Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Οκτ-2017 02:09

  Πιστεύετε ότι οι ΗΠΑ έχουν πρόβλημα με το Facebook; Δείτε τι γίνεται στην Ασία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg View

  Μαζί με τους αδελφούς του στην Silicon Valley, το Facebook προσπαθεί να ανταποκριθεί στις πιέσεις του Κογκρέσου για τον καταιγισμό ψευδών ειδήσεων και πολιτικών διαφημίσεων στην ιστοσελίδα του. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι αυτού του είδους η πλημμύρα, προκαλεί ζημιά και μακριά από την Ουάσινγκτον.

  Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές του Facebook βρίσκονται στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου το πρόβλημα των ψευδών ειδήσεων είναι ακόμα πιο δυσβάστακτα περίπλοκο και επικίνδυνο από ό,τι στη Δύση. Σε χώρες που βιώνουν ραγδαίες μεταβολές, όπως η Μιανμάρ, το Facebook έχει γίνει μια πλατφόρμα για εκδήλωση μίσους και εμπρηστικές φήμες που βάζουν στο στόχαστρο ευάλωτες μειονοτικές ομάδες. Αλλού, οι σκιώδεις ηθοποιοί της πολιτικής και τα αυταρχικά καθεστώτα έχουν χρησιμοποιήσει την ιστοσελίδα για να κηλιδώσουν τους αντιπάλους τους και να πιάσουν πιο σφικτά την εξουσία.

  Σε αυτές τις χώρες, οι χρήστες είναι συχνά νέοι στο διαδίκτυο και η ψηφιακή παιδεία είναι χαμηλή. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι υποβάλλονται εδώ και δεκαετίες σε ανακριβή κρατική προπαγάνδα και στερούνται ανεξάρτητων εναλλακτικών μέσων. Ό,τι εμφανίζεται στο Facebook είναι ευρέως αποδεκτό ως είδηση. Όπου υπάρχουν νόμιμα γραφεία τύπου, σπάνια διαθέτουν τους πόρους για να ελέγχουν τα γεγονότα και να καταπολεμούν την παραπληροφόρηση από μόνα τους.

  Και, όσο σοβαρή κι αν είναι η υπονόμευση των εκλογών και η διάβρωση των δυτικών θεσμών, οι συνέπειες του να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα αυτά τα ψέματα στον αναπτυσσόμενο κόσμο μπορεί να είναι ακόμη πιο τρομακτικές. Στην Ινδία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του Facebook, οι ψεύτικες ιστορίες που διαδόθηκαν στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp οδήγησαν σε λιντσαρίσματα. Στη Μιανμάρ, τα posts του Facebook και οι ψεύτικες εικόνες συνέβαλαν στο τοξικό μίσος εναντίον των μουσουλμάνων Rohingya, 500.000 από τους οποίους έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους από τα τέλη Αυγούστου. Οι θρησκευτικές εντάσεις στην Ινδονησία έχουν κλιμακωθεί περισσότερο από ό,τι εδώ και χρόνια, εν μέρει λόγω μιας καμπάνιας ψευδών ειδήσεων που χρησιμοποιήθηκε κυνικά για να δαιμονοποιήσει και να απομακρύνει τον χριστιανό κυβερνήτη της Τζακάρτα.

  Το Facebook μπορεί να αποκηρύξει την άμεση ευθύνη για αυτές τις τάσεις και να έχει και δίκιο. Ωστόσο, η πλατφόρμα του επιτείνει τις δυνατότητες για βία και κοινωνική διάσπαση.

  Αυτό δεν σημαίνει ότι το Facebook έχει προφανείς λύσεις. Δεν έχει: Οι αλγόριθμοι είναι ένα ακατέργαστο εργαλείο. Η "σάρωση" των καταχωρίσεων για χρήση προσβλητικής γλώσσας κινδυνεύει να λογοκρίνει το δίκαιο λόγο, ενώ αυτοί που αρέσκονται σε αναρτήσεις που υποθάλπουν μίσος θα βρουν τρόπο να παρακάμψουν τα φίλτρα.
  Η μεγάλη επέκταση του προσωπικού για την παρακολούθηση των posts θα ήταν χρονοβόρα και δαπανηρή.

  Η κατάσταση δεν είναι εντελώς απελπιστική. Οι ομάδες της κοινωνίας των πολιτών μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ψηφιακού γραμματισμού και να "εμβολιάσουν" τους αναγνώστες ενάντια στις πιο προφανείς απάτες. Οι οργανώσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης μπορούν να συγκεντρώσουν πόρους για να βοηθούν στην επαλήθευση των γεγονότων και να ξεσκεπάζουν τις απάτες. Οι κυβερνήσεις μπορούν να σχεδιάσουν σαφέστερους νόμους κατά των εκδηλώσεων μίσους και να αναγκάσουν το Facebook και άλλες εταιρείες κοινωνικών δικτύων να συμμορφωθούν με αυτούς -αν και υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι να χρησιμοποιήσουν τις δυσκολίες του Facebook ως λόγο για λογοκρισία.

  Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, το Facebook δεν μπορεί να αποποιηθεί των ευθυνών του. Ναι, οι αλγόριθμοι θα πρέπει να μικροδιορθώνονται συνεχώς. Ταυτόχρονα, ανεξάρτητα από το κόστος, η εταιρεία θα πρέπει να προσλάβει περισσότερο δυναμικό για να παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι πλατφόρμες της σε αυτές τις χώρες. Το Facebook δεν μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση μιας παγκόσμιας κοινότητας, εάν προσφέρει στους χρήστες του τα μέσα για να διαλύουν τις κοινωνίες.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ