Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Ιουλ-2018 00:05

  Η Ταϊλάνδη μπαίνει δυναμικά στο τοπίο των κρυπτονομισμάτων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η Ταϊλάνδη μπαίνει δυναμικά στο τοπίο των κρυπτονομισμάτων

  Του Tim Culpan

  Είναι ή δεν είναι χρεόγραφα; Αυτό αναρωτιούνται όλοι για τα κρυπτονομίσματα.

  Εκτός από την Ταϊλάνδη.

  Ενώ οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του σε ποια κατηγορία ανήκουν τα ψηφιακά νομίσματα και τα assets, η Ταϊλάνδη έχει αγνοήσει όλη αυτή τη συζήτηση στο σύνολό της.

  Αντ' αυτού, μέσω ενός επείγοντος διατάγματος που τέθηκε σε ισχύ νωρίτερα φέτος, οι αρχές θέσπισαν έναν εντελώς νέο νόμο.

  Το αποτέλεσμα είναι το Digital Asset Business Decree, το οποίο ρυθμίζει τόσο τα κρυπτονομίσματα (μέσο ανταλλαγής αγαθών) όσο και τα ψηφιακά tokens (δικαιώματα συμμετοχής σε μια επένδυση ή για τη λήψη συγκεκριμένων αγαθών). Η κυβέρνηση τροποποίησε επίσης τον φορολογικό νόμο, ώστε να μπορέσει να αποκομίσει κάποια έσοδα από την εκκολαπτόμενη βιομηχανία.

  Όπως και όλα τα πράγματα στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, η νέα κίνηση έγινε αντικείμενο κριτικής από όλες τις πλευρές. Οι αληθινοί πιστοί φοβούνται ακόμη και το γεγονός ότι οι ρυθμιστικές αρχές τολμούν να ρυθμίσουν το τοπίο. Τα πιο συντηρητικά στοιχεία βρίσκουν μειονεκτήματα ακόμη και στο να χαρακτηριστούν αξιόπιστοι οι νέοι κανονισμοί.

  Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ταϊλάνδης προσπαθεί να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ εκείνων που θεωρούν ότι τα κρυπτονομίσματα είναι κακά και εκείνων που τα χρησιμοποιούν για κερδοσκοπία, δήλωσε η Archari Suppiroj, διευθύντρια του τμήματος fintech της επιτροπής, στο συνέδριο TechSauce της Μπανγκόκ τον περασμένο μήνα. Αν οι ρυθμιστικές αρχές κάνουν τα πράγματα πολύ αυστηρά, υποστηρίζει, οι άνθρωποι θα στραφούν στο εξωτερικό και η ικανότητα της Ταϊλάνδης να προσφέρει οποιαδήποτε προστασία των επενδυτών θα εξανεμιστεί. Αυτό είναι ένα συναίσθημα που μοιράζονται οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο.

  Όπως έχω πει στο παρελθόν, οι κανονισμοί φέρνουν νομιμότητα. Και η νομιμότητα φέρνει, ευτυχώς, ευρεία υιοθέτηση.

  Οι κανονισμοί της Ταϊλάνδης προβλέπουν κανόνες για επιχειρήσεις που επιθυμούν να λειτουργήσουν ως ανταλλακτήρια, brokers ή dealers. Επισημοποιούν επίσης τη διαδικασία για τις αρχικές δημόσιες προσφορές νομισμάτων (ICOs) που είναι παρόμοια με το σύστημα έκδοσης χρέους ή μετοχών. Όπως ήταν αναμενόμενο, χρειάζεστε πραγματικά ένα επιχειρηματικό σχέδιο, συμπεριλαμβανομένων των ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων.

  Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές των νέων κανόνων της Ταϊλάνδης είναι ότι όλες οι ICOs και οι συναλλαγές πρέπει να συνδυαστούν με ένα από τα επτά εξακριβωμένα κρυπτονομίσματα. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν τα ονόμασε επίσημα, αλλά η Archari επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των ΜΜΕ ότι η επιλεγμένη λίστα περιλαμβάνει τα Bitcoin, Ethereum, Bitcoin cash, Ethereum classic, Litecoin, Ripple και Stellar. Είχαν επιλεγεί, είπε, λόγω της ρευστότητας και της μετατρεψιμότητας τους σε παραστατικό χρήμα (Μπατ Ταϊλάνδης).

  Όπου υπάρχουν κανονισμοί, ωστόσο, υπάρχει και φορολογία.

  Φόρος 15% παρακρατείται από τα κέρδη, αλλά αυτό μπορεί να πιστωθεί στον φόρο εισοδήματος του συνολικού έτους ενός ατόμου και έτσι δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία. Σύμφωνα με τον ισχύοντα κώδικα φορολογίας, το trading ψηφιακών assets προσελκύει ΦΠΑ 7%. Αυτό ισχύει για κάθε συναλλαγή, και έτσι αποτελεί ένα τεράστιο xτύπημα στη βιομηχανία.

  Φαίνεται ότι αυτό είναι ένα κατάλοιπο παλιών φορολογικών κανόνων, με τη δικηγορική εταιρεία Baker McKenzie να λέει στους πελάτες ότι αναμένει την επικαιροποίηση του κώδικα για την εξάλειψη του ΦΠΑ τουλάχιστον για τα άτομα και τις συναλλαγές μέσω ανταλλακτηρίων που υποβάλλονται σε ρυθμίσεις.

  Δεδομένου ότι η Ταϊλάνδη ανταγωνίζεται δεκάδες άλλες χώρες που αποσκοπούν να γίνουν κόμβοι για τα κρυπτονομίσματα, είναι απίθανο αυτοί οι νέοι νόμοι να την κάνουν να ξεπεράσει την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα ή την Ταϊβάν. Αλλά με σωστή ηγεσία, καινοτομία και σαφείς κανόνες, η χώρα τουλάχιστον είναι ανταγωνιστική.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων