Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Αυγ-2018 00:04

  Οι τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων της Fed φέτος δεν είναι γραμμένες και σε πέτρα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Του Mohamed El-Erian 

  Την περασμένη εβδομάδα, οι απαντήσεις των περισσότερων αξιωματούχων της Fed που έδωσαν συνέντευξη στήριξαν την προσδοκία ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια το Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο. Αυτό το μήνυμα απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη ένταση από τον Jerome Powell, ο οποίος μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Fed ανέφερε ότι "περαιτέρω σταδιακές αυξήσεις στο εύρος στόχο για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα είναι πιθανώς ενδεδειγμένες".

  Η ενίσχυση αυτή του "σήματος" πολιτικής έλαβε χώρα κόντρα στο σκηνικό που διαμορφώνουν αυτό που ο Powell ανέφερε ως "παράγοντες κινδύνου στο εξωτερικό". Αλλά ο επικεφαλής της Fed επέλεξε να τονίσει την έντονα αναπτυσσόμενη οικονομία των ΗΠΑ. "Με την ισχυρή καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη, τα υγιή επίπεδα δημιουργίας απασχόλησης, τα αυξανόμενα εισοδήματα και τα φορολογικά κίνητρα να καταφθάνουν, υπάρχουν αρκετοί λόγοι να αναμένουμε ότι αυτή η ισχυρή επίδοση θα συνεχιστεί", ανέφερε.

  Αυτοί οι δείκτες εμφανίζουν μια ανεργία και έναν πληθωρισμό που είναι σε επίπεδα συμβατά με τους στόχους της Fed και μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, παρά τις πρόσφατες αδυναμίες στους τομείς των κατοικίας και των αυτοκινήτων. Ωστόσο, είναι μόνο θέμα χρόνου να θεωρηθεί ότι τα τρωτά σημεία αναδεικνύονται από αυτούς που λανθασμένα βλέπουν την ολοένα και πιο επίπεδη καμπύλη αποδόσεων (η διαφορά μεταξύ ομολόγων διάρκειας δύο ετών και 10 ετών έφτασε τις 19 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα) ως ένδειξη ότι πλησιάζει μια σημαντική οικονομική επιβράδυνση.

  Ακόμη κι έτσι, η εξωτερική αβεβαιότητα είναι πολύπλευρη, με πρόσθετο κίνδυνο ενός αυτοτροφοδούμενου φαύλου κύκλου. 

  Αν και νωρίτερα φέτος πολλοί αγκάλιασαν την προοπτική μιας συγχρονισμένης παγκόσμιας ανάκαμψης, τα αναπτυξιακά μονοπάτια άρχισαν να αποκλίνουν καθώς η αβεβαιότητα διογκωνόταν σε Ευρώπη και Κίνα. Η νομισματική κρίση στην Τουρκία κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει, ειδικά από τη στιγμή που η κυβέρνηση εξακολουθεί να αποκλείει τη χρήση δύο σημαντικών εργαλείων πολιτικής (επιτόκια και παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου). Εν τω μεταξύ, η ανανεωμένη πτώση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών θέτει σε κίνδυνο χώρες με σημαντικές αναντιστοιχίες στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και μεγάλες ανάγκες άμεσης χρηματοδότησης.

  Έπειτα υπάρχουν τα πολλά εγχώρια οικονομικά παζλ των ΗΠΑ που ο Powell κάλυψε στην ομιλία του. Οι διαρθρωτικές αβεβαιότητες που υποστηρίζουν την ανάγκη για αυτό που ονομάζεται "στρατηγική διαχείρισης κινδύνου" συνδέονται με έναν σχετικά μακρύ κατάλογο θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων της συμπεριφοράς των μισθών και της παραγωγικότητας, των τεχνολογικών καινοτομιών, του διεθνούς εμπορικού καθεστώτος και της επίδρασης της μεταβολής των δημογραφικών στοιχείων και των δημοσιονομικών πιέσεων.

  Αυτό σημαίνει ότι "το θέμα της διαχείρισης της αβεβαιότητας στη χάραξη πολιτικής παραμένει ιδιαίτερα σημαντικό", είπε ο Powell. Και αυτό αντικατοπτρίζεται στην ασυνήθιστη ρευστότητα στις μετρήσεις που ο Powell πολύ κομψά παρομοίασε με "ουράνια αστέρια": ο συνδυασμός του λεγόμενου φυσικού επιτοκίου, με την ανεργία και τον πληθωρισμό. Ως εκ τούτου, το καθήκον της Fed να αποφύγει "τα δύο λάθη" της ανεπαρκούς και της υπερβολικής σύσφιξης είναι "πρόκληση σήμερα, επειδή η οικονομία αλλάζει με τρόπους που είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να μετρηθούν σε πραγματικό χρόνο".

  Ένας άλλος παράγοντας είναι η αβεβαιότητα που έχει αναφέρει ο Powell στο παρελθόν, αλλά που αντιμετωπίστηκε αυτή τη φορά μόνο με τον τίτλο των "αποσταθεροποιητικών υπερβολών". Αυτές περιλαμβάνουν την υπερβολική ανάληψη κινδύνων και την υπερβολική επέκταση των χρηματοπιστωτικών αγορών που, εάν δεν αντιμετωπιστούν, εγείρουν κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές. Με άλλα λόγια, η πιθανότητα ότι η πολιτική για τα επιτόκια και τον ισολογισμό που υπακούει στη διπλή εντολή για το επίπεδο απασχόλησης και πληθωρισμού ίσως να μην είναι αναγκαστικά συμβατή με την οικονομική σταθερότητα. Και ακριβώς όπως τα "αστέρια", αυτή η αβεβαιότητα είναι επίσης αμφίπλευρη.

  Όλα αυτά δείχνουν ότι, μετά το Σεπτέμβριο, οι προοπτικές για τη νομισματική πολιτική θα μπορούσαν να γίνουν όλο και πιο αβέβαιες. Ανεξάρτητα από το πόσο βέβαιοι εμφανίστηκαν αρκετοί από τους προέδρους των περιφερειακών τραπεζών στο Jackson Hole, υπάρχει ένα αυξανόμενο σύνολο εύλογων εγχώριων και εξωτερικών ερωτημάτων που επηρεάζουν το τι θα κάνει η Fed τον Δεκέμβριο, πόσω μάλλον το επόμενο έτος.

  Δεν θα εκπλησσόμουν ιδιαίτερα εάν μετά την αύξηση του επιτοκίου τον Σεπτέμβριο δεν ακολουθήσει μία ακόμη τον Δεκέμβριο. Σε ένα άλλο σενάριο, η Fed θα πραγματοποιήσει τις αυξήσεις του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου, αλλά θα κάνει μια μακρύτερη παύση τον Μάρτιο.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων