Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Ιουν-2018 00:23

  Η Μέρκελ θα βγει και από αυτή την κρίση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Του Leonid Bershidsky

  ​​​​​​​Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προχώρησε σε έναν ασταθή συμβιβασμό με τον Βαυαρό κυβερνητικό της εταίρο που της δίνει δύο εβδομάδες για να συνάψει μια συμφωνία με άλλους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο δυσλειτουργικό σύστημα ασύλου του μπλοκ. Είναι μια δύσκολη αποστολή, αλλά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ  Τραμπ κακώς θεωρεί πως το ζήτημα της μετανάστευσης θα ρίξει  την κυβέρνηση της Μέρκελ.

  "Ο λαός της Γερμανίας στρέφεται κατά της ηγεσίας του, καθώς η μετανάστευση τσακίζει τον ήδη αδύναμο συνασπισμό του Βερολίνου", έγραψε στο Twitter ο Τραμπ τη Δευτέρα. "Η εγκληματικότητα στη Γερμανία έχει αυξηθεί πολύ. Ήταν μεγάλο λάθος σε όλη την Ευρώπη που επέτρεψαν σε εκατομμύρια ανθρώπους να μπουν και να αλλάξουν τόσο έντονα και βίαια την κουλτούρα τους! "

  Όχι και τόσο μεγάλο. Παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ, η εγκληματικότητα έχει υποχωρήσει στη Γερμανία, αν και το ποσοστό των αδικημάτων που διαπράττουν οι μετανάστες αυξήθηκε βραχυπρόθεσμα στο ζενίθ της προσφυγικής κρίσης το 2016, προτού υποχωρήσει το 2017. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επίσης άδικο ως προς τη βιωσιμότητα του συνασπισμού που συνθέτουν η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Μέρκελ και η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU) των Σοσιαλδημοκρατών: τα ποσοστά στήριξης των κομμάτων του συνασπισμού ευθυγραμμίζονται σχεδόν με το ποσοστό των ψήφων που απέσπασαν στις εκλογές του περασμένου έτους. Η πιο πρόσφατη κυβερνητική κρίση, η οποία εμπλέκει την Μέρκελ και τον υπουργό Εσωτερικών Horst Seehofer, επικεφαλής της Βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, έχει να κάνει περισσότερο με την προσπάθεια του Seehofer να κερδίσει τις εκλογές στο βαυαρικό κρατίδιο τον Οκτώβριο παρά με τις εθνικές αποφάσεις και πολιτικές.

  Για να αποφύγει να χάσει ψηφοφόρους υπέρ του αντι-μεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD), ο Seehofer έχει υιοθετήσει μια στρατηγική που καρποφόρησε για τους κεντροδεξιούς πολιτικούς στην Ολλανδία και την Αυστρία: Προσπαθεί να αποδείξει ότι μπορεί να υιοθετήσει σκληρή στάση στο μεταναστευτικό χωρίς να εγκαταλείψει τα κεντρώα διαπιστευτήριά του. Έχει χαράξει ένα σχέδιο με σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό στο οποίο η Μέρκελ αντιτίθεται: αυτό θα απαιτεί από τους αιτούντες άσυλο που έχουν ήδη καταχωρηθεί σε άλλη χώρα της ΕΕ να μην γίνονται αποδεκτοί στα γερμανικά σύνορα, μια κίνηση που θα παραβιάζει ισχύοντες κανόνες της ΕΕ.

  Αν και ο Seehofer είχε διστακτικά αποδεχτεί τη φιλόξενη πολιτική της Καγκελαρίου προς για τους πρόσφυγες το 2015 και το 2016. Ως υπουργός Εσωτερικών μπορεί πλέον να προβάλει λόγους ανησυχίας. Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο έχει πέσει από τα υψηλά του 2016, αλλά οι περισσότεροι από τους μετανάστες που διαπλέουν τώρα τη Μεσόγειο δεν είναι πραγματικά πρόσφυγες: προέρχονται από χώρες όπου δεν υπάρχει πόλεμος ή αναταραχή που θέτει τη ζωή τους σε κίνδυνο. Για παράδειγμα, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2016, όταν είχε κορυφωθεί ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου, η Γερμανία δεν έλαβε σημαντικό αριθμό Νιγηριανών. Στο πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, οι αιτήσεις τους αντιστοιχούσαν στο 6,7% του συνόλου.

  Η Μέρκελ δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να περιορίσει την αυξανόμενη εισροή ανθρώπων που μεταναστεύουν για οικονομικούς λόγους. Αλλά αρνήθηκε να εγκρίνει το σχέδιο Seehofer, υποστηρίζοντας ότι η Γερμανία δεν μπορεί να αναλάβει μονομερή δράση η οποία υπονομεύει την ευρωπαϊκή ενότητα, δημιουργεί ένα de-facto σκληρό σύνορο και "χωματερές" ανεπιθύμητων μεταναστών στις γειτονικές χώρες. Ακόμα, δεν θέλει να διώξει τον Seehofer, διότι θα υπονόμευε την δεκαετή συμμαχία του κόμματός της με την CSU.

  Αλλά ούτε και ο Seehofer δεν θέλει να ανατινάξει τη συμμαχία. Προφανώς θα προτιμούσε έναν άλλο ηγέτη από τη Μέρκελ, αλλά το κόμμα της έχει συσπειρωθεί γύρω της. Τη Δευτέρα, οι δύο πλευρές έφτασαν σε συμβιβασμό: ο υπουργός Εσωτερικών υποσχέθηκε ότι δεν θα προχωρήσει το σχέδιό του με υπουργική απόφαση για τις επόμενες δύο εβδομάδες, δίνοντας χρόνο στην Μέρκελ να διαπραγματευτεί μια λύση σε επίπεδο ΕΕ για αυτό που η CSU αποκαλεί "τουρισμό ασύλου."

  Η αποφασιστική στιγμή υποτίθεται ότι είναι η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις 28-29 Ιουνίου, αλλά δεν είναι σαφές ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία. Η κατάσταση όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ασύλου δεν είναι πολλά υποσχόμενη. Τα κριτήρια εξακολουθούν να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών και θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός αν μπορέσουν να συμφωνήσουν ακόμη και σε έναν κατάλογο χωρών προέλευσης από τις οποίες δεν θα γίνουν δεκτοί οι μετανάστες.

  Το ιδανικό αποτέλεσμα είναι ένα ενιαίο σύστημα ασύλου για την ΕΕ, αλλά αυτό δεν είναι πιθανό στο εγγύς μέλλον. Τα κράτη της Νότιας Ευρώπης, που υποδέχονται τους περισσότερους νεοφερμένους, θέλουν από τους άλλους να τους απαλλάξουν από το βάρος. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δεν επιθυμούν μετανάστες. Τα πλουσιότερα έθνη, συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και των σκανδιναβικών χωρών, είναι ευνοϊκοί προορισμοί για τους μετανάστες και δεν θέλουν να δεχτούν υπερβολικό αριθμό.

  Έτσι, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει η Μέρκελ για να αναβάλει μια άλλη αντιπαράθεση με τον Seehofer τον Ιούλιο. Μία από τις επιλογές θα ήταν το κλείσιμο διμερών συμφωνιών με την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία με βάση την επιτυχημένη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία τον Μάρτιο του 2016 χάρη στη Μέρκελ. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει σημαντικές πληρωμές από τη Γερμανία προς τις χώρες υποσοχής σε αντάλλαγμα για την παρεμπόδιση των προσφύγων που εγγράφονται κατά την άφιξη από το να μεταβούν στη Γερμανία -και για την επιστροφή τους αν φτάσουν στο γερμανικό έδαφος.

  Όποια συμφωνία κι αν κάνει η Μέρκελ, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο είναι να εφαρμοστεί, πιθανότατα θα απέτρεπε την αντιπαράθεση με τον Seehofer, ο οποίος δεν θα ήθελε να φανεί παράλογος. Αλλά ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, μαζί με άλλες λύσεις, όπως η καλύτερη εξωτερική προστασία των συνόρων της ΕΕ και μια μεγαλύτερη προσπάθεια να πειστούν οι βορειοαφρικανικές χώρες να αποτρέψουν τους επίδοξους πρόσφυγες από το να διακινδυνεύσουν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο, θα εξακολουθεί να είναι απαραίτητο για να μειωθεί η εισροή μεταναστών και να κρατήσει τους ψηφοφόρους ευχαριστημένους. Είναι βέβαιο ότι το θέμα θα συνεχίσει να απασχολεί την Μέρκελ στη διάρκεια της τελευταίας, πιθανώς, θητείας της ως καγκελαρίου, αλλά ο Τραμπ δεν πρέπει να περιμένει ότι θα απαλλαγεί σύντομα από αυτόν τον άβολο εταίρο στις διαπραγματεύσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων