Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Νοε-2017 00:09

  Αγαπητή ΕΕ: Υπάρχουν κι άλλες πόλεις στην Ευρώπη πέρα από το Παρίσι και το Άμστερνταμ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αγαπητή ΕΕ: Υπάρχουν κι άλλες πόλεις στην Ευρώπη πέρα από το Παρίσι και το Άμστερνταμ

  Του Ferdinando Giugliano

  Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα εγκαταλείψουν το Λονδίνο και θα μετεγκατασταθούν στο Παρίσι και στο Άμστερνταμ αντίστοιχα. Υπήρξαν οι συνήθεις και σκληρές ασκήσεις πιέσεων, αλλά τελικά η επιλογή ήταν ανοιχτή και διαφανής. Απλά δεν ήταν ιδιαίτερα έξυπνη. Η ΕΕ θα μπορούσε να έχει μία καλύτερη στρατηγική όσον αφορά το μέλλον της.

  Η γαλλική και η ολλανδική πρωτεύουσα επιλέχθηκαν με κλήρωση, αφού ισοψήφησαν με το Δουβλίνο και το Μιλάνο στο τέλος τριών γύρων ψηφοφορίας. Η επιλογή του κλήρου όσον αφορά στη μετακόμιση δύο σημαντικών οργανισμών της ΕΕ μπορεί να φανεί λίγο ανόητη. Πράγματι, κάποιες εφημερίδες στην Ιταλία διαμαρτυρήθηκαν. Ωστόσο, μέχρι χθες δεν υπήρξε ιδιαίτερη κατακραυγή για τον ρόλο που διαδραμάτισε η τύχη στη διαδικασία. Μία καταγγελία τώρα θα ήταν σαν "περσινά ξινά σταφύλια".

  Και πάλι, οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχασαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν αυτή τη διαδικασία για να επιλέξουν άλλες πόλεις, πέρα από τους "συνήθεις ύποπτους". Η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ και, κατά συνέπεια, να αποχωριστεί τους δύο οργανισμούς έδωσε στο ευρωπαϊκό μπλοκ ένα απροσδόκητο "καρότο" για δύο από τα κράτη μέλη της. Αυτό δεν είναι κάτι συνηθισμένο για τις Βρυξέλλες, οι οποίες συνήθως συνδέονται με το "μαστίγιο", όπως οι απαιτήσεις για δημοσιονομική πειθαρχία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Για μια και μόνο φορά, η ΕΕ θα μπορούσε να θεωρηθεί το μπλοκ που κάνει ένα δώρο και όχι που μόνο παίρνει. 

  Το Δουβλίνο και το Μιλάνο θα ήταν, από πολλές απόψεις, έξυπνες επιλογές για τη ρυθμιστική αρχή των τραπεζών και τον οργανισμό των φαρμάκων αντίστοιχα. Οι δύο πόλεις βρίσκονται σε χώρες που ήταν στο επίκεντρο της κρίσης της ευρωζώνης, αλλά κατάφεραν να ανακάμψουν. Το Δουβλίνο πρωτοπορεί στην ανάκαμψη της Ιρλανδίας χάρη στο άνοιγμά του ως οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο. Το Μιλάνο έχει αναδείξει τη δύναμή του ως πρωτεύουσα της μόδας, του φαγητού και της αρχιτεκτονικής, έχοντας καταστεί μια από τις πιο συναρπαστικές πόλεις της Ευρώπης. Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να διαλέξουν αυτές τις πόλεις για να δείξουν στις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ότι η επιτυχία έρχεται και με μία επιβράβευση - όχι μόνο με ένα τίμημα.

  Υπήρχαν και άλλοι τρόποι με τους οποίους η ΕΕ θα μπορούσε να κάνει μία προοδευτική επιλογή. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να έχει επιλέξει μία πόλη από την Ανατολική Ευρώπη, η οποία επί του παρόντος υποεκπροσωπείται όταν πρόκειται για τη φιλοξενία οργανισμών της ΕΕ. Η Μπρατισλάβα, η πρωτεύουσα της Σλοβακίας, ήταν φαβορί στον αγώνα για τη φιλοξενία του EMA - που δεν είναι ρυθμιστική αρχή αλλά αξιολογεί και εποπτεύει τα φάρμακα για κτηνιατρική και ανθρώπινη χρήση - αλλά ηττήθηκε στον πρώτο γύρο. Το πρόβλημα ήταν ότι ο οργανισμός κινδύνευε να υποστεί μαζικές παραιτήσεις του προσωπικού σε περίπτωση μετεγκατάστασης στη Σλοβακία - κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση του γιατί ελήφθη αυτή η απόφαση.

  Το Άμστερνταμ και το Παρίσι θα αποδειχτούν δίχως αμφιβολία άριστες πόλεις φιλοξενίας. Η μετεγκατάσταση της EBA στο Παρίσι αποτελεί επίσης ένα χτύπημα για την ομοσπονδιακή και φιλική προς τις επιχειρήσεις ατζέντα του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron, ο οποίος αμέσως έγραψε στο Twitter ότι η επιλογή ήταν μια "αναγνώριση της ελκυστικότητας της Γαλλίας και της ευρωπαϊκής δέσμευσης". Ωστόσο, οι επιλογές αυτές θα ενισχύσουν αναπόφευκτα την άποψη ότι ο πυρήνας της Ευρώπης δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την περιφέρεια. Μετά την κρίση, η ΕΕ θα μπορούσε να έχει κάνει περισσότερα για να δείξει ότι ξέρει πώς να συμπεριλάβει στο project της περισσότερες χώρες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων