Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Μαρ-2016 08:30

  Αναγνωρίστε το Κόσοβο ή πληρώστε το τίμημα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Tου 

  Οκτώ χρόνια μετά τη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, πέντε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να αρνούνται να το αναγνωρίσουν. Πρέπει να μαλακώσουν τη στάση τους. Ανοίγουν μια τρύπα στο ενιαίο μέτωπο της οικονομίας και της ασφάλειας στην καρδιά των Βαλκανίων -και αν η ιστορία αποτελεί οδηγό, είναι κακή ιδέα.
   
  Σε μια συζήτηση με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Isa Mustafa κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε παρενθετικά ότι η χώρα του δεν έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στο δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών της αστυνομίας της ΕΕ, Europol, και προσπαθεί να ενταχθεί στην Interpol. Αυτό αποτελεί αυτοτραυματισμό για τις χώρες που μπλοκάρουν τη συμμετοχή του.
   
  Δεν λέω ότι η απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία ήταν καλό πράγμα. Αντιθέτως, η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους να στηρίξει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου το 2008, ήταν μία από τις χειρότερες που πήρε –και με τον πήχη να βρίσκεται ψηλά. Εξευτέλισε το σκεπτικό με το οποίο η διεθνής κοινότητα παρενέβη στρατιωτικά στην πρώην Γιουγκοσλαβία: για να αποτρέψει την αλλαγή των συνόρων με τη βία. Η Ρωσία χρησιμοποίησε το παράδειγμα του Κοσσυφοπεδίου προς όφελός της, αρχής γενομένης από τη Γεωργία λίγους μόλις μήνες αργότερα.
   
  Αλλά αυτό είναι πλέον ιστορία. Το Κοσσυφοπέδιο δεν θα επιστρέψει στη Σερβία. Περισσότερα από τα μισά κράτη έχουν αναγνωρίσει την πρώην επαρχία ως κράτος. Στην Ευρώπη, το 80% έχει πράξει το ίδιο και με καλό λόγο: Η αποτυχία να ενσωματώσουν το Κοσσυφοπέδιο θα έθετε σε κίνδυνο τη δική τους ασφάλεια.
   
  Το Κόσοβο, ένα έθνος 1,8 εκατομμυρίων, έχει το υψηλότερο ποσοστό πολιτών στην Ευρώπη που αγωνίζονται στο πλευρό των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ: συνολικά 232 πριν από ένα χρόνο και σίγουρα έχουν πληθύνει σήμερα. Το διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα έχει εδραιωθεί, με τη βοήθεια της διαφθοράς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, της συνενοχής σε υψηλά επίπεδα. Συνεπώς, δεν έχει νόημα να μείνει εκτός αυτός ο κρίκος στην αλυσίδα μυστικών υπηρεσιών και πληροφοριών της Ευρώπης. Ο Mustafa το έθεσε ως εξής:
   
  Οι άνθρωποι πήγαν στη Συρία και το Ιράκ και πρέπει να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες όταν επιστρέψουν. Γι 'αυτό, χρειαζόμαστε περιφερειακή συνεργασία και πρόσβαση σε διεθνείς οργανισμούς όπως η Interpol. Αλλά για εμάς η διαδικασία εισόδου έχει παραταθεί.
   
  Για την Europol, η καθυστέρηση προέρχεται από τα πέντε μέλη της ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως χώρα: Κύπρος, Ελλάδα, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία. Για την Interpol, το πρόβλημα είναι ευρύτερο:
   
  Σε διεθνές επίπεδο, η Ρωσία και η Κίνα μας δημιουργούν προβλήματα μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας, και στη συνέχεια σε άλλες χώρες τάσσονται στο πλευρό τους. Το ίδιο ισχύει και για την ένταξη στην Unesco.
   
  Η Ρωσία δεν είναι έτοιμη να αλλάξει γνώμη για το θέμα αυτό -τουλάχιστον όχι μέχρι ο υπόλοιπος κόσμος να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσική και τα ρωσικά-κατεχόμενα γεωργιανά εδάφη της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας ως ανεξάρτητα. Έτσι, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα γίνει ποτέ. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, όμως, είναι κάτι που η Ρωσία δεν μπορεί να εμποδίσει: την ενσωμάτωση του Κοσσυφοπεδίου σε προγράμματα και δομές της ΕΕ.
   
  Ο χρόνος για να γίνει αυτό σωστά δεν είναι απεριόριστος. Οι εθνικιστές αποκτούν ολοένα μεγαλύτερη ισχύ στα Βαλκάνια και αλλού στην Ευρώπη. Στο Κόσοβο, έχουν συγκεντρωθεί στο κόμμα Self Determination, το οποίο απαιτεί από την κυβέρνηση του Mustafa να παραιτηθεί επειδή αποδέχτηκε μια συμφωνία που προσφέρει περιορισμένη αυτονομία για τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου σε μια περιοχή κοντά στα σερβικά σύνορα. Είναι επίσης εξοργισμένοι και για τη συμφωνία της κυβέρνησης για τη διευθέτηση των συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Μαυροβουνίου. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν επανειλημμένως ρίξει δακρυγόνα στο κοινοβούλιο:
   
  Όταν οι τοπικοί πρωθυπουργοί μιλάμε μεταξύ μας, αναφερόμαστε όλοι στην άνοδο των εθνικιστικών τάσεων που παρατηρούμε. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην επιτρέψουμε να πάρουν τον έλεγχο.
   
  Τα λαϊκιστικά αιτήματα χτυπούν ένα νεύρο. Η ανεργία στο Κοσσυφοπέδιο είναι 35%, με το τεράστιο 65% μεταξύ των ατόμων κάτω των 25 ετών. Το Κοσσυφοπέδιο έχει γίνει η φτωχότερη γωνιά των Βαλκανίων, εν μέρει επειδή έχει απομονωθεί τόσο σε ό,τι αφορά το εμπόριο, τις επενδύσεις και τα ταξίδια. Αυτό με τη σειρά του έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες Κοσοβάρους να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό - στην ΕΕ.
   
  Ο Mustafa ήταν στο Λονδίνο για να συναντηθεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η οποία βοηθά στην κατασκευή ενός αυτοκινητοδρόμου στη Σερβία και στην αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει τη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο και την πΓΔΜ. Θέλει επίσης να υποβάλει αίτηση για ένταξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αλλά αυτό μπορεί να αποδειχθεί αδύνατο λόγω του ότι υπόκειται σε ψηφοφορία από τα υφιστάμενα κράτη-μέλη του ΠΟΕ.
   
  Πρόσφατα, το Κοσσυφοπέδιο ζήτησε να ενταχθεί στην Unesco, την οργάνωση προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ηνωμένων Εθνών. Η Ρωσία βοήθησε τη Σερβία να εμποδίσει την προσφορά και το Κοσσυφοπέδιο δεν συγκέντρωσε για τρεις ψήφους την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται. Ο πληθυσμός του Κοσσυφοπεδίου μπορεί να είναι πάνω από το 90% αλβανόφωνος, αλλά πολλοί από τους αρχαιολογικούς χώρους που έχουν ανάγκη συντήρησης και προστασίας είναι της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
   
  Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η Ισπανία, η οποία έχει τόσο λανθασμένα χειριστεί το δικό της αυτονομιστικό κίνημα στην Καταλονία, θα εγκρίνει μια μονομερή απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου, ακόμα και τώρα. Τουλάχιστον, όμως, η Ισπανία και οι άλλες φίλες της Σερβίας στην ΕΕ μπορούν να σταματήσουν να εμποδίζουν την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε ζωτικούς οργανισμούς. Υπάρχουν περισσότερα που χάνονται από το συμβολισμό.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων