Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Αυγ-2018 00:56

  Credit Suisse: Η επιστροφή από τους ζωντανούς νεκρούς

  Credit Suisse: Η επιστροφή από τους ζωντανούς νεκρούς
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Lionel Laurent

  Η Credit Suisse όχι πολύ καιρό πριν, κατατασσόταν μαζί με την Deutsche bank ως μια παραπαίουσα τράπεζα της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος ήταν ένας πιθανός "θανατοποινίτης". Ωστόσο ο Tidhanbe Thiam έχει διαψεύσει αυτά τα προγνωστικά, ουσιαστικά αντιγράφοντας την ελβετική ανταγωνίστρια UBS Group. Συρρίκνωσε τη μονάδα διαπραγμάτευσης της εταιρείας για να εστιάσει στη μονάδα διαχείρισης πλούτου, όλα αυτά ενώ μείωνε το κόστος. Και απέδωσε. Το δύσκολο θα είναι να ολοκληρώσει το τελευταίο σκέλος της ανάκαμψης χωρίς καμία δυσάρεστη έκπληξη.

  Οι επιδόσεις της Credit Suisse στο β΄ τρίμηνο έδειξαν την ανάκαμψη σε πλήρη έκταση, με τα αποτελέσματα να υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις σε όλες τις δραστηριότητες –αν και οι αναλυτές έχουν μειώσει τον πήχη τους τελευταίους μήνες. Ο Thiam έχει περικόψει τις δαπάνες και τις θέσεις εργασίας χωρίς να πλήξει την ανάπτυξη. Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν 7,5% στα 5,6 δισ. ελβετικά φράγκα (5,7 δισ. δολάρια) παρόλο που το κόστος μειώθηκε. Αυτό είναι που θέλουν να βλέπουν οι επενδυτές.

  Ο βραχίονας διαχείρισης πλούτου δεν είναι άτρωτος σε ορισμένες αναταραχές που έλαβαν χώρα σε ανταγωνιστικές τράπεζες, με τα έσοδα από τις συναλλαγές να δέχονται πλήγμα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. αλλά τα υψηλότερα έσοδα από τόκους και οι χαμηλότερες δαπάνες έδωσαν ώθηση στα κέρδη, και η ικανότητα της τράπεζας να απορροφά χρήματα από εύπορους πελάτες, δεν έχει πληγεί. Σε ετήσια βάση, τα καθαρά νέα assets αυξήθηκαν κατά 6% στο α΄ εξάμηνο, γεγονός που συμβάλει στην αντιστάθμιση της πίεσης στα περιθώρια.

  Και ενώ η μονάδα διαπραγμάτευσης της επενδυτικής τράπεζας εμφάνισε επιδόσεις χειρότερες από τις ανταγωνιστικές της στη Wall Street, με τα καθαρά έσοδα να υποχωρούν 6%, οι κεφαλαιαγορές και το τμήμα συμβουλευτικών δραστηριοτήτων ανακοίνωσε τα καλύτερα τριμηνιαία έσοδα εδώ και χρόνια. η στρατηγική του Thiam περιλαμβάνει την κατανομή λιγότερου κεφαλαίου σε traders και περισσότερο σε advisory τραπεζίτες και διαχειριστές πλούτου. Αυτό φαίνεται να αποδίδει, ακόμη και σε μια εποχή παγκόσμιων πολιτικών εντάσεων για το εμπόριο.

  Στα μισά του δρόμου

  Το ζητούμενο, όπως πάντα με την Credit Suisse, είναι η κερδοφορία. Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων στο α΄ εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 7,2%, υψηλότερα από το 5% του προηγουμένου έτους, αλλά πολύ χαμηλότερα από το στόχο του 2019 για 10%-11%. Ο Thiam είναι ξεκάθαρος για το τι πρέπει να γίνει ακόμη. Να μειωθεί το απόθεμα ανεπιθύμητων assets που επιβαρύνει τα κέρδη και να συνεχίσει να μειώνει το κόστος. Αυτοί είναι εφικτοί στόχοι, αλλά πολλά θα μπορούσαν να συμβούν στον επόμενο χρόνο για να καταστεί το περιβάλλον πιο αυστηρό.

  Αξία των μετόχων

  Οι επενδυτές έχουν δικαίως ανταμείψει τον Thiam για την αποκατάσταση μέρους της αξίας των μετόχων, ιδιαίτερα σε σχέση με άλλες ιστορίες ανάκαμψης, όπως αυτής της Deutsche Bank. Η Credit Suisse διαπραγματεύεται με discount 10% στο book value, σε σχέση με το 70% της Deutsche Bank. Αλλά οι αποδόσεις δεν βρίσκονται στο επίπεδο της UBS, η οποία διαπραγματεύεται με premium 10%. Μετά από τρεις συνεχόμενες χρήσεις ανακοίνωσης ζημιών, ο Thiam δεν έχει δημιουργήσει ακόμη ένα ιστορικό επιστροφής κεφαλαίων στους μετόχους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων