Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Ιουν-2018 00:23

  Η νίκη του Ερντογάν δεν είναι και νίκη για τη λίρα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Marcus Ashworth

  Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να έχει κερδίσει άλλα πέντε χρόνια στην εξουσία, αλλά είναι δύσκολο να πούμε αν θα επωφεληθεί από αυτό η χώρα στο σύνολό της. Η λίρα παρουσίασε μέτρια ανάκαμψη τη Δευτέρα. Ενώ η αβεβαιότητα των εκλογών έχει περάσει, το τι θα συμβεί στη συνέχεια είναι ακόμη "στον αέρα”.

  Τουρκικά προβλήματα

  Η λίρα έχει χάσει σχεδόν 23% έναντι του δολαρίου φέτος

  Καταγραφή

  Πηγή: Bloomberg

  Οι αγορές σταθερού εισοδήματος, οι συμβάσεις  ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης (CDS) και οι μετοχές δεν επέστρεψαν στα επίπεδα πριν από την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών. Τη Δευτέρα σημειώθηκε ένα ράλι ανακούφισης βασισμένο αποκλειστικά στο γεγονός ότι το αποτέλεσμα είναι πιο ξεκάθαρο από ό,τι είχαν προβλέψει οι δημοσκοπήσεις και αποφεύχθηκε ένας δεύτερος γύρος ψηφοφορίας.

  Το κόστος του Ερντογάν

  Το κόστος της ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας της Τουρκίας εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερο

  Καταγραφή1.

  Πηγή: Markit, Bloomberg

  Με τις σημαντικά αυξημένες εξουσίες του, ο πρόεδρος πρέπει να περιγράψει ακριβώς πόσο θα προσπαθήσει να ελέγξει την οικονομία. Το πόσο θα θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, θα είναι θεμελιώδες για το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές συναλλάγματος. Οποιαδήποτε προσπάθεια αντιστροφής της αύξησης των επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης από τον περασμένο Απρίλιο θα ήταν αρνητική για τη λίρα.

  Πίσω στον χρόνο

  Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Τουρκίας είναι 350 μονάδες βάσης υψηλότερα από ό,τι όταν ανακοινώθηκε η διεξαγωγή εκλογών

  Καταγραφή2

  Πηγή: Bloomberg

  Η μείωση του πληθωρισμού από πάνω από 12% θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, αλλά ο Ερντογάν ενδέχεται να μπει στον πειρασμό να προσπαθήσει να τονώσει την ανάπτυξη, κάτι που ενέχει κίνδυνο για μια πληθωριστική σπείρα.

  Η Τουρκία βασίζεται στα δολάρια για μεγάλο μέρος της χρηματοδότησής της - όπως δείχνει το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών - καθιστώντας την ευάλωτη σε οποιαδήποτε ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η Τουρκία στηρίζεται σε εξωτερική χρηματοδότηση για περίπου το 25% του ΑΕΠ της. Και τα συναλλαγματικά της αποθέματα είναι μόλις τα μισά από τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της.

  Οι αγορές συναλλάγματος πρέπει να δουν μια λογική οικονομική πολιτική και πόση ευθύνη θα δοθεί στην κεντρική τράπεζα για αυτή. Θα πρέπει να ρυθμιστούν τα επιτόκια χωρίς πολιτική παρέμβαση. Μόνο τότε η λίρα θα μπορέσει να ανακτήσει μέρος των απωλειών 23% έναντι του δολαρίου φέτος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων