Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Δεκ-2017 00:25

  Ένα έτος με διψήφιο ποσοστό ανόδου είναι ο κανόνας για το αμερικανικό χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Tου Ben Carlson

  Εάν αποφευχθεί μια κατάρρευση των μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες του έτους, η αμερικανική αγορά θα αφήσει πίσω της το ένατο διαδοχικό ημερολογιακό έτος ανόδου, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων. Η μοναδική άλλη φορά που ο δείκτης S&P 500 είχε κινηθεί ανοδικά για εννέα συναπτά έτη στη βάση συνολικών αποδόσεων ήταν τη δεκαετία του ’90, που οι μετοχές έκλεισαν με θετικό πρόσημο όλα τα έτη, από το 1991 έως το 1999.

  Ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 20,5% μέχρι στιγμής το 2017. Αυτό θα σηματοδοτήσει επίσης το έβδομο έτος από τα τελευταία εννέα που θα κατοχυρώσει διψήφιο ποσοστό ανόδου.

  Κέρδη αυτού του μεγέθους είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν νευρικότητα στους επενδυτές. Ήδη υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι η αγορά έχει φτάσει "πολύ μακριά, πολύ γρήγορα" και πως "το εύκολο χρήμα έχει βγει" στη διάρκεια της τρέχουσας bull market. Αλλά το διψήφιο ποσοστό κερδών δεν είναι η εξαίρεση στη χρηματιστηριακή αγορά, αλλά ο κανόνας.

  Και καθώς θα φέρνετε κατά νου το 2018, να θυμάστε ότι το διψήφιο ποσοστό ανόδου είναι εξίσου πιθανό.

  Τα τελευταία 90 χρόνια, ο S&P 500 έχει ολοκληρώσει 66 έτη με κέρδη και 24 έτη με απώλειες. Αυτό σημαίνει ότι οι μετοχές αυξάνονται περίπου τα τρία από κάθε τέσσερα έτη. Και την περίοδο της ανόδου, η ετησιοποιημένη απόδοση είναι 9,6%.

  Οι μέσοι όροι δεν λένε ποτέ όλη την ιστορία και οι αποδόσεις σε επίπεδο ημερολογιακού έτους είναι σπανίως ο μέσος όρος στη χρηματιστηριακή αγορά. Από αυτές τις 66 θετικές χρονιές, η μέση απόδοση ήταν περίπου 21%. Και 51 από τα 66 αυτά έτη γνώρισαν διψήφια απόδοση. Στην πραγματικότητα, η χρονιά τελείωσε με κέρδος της τάξης του 8% έως 12% μόνο σε 4 από τα προηγούμενα 90 έτη, για λιγότερο, δηλαδή, από το 5% του χρόνου. Οι μετοχές έχουν κλείσει με κέρδος άνω του 20% στο ένα τρίτο του χρόνου.

  Ένα παρόμοιο μοτίβο εμφανίζεται όταν οι μετοχές υποχωρούν. Η μέση ετήσια ζημιά κατά τα έτη πτώσης της αγοράς ήταν 14%. Από τα 24 έτη απωλειών, 11 είχαν διψήφιο ποσοστό πτώσης. Σε έξι από αυτές τις περιπτώσεις, οι μετοχές έχασαν τουλάχιστον 20%. Αν συνδυαστούν τα έτη ανόδου και πτώσης, θα δούμε ότι στο 70% όλων των ημερολογιακών ετών καταγράφεται διψήφια άνοδος ή πτώση.

  Το 70% όλων των αποδόσεων του ημερολογιακού έτους είναι διψήφια κέρδη ή ζημίες.

  Η χρηματιστηριακή αγορά έχει αρκετά τυχαία κατανομή από έτος σε έτος, όπως μπορείτε να δείτε από το ακόλουθο διάγραμμα διασποράς των αποδόσεων κάθε ημερολογιακού έτους από το 1928:

  Υπάρχει μία πτυχή της αγοράς που αποτέλεσε εξαίρεση το 2017: η μείωση της μεταβλητότητας. Αυτή η χρονιά μπορεί να μείνει στη μνήμη μας ως μία από αυτές με τη μικρότερη μεταβλητότητα για τη χρηματιστηριακή αγορά. Εξετάζοντας τις απώλειες από την αρχή έως το τέλος του έτους, μπορούμε επίσης να δούμε την απόσταση από το υψηλό κάθε έτους για να κατανοήσουμε καλύτερα το κλασικό μοτίβο ανόδου-καθόδου που μπορούν να περιμένουν οι επενδυτές από τις μετοχές.

  Το διάγραμμα αυτό δείχνει την "πτώση της στάθμης" από τα υψηλά στα χαμηλά γυρνώντας πίσω στο 1950:

  Η μέση ετήσια πτώση είναι λίγο πάνω από 13%, αλλά μπορείτε να δείτε ότι μεταβάλλεται με τον καιρό. Για το 2017, η χειρότερη πτώση είναι μικρότερη από 3%, που αποτελεί τη χαμηλότερη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Είναι σπάνιο να συναντάς ένα έτος στο οποίο η χειρότερη πτώση από ένα βραχυπρόθεσμο υψηλό είναι χαμηλότερη από 5%.

  Περισσότερο από το 92% από όλα τα έτη, έχουν βιώσει μια διόρθωση 5% ή και μεγαλύτερη σε αυτή την περίοδο. Εάν δεν δούμε ένα sell-off προς το τέλος του έτους, το 2017 θα αποδειχθεί ένα εξαιρετικά ήρεμο έτος για τους επενδυτές των μετοχών. 

  Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα φέρει ένα μεμονωμένος έτος για το χρηματιστήριο, αλλά αυτές οι πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν τους επενδυτές να αξιολογήσουν τις προοπτικές της αγοράς του 2018. Μπορούν να ορίσουν τις βάσεις πάνω στις οποίες θα δημιουργήσουν τις προσδοκίες τους. Με βάση τα ιστορικά δεδομένα, το βασικό σενάριο είναι μια υψηλή πιθανότητα για διψήφιες κινήσεις σε μετοχές που έχουν ελάχιστη ομοιότητα με τις μακροπρόθεσμες μέσες ετήσιες αποδόσεις.

  Το μόνο πρόβλημα για τους επενδυτές είναι ότι το μέσο ετήσιο κέρδος 21% και η μέση ετήσια απώλεια 14% προσφέρουν ένα άνετο εύρος να εκμεταλλευτεί κανείς. Όταν οι μετοχές είναι πάνω, τείνουν να είναι αρκετά πάνω και όταν είναι κάτω, κοιτάξτε πολύ κάτω.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων