η Barclays είναι επιφυλακτική να μην αναλάβει υψηλό καταναλωτικό ρίσκο στη Βρετανία εν όψει του Brexit, αλλά κατέχει μεγάλο μερίδιο από την αγορά ενυπόθηκων δανείων. Η ευρύτερη απουσία πολλών επισφαλών δανείων στη Βρετανία, ήταν μεγάλη βοήθεια για τον Staley. Οι πιστωτικές απομειώσεις διαμορφώθηκαν στις 254 εκατ. στερλίνες στο γ΄ τρίμηνο, στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών τουλάχιστον. Ένας συνδυασμός διόρθωσης της αγοράς και αύξησης των καταναλωτικών στάσεων πληρωμής, θα είχε μια επιζήμια επίδραση και στις δύο τράπεζες.

  Η Deutsche Bank σαφέστατα αντιμετωπίζει δυσκολίες, και αποτιμάται ανάλογα, με discount 70% το book value της. Το discount της Barclays είναι πιο μικρό, αν και παραμένει υψηλό, στο 45%. Το κενό πιθανότατα θα επιμείνει. Αλλά δεδομένων των καλύτερων αποδόσεων και προοπτικών στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό κλάδο, και ο Staley και ο Sewing θα δυσκολευτούν να βρουν επενδυτές.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων