Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Ιουλ-2018 07:54

  Οι δασμοί του Τραμπ θα διαβρώσουν τη φοροελάφρυνση των επιχειρήσεων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Του David Fickling 

  Αυτή η ωραία περικοπή των φόρων που κέρδισαν οι αμερικανικές επιχειρήσεις τον περασμένο Δεκέμβριο ξαφνικά μοιάζει πολύ μικρότερη.

  Ο τελευταίος κατάλογος προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν δασμοί που δημοσίευσε ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Robert Lighthizer απειλεί να προσθέσει φόρο 10% σε εισαγωγές αξίας περίπου 200 δισ. δολαρίων από την Κίνα, πλέον του 25% που έχει ήδη απαριθμηθεί σε αγαθά αξίας 50 δισ. δολαρίων. Σε περίπτωση που εφαρμοστούν όλες οι επιβαρύνσεις, ο απρόσμενος φόρος των 32,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα ανέρχεται στο 25% περίπου της μείωσης των εταιρικών φόρων στη χρήση έως το Σεπτέμβριο (124 δισ. δολάρια).

  Στα χαρτιά, το βάρος αυτό θα μπορούσε να μοιραστεί και με τους Αμερικανούς καταναλωτές, οι οποίοι απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών της χώρας από την Κίνα. Αλλά μια πρώτη ματιά στις 6.031 κατηγορίες αγαθών που περιλαμβάνονται στην τελευταία ομοβροντία του Lighthizer δείχνει ότι οι επιχειρήσεις αναμένεται να σηκώσουν το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου.

  Σχεδόν κάθε είδος αγαθού που αγοράζεται τακτικά από τους Αμερικανούς καταναλωτές αποκλείεται από την ενέργεια, ιδίως κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές - οι μεγαλύτερες κατηγορίες εισαγωγών από την Κίνα - μαζί με παιχνίδια, ρουχισμό και υποδήματα. Αυτό αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την προστασία ατόμων από τις αυξήσεις των τιμών που επιβάλλονται στην αμερικανική οικονομία ως σύνολο, κάνοντας το παιχνίδι πιο αποδεκτό για τους ψηφοφόρους.

  Καταναλωτική εμπιστοσύνη

  Τα καταναλωτικά αγαθά που συνθέτουν κάποιες από τις μεγαλύτερες κατηγορίες των αμερικανικών εισαγωγών από την Κίνα εξακολουθούν να εξαιρούνται από τις λίστες των δασμών

   

  view

   

  Είναι αξιοσημείωτο ότι τα διαρκή αγαθά που αγοράζονται με μικρότερη συχνότητα και για τις τιμές των οποίων οι καταναλωτές έχουν πιο θολή εικόνα - όπως οι επίπεδες τηλεοράσεις και τα έπιπλα - είναι στη λίστα, αφού είχαν εξαιρεθεί σε προηγούμενους καταλόγους.

  Ωστόσο, το κόστος της στρατηγικής θα βαρύνει περισσότερο τις επιχειρήσεις. Το μεγαλύτερο μέρος των δασμών ενδέχεται να επιβαρύνει τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, τα βιομηχανικά μηχανήματα, τα πλαστικά και τον εξοπλισμό ακριβείας. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλέον πόνο στις εταιρείες αυτοκινήτων και χημικών, οι οποίες έχουν ήδη δει τις μετοχές τους να πέφτουν τις τελευταίες εβδομάδες.

  Η αξία του τίποτα

  Οι δείκτες μελλοντικών τιμών προς κέρδη για τις κατηγορίες αυτοκινητοβιομηχανιών και χημικών βιομηχανιών του S&P 500 κινούνται πτωτικά φέτος

  View

   

  Οι Harley-Davidson και η BMW ανακοίνωσαν πρόσφατα σχέδια για αύξηση της παραγωγής τους στα εργοστάσια εκτός των ΗΠΑ για να μειωθεί η εξάρτηση από αμερικανικές εισαγωγές που πλήττονται από δασμούς, ενώ η General Motors προειδοποίησε ότι οι κινήσεις στο εμπόριο θα μπορούσαν να συρρικνώσουν την εταιρεία και το εργατικό δυναμικό της στις ΗΠΑ. Η DowDuPont, έχει επίσης πει ότι εξετάζει την κατασκευή μονάδων στον Καναδά ή την Αργεντινή αντί για τις Ακτές του Κόλπου ως αποτέλεσμα των κινήσεων.

  Η σύγκριση μεταξύ δασμών και φορολογικών περικοπών για τις επιχειρήσεις δεν θα ναι άμεση. Η φορολογική ελάφρυνση θα είναι πιο σημαντική για τις εταιρείες που αντλούν το μεγαλύτερο μερίδιο των κερδών τους στην ΕΕ. ο αντίκτυπος των δασμών θα βαρύνει σε μεγάλο βαθμό τις διεθνώς προσανατολισμένες επιχειρήσεις με παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

  Βεβαίως, η θρασεία ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας και των επιχειρήσεων το 2018 δείχνει ότι οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να σηκώσουν το κύριο βάρος των εισφορών. Οι δείκτες leading indicators της βιομηχανίας ξεπερνούν επανειλημμένα τις προβλέψεις των οικονομολόγων, ενώ ο εβδομαδιαίος δείκτης άνεσης καταναλωτή του Bloomberg προσεγγίζει τα υψηλότερα επίπεδα από τότε που ξεκίνησε η έρευνα το 1985, καταδεικνύοντας το ευρύ πεδίο άνεσης να ξεπεραστούν οι αυξήσεις των τιμών. Επίσης, ο τρέχων κατάλογος είναι προκαταρκτικός, επομένως μπορεί να μειωθεί μετά την πληροφόρηση από τη βιομηχανία.

  Παρόλα αυτά, ο αντίκτυπος του αυξημένου κόστους είναι πιο εύκολα αντιληπτός από τον πίσω καθρέφτη από ό, τι από τον μπροστινό. Οι τιμές παραγωγού κινούνται γύρω από τα υψηλότερα επίπεδα από το 2011, και τα κόστη αυτά τείνουν τελικά να μετακυλύονται στους καταναλωτές.

  Ο Πλούτος των Εθνών

  Οι ωριαίες αποδοχές των μη διευθυντικών στελεχών στις ΗΠΑ βελτιώνονται, αλλά παραμένουν σε ιστορικά αδύναμα επίπεδα ανάπτυξης

  View

  Με τις τιμές του πετρελαίου να αυξάνονται και τα επιτόκια να κινούνται ανοδικά, αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια εικόνα αύξηση των πιέσεων του κόστους σε μια περίοδο που τα κέρδη στους μισθούς είναι αδύναμα με βάση τα ιστορικά δεδομένα. Η ανθίζουσα παγκόσμια οικονομία έχει δώσει στην Ουάσινγκτον τον αναπνευστικό χώρο που χρειάζεται για να δώσει την εμπορική της μάχη με τους Κινέζους. Αυτή η ανάπαυλα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων