Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Σεπ-2018 00:07

  Ο οδικός χάρτης για το "διαζύγιο" ΗΠΑ-Κίνας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Christopher Balding

  Καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας συνεχίζεται με νέους δασμούς και δεν φαίνεται να φτάνουμε σύντομα στο τέρμα του τούνελ, πρέπει να αναρωτηθούμε: Τι θέλουν; Ένας θεμελιώδης στόχος και για τις δύο χώρες είναι να εξαρτώνται λιγότερο η μία από την άλλη. Επομένως, ο εμπορικός πόλεμος θα πρέπει να αναπροσδιοριστεί ως μια συνειδητή αποσύνδεση.

  Πίσω από τη ρητορική και των δύο πλευρών βρίσκεται μια βαθιά δυσπιστία. Η καχυποψία των ΗΠΑ προέρχεται από δύο συγκεκριμένα ζητήματα. Η Κίνα αντιμετωπίζεται ολοένα και περισσότερο ως εθνική απειλή για την ασφάλεια, καθώς δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες. Η στάση της κυβέρνησης του Τραμπ οδήγησε σε συζήτηση σχετικά με το αν ήταν λάθος να γίνει αποδεκτή μία ιδιαίτερα προστατευτική κομμουνιστική χώρα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Οι Δημοκρατικοί ενδέχεται να μη συμφωνούν με τις μεθόδους του Τραμπ, αλλά λίγοι θα διαφωνούσαν με την άποψή του για την Κίνα ως επικίνδυνο αντίπαλο.

  Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ ανησυχεί για την εξάρτηση της Κίνας από την τεχνολογία των Η.Π.Α. και τα κατασκευασμένα προϊόντα. Το επίκεντρο του σχεδίου Made in China 2025 είναι να μετατοπίσει την κινεζική κατανάλωση προϊόντων υψηλής τεχνολογίας μακριά από ξένους, και συγκεκριμένα Αμερικανούς κατασκευαστές και προς εγχώριες εταιρείες.

  Επομένως, πώς θα αποσυνδεθούν οι δύο χώρες; Υπάρχει ελάχιστο ιστορικό προηγούμενο για να εξετάσει κανείς με τι θα έμοιαζε κάτι τέτοιο. Ποτέ ξανά δεν υπήρξαν δύο μεγάλες δυνάμεις τόσο αλληλένδετες. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πρότυπα που αναδύονται. Πρώτον, οι συμμαχίες εξελίσσονται αργά σε πιο συνεκτικές μορφές. Ακριβώς όπως η νέα συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού (που πιθανώς να συμπεριλάβει τον Καναδά) επιδιώκει την εκτροπή περισσότερων συναλλαγών στη NAFTA, έτσι και άλλες χώρες έχουν αρχίσει να επανεξετάζουν την εξάρτησή τους από τους Κινέζους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπισμού για την ανάπτυξη ασύρματων δικτύων 5G.

  Δεύτερον, υπάρχει μια επαναξιολόγηση του πού θα πρέπει να κατασκευάζονται τα βασικά προϊόντα. Η δεύτερη παρτίδα των δασμών του Τραμπ επικεντρώνεται στα ενδιάμεσα προϊόντα χαμηλού κόστους με σκοπό να μειωθεί ο ρόλος της Κίνας στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας και να πιέσει για την επιστροφή στις ΗΠΑ και σε άλλες τοποθεσίες, όπως σημείωσε πρόσφατη έκθεση της Natixis.

  Παρόλο που είναι απίθανο η Apple Inc. να αρχίσει να κατασκευάζει iPhones στις Η.Π.Α., η μετατόπιση εργοστασίων σε συμμάχους είναι πιθανή και βασίζεται στις υπάρχουσες τάσεις. Η Κίνα δεν είναι πλέον παραγωγός χαμηλού κόστους, και τόσο οι ξένες όσο και οι τοπικές επιχειρήσεις εξετάζουν ενεργά τα σχέδια για τη μετεγκατάσταση των επιχειρήσεών τους. Όπως έχει δείξει η Samsung Electronics Co. στο Βιετνάμ, δεν είναι απαραίτητο να φτιάχνει κανείς το τελικό προϊόν σε μια χώρα που κατασκευάζει τα συγκεκριμένα προϊόντα. Οι κινεζικές εξαγωγές κυριαρχούνται από τα ηλεκτρονικά και τα βασικά μηχανήματα που βασίζονται σε παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, γι 'αυτό είναι βέβαιο ότι πολλές εταιρείες επανεξετάζουν τα μακροπρόθεσμα σχέδιά τους.

  Αν η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να μετατοπίσει τις αλυσίδες εφοδιασμού μακριά από τη χώρα που θεωρεί στρατηγικό αντίπαλο, θα πρέπει να επιταχύνει τα σχέδιά της για να ενθαρρύνει αυτήν την τάση. Οι εμπορικές συμφωνίες που παρέχουν στις χώρες-συμμάχους ειδική πρόσβαση στις αγορές των Η.Π.Α. με συστήματα διακυβέρνησης και νομικά συστήματα υψηλότερης ποιότητας θα αυξήσουν την ελκυστικότητά τους για τις επιχειρήσεις προκειμένου να εγκαταλείψουν την Κίνα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την επανεξέταση της εταιρικής σχέσης μεταξύ των χωρών του Συμφώνου Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού.

  Η Ουάσινγκτον πρέπει επίσης να ανοίξει ενεργά τις αγορές της στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και τις αναδυόμενες ασιατικές οικονομίες σε προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας, όπου κυριαρχεί η Κίνα. Ο κύριος ανταγωνιστής για το μερίδιο αγοράς της κινεζικής εξαγωγής δεν είναι η Βόρεια Καρολίνα, αλλά το Μεξικό, το Βιετνάμ και η Νότια Αφρική. Για μια κυβέρνηση που επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από τις κινεζικές εξαγωγές ενδυμάτων και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, η αύξηση των δασμών στις εξαγωγές ενδυμάτων από τη Ρουάντα είναι αυτοκαταστροφική.

  Οι ΗΠΑ και η Κίνα συνομίλησαν επισήμως για μία πιθανή επίλυση, αλλά ρεαλιστικά, οι κόκκινες γραμμές που έχουν διατυπωθεί από τις δύο πλευρές καθιστούν δύσκολο το να βρεθεί μία λύση μέσω των διαπραγματεύσεων. Η κυβέρνηση Τραμπ απαιτεί πολύ ευρύτερη πρόσβαση στην αγορά και περισσότερες αλλαγές στο σοσιαλιστικό μοντέλο της Κίνας από ό,τι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να δεχτεί. Η κυβέρνηση των Η.Π.Α., με διμερή υποστήριξη, είναι πιθανό να περάσει ένα επικαιροποιημένο νομοσχέδιο για την εποπτεία των ξένων επενδύσεων που θα στοχεύει την Κίνα, χωρίς να την κατονομάζει.

  Εάν η Ουάσινγκτον θέλει πραγματικά να μειώσει την εξάρτησή της, χρειάζεται καλύτερο προγραμματισμό για το εμπόριο με τις συμμαχικές χώρες και πρέπει να επιτρέψει σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες να επωφεληθούν από τους δασμούς στην Κίνα. Η κατασκευή ενδυμάτων δεν θα μετακινηθεί από τη Κουανγκτούνγκ στη Γεωργία, αλλά πολλές άλλες χώρες θα επιζητούσαν μία τέτοια δραστηριότητα. Αυτού του είδους η αλλαγή θα ήταν μια στρατηγική νίκη σε έναν εμπορικό πόλεμο που μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι υπάρχει ανεπαρκής σχεδιασμός.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων