Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Σεπ-2018 00:05

  Οι τουρκικές τράπεζες βρήκαν λίγο χώρο να ανασάνουν

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Οι τράπεζες της Τουρκίας επιτέλους κατάφεραν να πάρουν μια ανάσα, καθώς η ταραχώδης νομισματική κρίση της χώρας αποκλιμακώνεται. Αλλά αυτό το διάλειμμα μπορεί να μην διαρκέσει για πολύ.

  Σχετική σταθερότητα
  Η απότομη αύξηση των επιτοκίων βοήθησε να σταθεροποιηθεί η λίρα τις τελευταίες ημέρες

  view

  Η πρόσθετη απόδοση ή το spread που ζητούν οι επενδυτές για να αποκτήσουν χρέος που έχει εκδοθεί από τις τουρκικές τράπεζες, αντί για το αντίστοιχο κρατικό ομόλογο υποχώρησε αισθητά από το επίπεδο-ρεκόρ του Αυγούστου.

  Η καμπύλη του χρέους των τουρκικών τραπεζών σε δολάρια
  Τα spreads στο χρέος των τουρκικών τραπεζών σε δολάρια έχουν μειωθεί δραματικά από τα μέσα Αυγούστου

  view

  Οι χειρότεροι φόβοι των επενδυτών για μία οικονομική καταστροφή που θα οδηγούσε σε μία οδυνηρή διάσωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - ή  bail-in των τραπεζών - φαίνεται να υποχωρούν. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε μέχρι στιγμής την άμεση εξωτερική βοήθεια και την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ έδωσε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παράσχει στήριξη εάν χρειαστεί.

  Η κυβέρνηση έχει ήδη χαλαρώσει τους κανόνες για τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες διαχειρίζονται τα τοξικά τους δάνεια, δίνοντάς τους περισσότερη ελευθερία να γίνουν πιο ανεκτικές απέναντι στα επισφαλή δάνεια των εταιρειών. Αυτό θα βοηθήσει να διατηρηθούν ασφαλείς οι επιχειρηματίες δανειολήπτες, που κλονίστηκαν από την πτώση της λίρας.

  Ακόμη, αιωρείται η ιδέα της δημιουργίας μιας "bad bank” που θα αναλάμβανε τα πιο προβληματικά δάνεια των τραπεζών- ενδεχομένως ένα σημαντικό θετικό βήμα για τη βιομηχανία. Δυστυχώς το τελευταίο οικονομικό σχέδιο του Αλμπαϊράκ δεν περιλάμβανε περισσότερες λεπτομέρειες και ο κορυφαίος οικονομικός ρυθμιστής της Τουρκίας, Μέχμετ Αλί Ακμπέν, δήλωσε στην εφημερίδα Dunya ότι δεν βρίσκεται στα πλάνα μια τέτοια κίνηση. Απαιτείται επειγόντως δράση για αυτό το ζωτικό στοιχείο για την ελάφρυνση της κατάστασης χρέους της Τουρκίας, εάν δεν αναστραφεί η πρόσφατη βελτίωση του πιστωτικού κόστους των τραπεζών.

  Ένα καθοριστικό τεστ για τη βιομηχανία είναι ότι η Akbank Turk, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας με βάση τη χρηματιστηριακή αξία, αναμένεται να υπογράψει την υλοποίηση ενός κοινοπρακτικού δανείου σε ξένο νόμισμα αυτήν την εβδομάδα - μια ένδειξη ότι υπάρχουν ξένα κεφάλαια, σε υψηλότερη τιμή από ό,τι πριν.

  Η ανάκαμψη της Akbank 
  Το χρέος ύψους 400 εκατ. δολαρίων που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο παρουσίασε μεγάλες διακυμάνσεις

  view


  Αλλά μην μπερδεύεστε. Δεν πρόκειται για επιστροφή στην ομαλότητα μακροπρόθεσμα. Μία μαζική πτώχευση έχει αποφευχθεί, αλλά τα κέρδη των τραπεζών θα συμπιεστούν σοβαρά μακροπρόθεσμα, καθώς μεγαλώνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Μια έντονα ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων θα είναι ένας ακόμη παράγοντας που θα καταστήσει δύσκολο για τις τράπεζες να λειτουργήσουν. Οι τράπεζες συνήθως χρηματοδοτούν τον εαυτό τους με δανεισμό βραχύτερης ωρίμανσης και στη συνέχεια με το να δανείζουν πελάτες με μεγαλύτερη διάρκεια ωρίμανσης.

  Η τουρκική καμπύλη ανεστραμμένων αποδόσεων
  Οι τουρκικές τράπεζες θα δυσκολευτούν να εξισορροπήσουν την έκθεσή τους στα επιτόκια καθώς τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού είναι υψηλότερα από τα μακροπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού

  view


  Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας κατά 625 μονάδες βάσης στο 24% στις 13 Σεπτεμβρίου συνέβαλε στο να μην καταρρεύσει περισσότερο η λίρα και στην επιβράδυνση της κρίσης. Για την κυβέρνηση, ο στόχος είναι η διατήρηση της οικονομίας και της λειτουργίας των επιχειρήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι και η χρηματοδότηση πρέπει να λειτουργεί. Μέχρι στιγμής, οι υπουργοί του Ερντογάν κατάφεραν να καταπραΰνουν τα νεύρα των επενδυτών - αλλά θα πρέπει να ακολουθήσουν τις υποσχέσεις τους για βοήθεια, προκειμένου να αποτρέψουν μια ακόμη οικονομική κρίση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων