Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Σεπ-2018 00:34

  Πώς η απόφαση της ΕΕ κατά της Ουγγαρίας μπορεί να "εκπυρσοκροτήσει"

  Πώς η απόφαση της ΕΕ κατά της Ουγγαρίας μπορεί να "εκπυρσοκροτήσει"
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Leonid Bershidsky

  Η ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη για την εκκίνηση πειθαρχικής διαδικασίας κατά της Ουγγαρίας θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να βοηθήσει άθελά της την ακροδεξιά και το έργο του Στιβ Μπάνον για την οικοδόμηση μιας εθνικιστικής συμμαχίας ενόψει των ευρωεκλογών του 2019.

  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ουγγαρία έχει ξεφύγει από το φιλελεύθερο μονοπάτι και ότι η ευρωπαϊκή μομφή για παραβιάσεις του κράτους δικαίου είναι δικαιολογημένη. Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εξελέγη φέτος για την τρίτη του θητεία και αυτός και οι σύμμαχοί του έχουν εδραιώσει τον έλεγχό τους σε μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης της χώρας. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει έρθει σε διαμάχη με τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, ειδικά εκείνες που εργάζονται για να βοηθήσουν τους μετανάστες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε από καιρό εκφράσει την ανησυχία της για τις προσπάθειες της ουγγρικής κυβέρνησης να ελέγξει το Συνταγματικό Δικαστήριο και να περιορίσει τις αρμοδιότητές του. Η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Τζούντιθ Σαργκετίνι, περιέγραψε πολλές παραβιάσεις ευρωπαϊκών αξιών από την Ουγγαρία σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, η οποία αμφισβητήθηκε έντονα από αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος Fidesz.

  Μεγάλο μέρος της έκθεσης της Σαργκετίνι αποτελείται από καλά τεκμηριωμένα γεγονότα, τα οποία παρέχουν επίσημα στοιχεία για τη λεγόμενη διαδικασία του άρθρου 7, η οποία θεωρητικά θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάργηση για την Ουγγαρία του δικαιώματος ψήφου στην ΕΕ. Την Τετάρτη, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχαν την ευκαιρία να δείξουν την υποστήριξή τους στις αξίες της ένωσης και ακόμη και οι σύμμαχοι του Όρμπαν στην κεντροδεξιά Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δεν έχασαν αυτή την ευκαιρία να πάρουν απόσταση από την κυβέρνησή του δημόσια.

  Για παράδειγμα, ήταν πολιτικά δύσκολο για τον αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, του οποίου το κόμμα είναι μέλος του ΕΛΚ, να υποστηρίξει τον Όρμπαν. Ο Κουρτς συχνά κατηγορείται ότι προδίδει τις φιλελεύθερες αξίες για την οικοδόμηση ενός κυβερνητικού συνασπισμού με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας και χάνει την ταυτότητα του πεφωτισμένου κεντρώου δίνοντας εντολή στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το κόμμα να ψηφίσουν για το άρθρο 7 και ακόμη και για την αναστολή της ιδιότητας μέλους του Fidesz στο ΕΛΚ.

  Ήταν επίσης δύσκολο για τον πρόεδρο της Ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να προστατεύσει τον  Όρμπαν, όπως έκανε συχνά πριν. Ο Βέμπερ πρέπει να αποδείξει ότι αν κερδίσει την κορυφαία θέση της Επιτροπής, που μοιάζει σαν μια πρωθυπουργική θέση της ΕΕ, δεν θα δείξει την προτίμησή του σε άλλα μέλη του ΕΛΚ. Έτσι, παρά την ευρεία συμπάθεια για τον  Όρμπαν στη Βαυαρική Χριστιανική Κοινωνική Ένωση, ο Βέμπερ δεν μπορεί να υπερασπιστεί την Ουγγαρία και ο μεγαλύτερος σύμμαχος του CSU, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανικής καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, υποστήριξε το άρθρο 7.

  Συνεπώς, η ψήφος του κοινοβουλίου μπορεί να πλήττει θεωρητικά τον Όρμπαν, αλλά ο Ούγγρος ηγέτης και το κόμμα του δεν θα χάσουν πολλά από πρακτική άποψη. Για να χάσει τα δικαιώματα ψήφου της, η Ουγγαρία πρέπει να καταδικαστεί με ομόφωνη ψήφο των εθνικών ηγετών της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αυτό δεν θα συμβεί επειδή η Πολωνία αντιμετωπίζει παρόμοια διαδικασία και είναι απίθανο να ψηφίσει κατά της Ουγγαρίας. Ακόμη, υπάρχουν κι άλλοι ηγέτες που ευνοούν την εκστρατεία του Όρμπαν για την ουγγρική κυριαρχία.

  Ο πραγματικός κίνδυνος είναι να χάσει το Fidesz το δικαίωμα ψηφοφορίας στο ΕΛΚ. Το κόμμα του Όρμπαν δεν θα εγκαταλείψει εθελοντικά το ΕΛΚ: Είναι σημαντικό για τον Ούγγρο ηγέτη να προβληθεί ως μέρος της κεντρώας mainstream τάσης, ως ιδεολόγος της δεξιάς πτέρυγας της αξιόπιστης χριστιανικής δημοκρατίας. Αν όμως το ΕΛΚ διώξει το Fidesz, θα μπορούσε φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση το στόχο του Μπάνον να ενώσει τα εθνικά, ευρωσκεπτικά, αντι-μεταναστευτικά κόμματα για τις εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το επόμενο έτος.

  Το Fidesz έχει ήδη μία πρόσκληση από τον ηγέτη των Αυστριακών Φιλελεύθερων Χάινς Κρίστιαν Στράχε για την ένταξη στην Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, όπου συμμετέχουν οι Γάλλοι εθνικιστές υπό την ηγεσία της Μαρίν Λε Πεν, το ολλανδικό αντιμεταναστευτικό κόμμα του Γκερτ Βίλντερς και η ιταλική Λέγκα του Βορρά του υπουργού Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι.

  Επιφανειακά, το Fidesz δεν θα αποτελούσε και τεράστιο κέρδος για την εθνικιστική συμμαχία. Έχει μόνο 12 βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν θα πάρει πολλούς περισσότερους το 2019. Αλλά ακόμη και 12 πρόσθετες ψήφοι θα καθιστούσαν την Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας το μεγαλύτερο συνασπισμό, που θα περιλαμβάνει κόμματα με εθνικιστικές, αντι-μεταναστευτικές ατζέντες. Αυτό θα μπορούσε να το καταστήσει ένα μαγνήτη για το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας, Νόμος και Δικαιοσύνη, και για την Εναλλακτική για τη Γερμανία, καθώς και τα δύο αυτά κόμματα είναι πιθανό να κερδίσουν αρκετές έδρες το 2019, αλλά τώρα είναι μέλη διαφορετικών συνασπισμών.

  Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι μια μάχη στήθος με στήθος. Τα mainstream κεντροδεξιά κόμματα αναμένεται να έχουν μεγάλο ανταγωνισμό, όπως συνέβη στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, και ίσως το ΕΛΚ να χρειαστεί το Fidesz για να παραμείνει η μεγαλύτερη ομάδα του κοινοβουλίου και να ωθήσει τον Βέμπερ στην κορυφαία θέση της Επιτροπής, κάτι το οποίο η Γερμανία επιθυμεί.

  Η mainstream κέντρο-δεξιά έχει πολλούς ψηφοφόρους που συμφωνούν με την ασυμβίβαστη στάση του Όρμπαν για τη μετανάστευση και την εστίασή του στην εθνική ταυτότητα. Η απομάκρυνση του Όρμπαν σημαίνει και μία ώθηση των ψηφοφόρων προς τα ακροδεξιά κόμματα. Είναι καλό για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ξεκίνησε τη διαδικασία του άρθρου 7 για να ασκήσει πίεση στην Ουγγαρία να βελτιωθεί, αλλά είναι σημαντικό να παραμείνει το Fidesz στο ΕΛΚ ούτως ώστε να μην αυξηθούν οι πιθανότητες για ένα ενωμένο εθνικιστικό μέτωπο πριν από τις εκλογές του 2019.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων