Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Νοε-2017 00:17

  Η Σαουδική Αραβία θα πρέπει τώρα να "κρατήσει μικρότερο καλάθι" για την IPO της Aramco

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Robin Mills

  Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας, Mohammed bin Salman χρησιμοποίησε το πετρέλαιο ως εφαλτήριο για να βγει από τη σχετική αφάνεια. Στην πρώτη του επίσημη συνέντευξη, τον Ιανουάριο του 2016, πρότεινε την αρχική δημόσια εγγραφή του πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco. Το ίδιο έτος, σφράγισε την εξουσία του στον ενεργειακό και βιομηχανικό τομέα, ορίζοντας τον πιστό συνεργάτη του, Khalid al-Falih, ως υπουργό Πετρελαίου, με ευρύ χαρτοφυλάκιο. Τώρα, έχοντας βάλει στο "καθαρτήριο" τους πρίγκιπες και άλλους ανώτερους αξιωματούχους στο πλαίσιο έρευνας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, το πετρέλαιο καθοδηγεί και πάλι το όραμά του.

  Ωστόσο, το κυνήγι που έχει εξαπολύσει ενέχει κάποιο κίνδυνο: Ακόμη και αν η IPO της Aramco προχωρήσει και οι επενδυτές κοιτάξουν πέρα από τις πολιτικές αναταραχές, θα αντλήσει λιγότερα από τα προσδοκώμενα 100 δισ. δολάρια, ίσως περίπου 65 δισ. δολάρια. Το σχέδιο για τη μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο μακροπρόθεσμα έχει δημιουργήσει μεγαλύτερη ανάγκη για πετροδολάρια βραχυπρόθεσμα, ακόμη και ενώ Σαουδική Αραβία γίνεται πιο hawkish με τις τιμές του πετρελαίου.

  Ο Mohammed bin Salman είναι ένας άνθρωπος που βιάζεται. Ο πόλεμος στην Υεμένη, το σχέδιό του να οικοδομήσει μια τεράστια πόλη του μέλλοντος στην έρημο, η ανάπτυξη ενός προγράμματος πυρηνικής ενέργειας και οι επενδύσεις στην Uber, την Softbank και άλλες εταιρείες τεχνολογίας, χρειάζονται όλα ρευστότητα. Ταυτόχρονα, ο διάδοχος του θρόνου κινήθηκε με προσοχή στη μείωση των επιδοτήσεων και των μισθών, αντιστρέφοντας τις μεταρρυθμίσεις όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με δημόσια δυσαρέσκεια. Σε συνδυασμό με την ύφεση που αντιμετωπίζει η οικονομία εάν εξαιρεθεί το πετρέλαιο, η αποταμίευση ή τα νέα έσοδα για την κάλυψη των αναγκών στο εσωτερικό θα είναι περιορισμένα. Μέχρις ότου η φιλόδοξη προσπάθεια εκσυγχρονισμού του, το "Όραμα 2030", αρχίσει να σημειώνει απτή πρόοδο, οι εγχώριες ιδιωτικές επενδύσεις θα επιβραδυνθούν, οι διεθνείς επιχειρήσεις θα διστάζουν να εμπλακούν με τον λάθος συνεργάτη στη Σαουδική Αραβία και η φυγή κεφαλαίων θα επιταχυνθεί, όπως συνέβη μετά τις εκκαθαρίσεις του Προέδρου Vladimir Putin στη Ρωσία.

  Μέχρι στιγμής, αυτά που λέγονται για τους πρίγκιπες, τους επιχειρηματίες και τους αξιωματούχους που συνελήφθησαν για κατηγορίες διαφθοράς δεν εμπλέκουν τη βιομηχανία πετρελαίου, αν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ibrahim Al-Assaf, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Saudi Aramco, τέθηκε υπό κράτηση. Ωστόσο, η εκκαθάριση αυξάνει τον πολιτικό κίνδυνο της χώρας, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την αποτίμηση της Aramco. Ακόμη και χωρίς ειδικά ασφάλιστρα κινδύνου, η προσδοκώμενη αποτίμηση των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων απέχει πολύ από τις ανεξάρτητες εκτιμήσεις.

  Έχουν διατυπωθεί προτάσεις, όπως ότι Κινέζοι στρατηγικοί επενδυτές θα μπορούσαν να αγοράσουν ένα μερίδιο στην Aramco χωρίς αυτή να χρειαστεί να ενταχθεί στο χρηματιστήριο. Αλλά αυτό θα έβαζε τους Κινέζους σε μια ισχυρή θέση: δεν θα πλήρωναν υπερβολικά, εκτός κι αν αποζημιώνονταν με πλάγιο τρόπο, για παράδειγμα με έκπτωση στις πωλήσεις πετρελαίου.

  Ωστόσο, μια ιδιωτική πώληση δεν θα εξυπηρετούσε κανέναν από τους στόχους της IPO για αύξηση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας. Θα ήταν πολιτικά πιο ριψοκίνδυνη -αντί για μια διασκορπισμένη ομάδα μειοψηφούντων μετόχων, η Σαουδική Αραβία θα βρισκόταν απέναντι σε μια πεινασμένη για ενέργεια υπερδύναμη που θα κατείχε σημαντικό μερίδιο στο βασικό της εθνικό περιουσιακό στοιχείο. Οι συλλήψεις σιώπησαν τις φωνές αμφισβήτησης, αλλά οι περαιτέρω καθυστερήσεις ή η ακύρωση της δημόσιας εγγραφής καθιστούν αμφίβολη την αξιοπιστία ολόκληρου του εθνικού σχεδίου μετασχηματισμού.

  Το αποτέλεσμα είναι ότι η Σαουδική Αραβία, που ιστορικά αποτελούσε τον κυρίαρχο παίκτη στη ρύθμιση της αγοράς πετρελαίου, έχει γίνει hawk για τις τιμές. Οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες ήδη αυξάνονταν λόγω της ισχυρής ζήτησης και της αργής επίδρασης των περικοπών του OPEC, έφθασαν στο ανώτατο επίπεδό τους από τα μέσα του 2015. Οι πολιτικές αναταραχές μπορεί να έχουν συμβάλει στην αύξηση, αλλά η αγορά είχε απωθήσει πρόσφατα σοβαρότερα γεωπολιτικά προβλήματα. Οι πιο σφικτές συνθήκες των θεμελιωδών μεγεθών είναι πιο σημαντικός παράγοντας.

  Ο OPEC και οι εταίροι του εκτός Οργανισμού είναι πιθανό να επεκτείνουν τη συμφωνία του Μαρτίου για μείωση της παραγωγής μέχρι τα τέλη του 2018. Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί στη συνέχεια. Το Ιράκ στοχεύει σε αύξηση της ημερήσιας παραγωγής του κατά 5 εκατ. βαρέλια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αν και η σύγκρουση για την κουρδική περιοχή θα μπορούσε να καθυστερήσει αυτόν τον στόχο. Η επέκταση της παραγωγής του Ιράν έχει αργήσει να πάρει το δρόμο της αλλά θα μπορούσε να ανεβάσει ρυθμό εάν δεν διακοπεί από ανανεωμένες κυρώσεις των ΗΠΑ. Η διατήρηση των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου θα εξαρτηθεί από τη συνεχιζόμενη εύρωστη παγκόσμια οικονομία, την ισχυρή ζήτηση παρά τις υψηλότερες τιμές και τη μετριοπαθή αντίδραση των Αμερικανών παραγωγών πετρελαίου από σχιστόλιθο.

  Η Σαουδική Αραβία πρέπει να προσέξει ώστε να μην πέσει ξανά στην παγίδα να παραχωρήσει μερίδιο της αγοράς προκειμένου να διατηρήσει τις τιμές σε μη βιώσιμα επίπεδα. Ο πρίγκιπας Alwaleed bin Talal, που βρίσκεται τώρα υπό κράτηση, προειδοποίησε για τον κίνδυνο αυτό σε μια ανοιχτή επιστολή του 2013. Από τα 50 δολάρια, οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι μιλούν τώρα για τιμή στόχο 60 δολαρίων το βαρέλι, που σύντομα θα γίνει 70 δολάρια εάν η τιμή συνεχίσει να αυξάνεται. Μια σταδιακή έξοδος από τη συμφωνία του OPEC για μετριασμό της αύξησης των τιμών θα ήταν καλύτερη από άλλη μία βραχύβια αύξηση. Υπάρχει επίσης κίνδυνος οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου να δημιουργήσουν μια ψευδή πεποίθηση ότι η μεταρρύθμιση μπορεί να καθυστερήσει.

  Η καταστολή έχει χαρακτηριστεί ως μια προσπάθεια εξόντωσης της διαφθοράς και φαίνεται να απολαμβάνει ευρείας δημοτικότητας μεταξύ των Σαουδαράβων. Ο πραγματικός καθαρισμός των αδιαφανών επιχειρήσεων, των μονοπωλίων και των ψεύτικων συμβάσεων μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα τώρα, να ελαφρύνει τον πόνο της μετάβασης και τελικά να οδηγήσει σε μια πιο ποικιλόμορφη και δυναμική οικονομία. Προς το παρόν, το πετρέλαιο πρέπει να συνεχίσει να ρέει.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων