Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Οκτ-2017 09:10

  Ευαίσθητο ζήτημα το tapering της ΕΚΤ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg View

  Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει αλλαγές στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η απειλή του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη έχει υποχωρήσει, συνεπώς οι αλλαγές κρίνονται κατάλληλες. Η ΕΚΤ θα πρέπει να αρχίσει να επαναφέρει τη νομισματική πολιτική στο φυσιολογικό, περιορίζοντας τις αγορές ομολόγων.

  Αυτό θα μπορούσε να είναι ευαίσθητο ζήτημα. Ο πληθωρισμός παραμένει αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με το στόχο, συνεπώς μια απότομη μετάβαση θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη. Η απόσυρση των νομισματικών μέτρων στήριξης ταχύτερα από ό,τι αναμένουν οι επενδυτές μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ανατίμηση του ευρώ -συσφίγγοντας τελικά την πολιτική περισσότερο από το επιθυμητό. Θα χρειαστούν ξεκάθαρα και συνεχή μηνύματα από την Κεντρική Τράπεζα και τον Πρόεδρό της, Mario Draghi.

  H οικονομία της Ευρωζώνης έχει διανύσει αρκετό δρόμο από όταν η ΕΚΤ ανακοίνωσε την ποσοτική χαλάρωση στις αρχές του 2015. Η ανεργία έχει υποχωρήσει, από το 11,3%, στο 9,1%. Ο πληθωρισμός είναι τώρα στο 1,5%, από 0,6% πριν τρία χρόνια. Η ευρωζώνη έχει επωφεληθεί από την ενδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης έχουν χαλαρώσει τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και έχουν κάνει ορισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Και πάλι, η ΕΚΤ αξίζει πολλά από τα εύσημα: αν δεν είχε ενεργήσει με τον τρόπο που ενήργησε, η ανάκαμψη θα ήταν πολύ πιο αδύναμη.

  Ένας βαθμός νομισματικής στήριξης είναι ακόμα απαραίτητος. Ο δομικός πληθωρισμός, σε αντίθεση με τον ονομαστικό πληθωρισμό, ήταν 1,1% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο. Οι μισθοί έχουν αρχίσει να αυξάνονται, αλλά είναι απίθανο να επιταχυνθούν πολύ περισσότερο, όσο η ανεργία παραμένει υψηλή. Παρόλα αυτά, η κεντρική τράπεζα έχει περιθώρια να μειώσει τον ρυθμό των αγορών παγίων. Αυτή τη στιγμή αγοράζει κάθε μήνα 60 δισ. ευρώ σε εταιρικό και δημόσιο χρέος. Ως πρώτο βήμα, θα μπορούσε να  μειώσει τις αγορές με ασφάλεια κατά το ήμισυ.

  Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έχει κι άλλους τρόπους να επικοινωνήσει τη δέσμευσή του να επαναφέρει τον πληθωρισμό πίσω στο επίπεδο-στόχο. Μπορεί να πει ότι οι αλλαγές στο QE θα εξαρτηθούν από την ισχύ της ανάκαμψης και μπορεί να συνεχίσει να περιγράφει το μελλοντικό μονοπάτι των επιτοκίων, υποσχόμενο να τα διατηρήσει χαμηλά μέχρις ότου η οικονομική επέκταση φανεί να αυτοσυντηρείται.

  Το tapering χωρίς αναστάτωση δεν είναι απίθανο. Σε κάθε περίπτωση, σήμερα αναμένεται μια ξεκάθαρη κίνηση στην κατεύθυνση της ομαλοποίησης της πολιτικής -και πρέπει να γίνει.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ