Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Ιουλ-2018 01:04

  Η General Motors δεν μπορεί να περιμένει πότε θα κερδίσει ο Τραμπ τον εμπορικό πόλεμο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Brooke Sutherland

  Πέρυσι, οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ εξέδιδαν συνεχώς δελτία Tύπου, ανακοινώνοντας μεγαλόπνοα σχέδια προσλήψεων στις ΗΠΑ. Η νέα μανία είναι να απειλούν να κάνουν το αντίστροφο.

  Την Παρασκευή, η General Motors -όπως και η Harley-Davidson και η εταιρεία που φτιάχνει μπέρμπον Brown-Forman Corp. νωρίτερα- απηύθυνε έκκληση για τον αρνητικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις από την προσπάθεια του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να χρησιμοποιήσει την εθνική ασφάλεια ως δικαιολογία για δασμούς σε αγαθά που εισάγονται από τις συμμάχους των ΗΠΑ. Η GM ανακοίνωσε ότι οι δασμοί στα εισαγόμενα οχήματα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων θα μπορούσαν να την οδηγήσουν στο να απασχολεί λιγότερους εργαζομένους στις ΗΠΑ και στο να έχει μικρότερη παρουσία στην Αμερική.

  Είναι αξιοσημείωτο ότι η GM, όπως και η Harley-Davidson, ήταν προηγουμένως αντικείμενο επαίνων του Τραμπ. Τον Ιανουάριο του 2017, διαβάσαμε αυτό το tweet:

  "Ευχαριστούμε τις General Motors και WalMart που ξεκίνησαν τη μεγάλη επιστροφή των θέσεων απασχόλησης στις ΗΠΑ"

  Αυτό έγινε σε απάντηση της ανακοίνωσης της GM ότι θα επενδύσει 1 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ και θα δημιουργήσει ή θα διατηρήσει 7.000 θέσεις εργασίας, σχεδόν 2.000 από τις οποίες σε εγχώρια εργοστάσια. Όπως σχεδόν όλες οι ανακοινώσεις για θέσεις εργασίας, ήταν κατά βάση ανοησίες.

  Η "νέα" επένδυση της GM ήταν σε μεγάλο βαθμό στην πραγματικότητα στα μοντέλα και τα εργοστάσια που λειτουργούσαν ήδη και αντιπροσώπευαν τις δαπάνες που η GM θα είχε κάνει ανεξάρτητα από το ποιος ήταν στον Λευκό Οίκο. Το σχέδιο εργασίας φαινόταν να είναι πραγματικό, αν και θα σημειώσω ότι το να μην απολύει κανείς εργαζομένους δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Νωρίτερα, η GM είπε ότι θα περιέκοπτε 3.300 θέσεις εργασίας σε τρία εργοστάσια στο Μίσιγκαν και το Οχάιο, λόγω της υποχώρησης πωλήσεων των sedans, χάρη στην άνοδο των SUVs. Αλλά σε μία προσπάθεια δημοσίων σχέσεων, τα όμορφα λόγια και οι μεγάλες υποσχέσεις είχαν σαφώς την επιθυμητή επίδραση.

  Υπάρχει πιθανώς ένα στοιχείο δημόσιων σχέσεων και στις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις της GM και της Harley-Davidson, αλλά εάν η κυβέρνηση Τραμπ δεν ήταν διατεθειμένη να αποκαλύψει το τι ήταν πραγματικά οι προηγούμενες ψευδείς ανακοινώσεις για τις θέσεις εργασίας, δύσκολα θα ασκήσουν κριτική στο τελευταίο δελτίο Τύπου. Και όπως επεσήμανε ο Stephen Gandel νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η απειλή του να ασκήσει ο Τραμπ κριτική στο Twitter δεν έχει τον ίδιο αντίκτυπο που είχε κάποτε.

  Οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ μπορούν να κοιτάξουν τα συμφέροντά τους ακόμα καλύτερα από τον Πρόεδρο και, όπως λέει κάθε διευθύνων σύμβουλος μιας εισηγμένης επιχείρησης που αγωνίζεται με τους επενδυτές, η υπομονή δεν θεωρείται αρετή όταν πρόκειται για τη λειτουργία μιας επιχείρησης.

  Οι αριθμοί

  Ο αριθμός των μισθωτών και ωρομίσθιων εργαζομένων της GM μειώθηκε το 2017

  View


  Οι εταιρείες επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, και με αυτό τον τρόπο, να ευχαριστήσουν τους επενδυτές τους. Έτσι, όταν πρόκειται για αποφάσεις σχετικά με θέσεις εργασίας, οι επενδυτές - σωστά ή λανθασμένα - ενδέχεται τελικά να έχουν μεγαλύτερη εξουσία από τους πολιτικούς, εμποδίζοντας μια ριζική ανατροπή του καπιταλισμού στην Αμερική. Και η αβεβαιότητα που δημιουργείται από την κλιμάκωση των εντάσεων στο εμπόριο, για να μην αναφέρουμε το πραγματικό περιθώριο κέρδους που επλήγη από τους δασμούς αντίποινα για ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες, βλάπτουν τα κέρδη και τις μετοχές. Η αλυσίδα εφοδιασμού της GM δεν έχει φτιαχτεί για να αντιμετωπίζονται σαν εχθροί ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Είναι απίθανο η GM να είναι η τελευταία εταιρεία που θα σηκώσει το ανάστημά της κατά του εμπορικού πολέμου του Τραμπ. Ο Καναδάς αναμένεται να επιβάλει δασμούς σε προϊόντα, από πλυντήρια ρούχων έως το σιρόπι σφενδάμoυ σε απάντηση στους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο των ΗΠΑ. Η Κίνα αναμένεται να απαντήσει με αντίποινα αν οι ΗΠΑ ακολουθήσουν το πρόγραμμά της να επιβάλουν δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές αξίας 34 δισ. δολ. την ερχόμενη Παρασκευή 6 Ιουλίου. Και οι δύο περιπτώσεις δίνουν στις εταιρείες μια άλλη ευκαιρία να μιλήσουν μέσω δελτίων Τύπου, για τα οποία ο Τραμπ δεν θα θέλει να "γιορτάσει” στο Twitter.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων