Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Σεπ-2018 00:05

  Στη φουρτούνα των αναδυόμενων αγορών υπάρχει ο ρωσικός "φάρος"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Marcus Ashworth

  H φουρτούνα της νομισματικής κρίσης των αναδυόμενων αγορών έχει σαρώσει το ρούβλι. Το ρωσικό νόμισμα, μειωμένο κατά σχεδόν 19% έναντι του δολαρίου φέτος, υποχώρησε σε χαμηλό 2,5 ετών την προηγούμενη Πέμπτη, όταν ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια για να τονώσει την ανάπτυξη.

  Οι traders είναι υπερ-ευαίσθητοι στις κρατικές παρεμβάσεις στην ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών - όπως δείχνει το πρόσφατο παράδειγμα της Τουρκίας. Αλλά κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι ότι η αξία του ρωσικού νομίσματος θα συνεχίσει να συρρικνώνεται. Η Ρωσία έχει ισχυρότερες άμυνες από πολλές άλλες αναδυόμενες αγορές και, εάν χρειαστεί, η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να κουνήσει και το μεγαλύτερο "ραβδάκι" της αύξησης των επιτοκίων.

  Το σενάριο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων "αιωρείται" σε όλη τη διάρκεια του έτους. Αλλά ενώ εφαρμόστηκαν πολλά μέτρα -και πολλά ακόμη ενδέχεται να ακολουθήσουν- είχαν μόνο περιορισμένο αντίκτυπο στην οικονομία. Εάν οι κυρώσεις δεν επεκταθούν στο δημόσιο χρέος, κάτι που οι ΗΠΑ έχουν αποκλείσει μέχρι στιγμής, η οικονομία της Ρωσίας λογικά θα αντέξει.

  Η κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη κάνει μικρά αλλά σημαντικά βήματα για να αμβλύνουν τις πιέσεις στο ρούβλι. Η πρώτη διέκοψε τις συνηθισμένες ημερήσιες αγορές δολαρίων μέχρι τον επόμενο μήνα και το δεύτερο ακύρωσε τις δύο τελευταίες εβδομαδιαίες δημοπρασίες ομολόγων.

  Σε πρόσφατη συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Vladimir Kolychev δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επαναγοράσει τα δικά της ομόλογα εάν χρειαστεί. Με το δημόσιο χρέος να ανέρχεται σε μόλις 13% του ΑΕΠ της χώρας -ένας από τους χαμηλότερους λόγους χρέους προς ΑΕΠ στον κόσμο- το ΥΠΟΙΚ έχει πολλά περιθώρια κινήσεων.

  Αντίστοιχα, με συναλλαγματικά αποθέματα και αποθέματα χρυσού ύψους 460 δισ. δολαρίων, υπάρχει ένα λογικό αποθεματικό για την αποπληρωμή του διεθνούς χρέους. Η σταθερή άνοδος της τιμής του πετρελαίου, του βασικού εξαγωγικού προϊόντος της Ρωσίας, αποτελεί επίσης ένα σημαντικό προπύργιο.

  Η θέση της κεντρικής τράπεζας είναι πολύ σαφής: Θα κινηθεί προς αύξηση των επιτοκίων εάν το ρούβλι καταγράψει περαιτέρω σημαντική υποχώρηση. Η πτώση του ρουβλίου κατά 10% προσθέτει μια επιπλέον ποσοστιαία μονάδα στο ρυθμό πληθωρισμού.

  Η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Elvira Nabiullina, δήλωσε την προηγούμενη βδομάδα ότι θα υπάρξει "πραγματική συζήτηση" για το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων όταν οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής θα συναντηθούν στις 14 Σεπτεμβρίου - αν και δήλωσε ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι η διατήρησή τους στο ίδιο επίπεδο. Παρ 'όλα αυτά, το ραβδί είναι εκεί.

  Ξένο ενδιαφέρον

  Το χρέος σε ρούβλι που διακρατούν οι ξένοι παραμένει πάνω από το επίπεδο του 2016

  View

  Οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων έχουν ενισχυθεί από το 7% στα τέλη Φεβρουαρίου στο 9,1% σήμερα. Η πραγματική απόδοση, μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού του 3,1%, είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο στο 6%. Και γι' αυτό οι κυρώσεις δεν προκάλεσαν μαζική έξοδο των ξένων επενδυτών. Σύμφωνα με τον Kolychev, το ποσοστό των ρωσικών ομολόγων που κατέχουν οι ξένοι ιδιοκτήτες έχει μειωθεί μόνο στο 27% από 35% τον Μάρτιο.

  Η Ρωσία έχει πέσει θύμα της καταιγίδας των αναδυόμενων αγορών που ξεκίνησε στην Αργεντινή και την Τουρκία. Ωστόσο, δεν πρέπει να θεωρείται μόνο ένα μέρος αυτής της ευρύτερης αναστάτωσης, ενώ δεν πρέπει να συγχέουμε τη μέχρι στιγμής απροθυμία της κεντρικής τράπεζας να παρέμβει με ανικανότητα να το πράξει εάν χρειαστεί.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων