Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Νοε-2021 11:15

  Το εργοστάσιο του BMW Group στο Μόναχο γίνεται πλήρως ηλεκτρικό

  Το εργοστάσιο του BMW Group στο Μόναχο γίνεται πλήρως ηλεκτρικό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πρώτη BMW i4 μαζικής παραγωγής βγήκε από τις γραμμές παραγωγής του εργοστασίου του BMW Group στο Μόναχο που βρίσκεται στην έδρα της εταιρείας και πλέον κατασκευάζει όλες τις εκδόσεις συστημάτων κίνησης σε μία γραμμή παραγωγής. "Για το εργοστάσιο και την ομάδα, το λανσάρισμα της BMW i4 είναι ορόσημο στο δρόμο για την ηλεκτρική κινητικότητα", δήλωσε ο Milan Nedeljković, Μέλος του Δ.Σ. της BMW AG, υπεύθυνος παραγωγής. "Μέχρι το 2023 περισσότερα από τα μισά μας οχήματα που κατασκευάζονται στο εργοστάσιο του Μονάχου θα διαθέτουν εξηλεκτρισμένο σύστημα κίνησης. Στην πλειοψηφία τους θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά. Επομένως το εργοστάσιο του Μονάχου γίνεται πλήρως ηλεκτρικό".

  Η οργάνωση παραγωγής της αμιγώς ηλεκτρικής BMW i4 με τους περιορισμούς ενός εργοστασίου ηλικίας 100 ετών, η μετατροπή και η εγκατάσταση των συστημάτων αποδείχτηκε υψηλή πρόκληση. "Καταφέραμε να ενσωματώσουμε το νέο όχημα στα υφιστάμενα συστήματά μας χωρίς να σταματήσουμε την παραγωγή. Η ομάδα και οι εταίροι μας έκαναν καταπληκτική δουλειά", πρόσθεσε ο Peter Weber, Διευθυντής του εργοστασίου του BMW Group στο Μόναχο. Παρά τους περιορισμούς χώρου, παλαιότερα συστήματα καταργήθηκαν και καινούργια εγκαταστάθηκαν ή επεκτάθηκαν. "Το τμήμα αμαξωμάτων μας αποτελεί φωτεινό παράδειγμα έξυπνης, αποδοτικής ενσωμάτωσης. Οι περισσότερες από τις νέες διαδικασίες παραγωγής για την BMW i4 μπορούν να πραγματοποιούνται στα υφιστάμενα συστήματα του τμήματος αμαξωμάτων", εξήγησε ο Weber.

  Ενσωμάτωση ηλεκτροκίνησης στη μαζική παραγωγή: Η κύρια διαφορά μεταξύ της BMW i4 και των συμβατικών αρχιτεκτονικών είναι η ηλεκτροκίνηση και η μπαταρία υψηλής τάσης. Περίπου το 90% των υφιστάμενων συστημάτων στο τμήμα αμαξωμάτων του Μονάχου θα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για το νέο μοντέλο. Πρόσθετα συστήματα απαιτήθηκαν μόνο για τη συναρμολόγηση του δαπέδου και το πίσω τμήμα.

  Ένα ακόμα εξαιρετικά περίπλοκο θέμα ήταν η ενσωμάτωση της μπαταρίας υψηλής τάσης στην διαδικασία παραγωγής. Η μονάδα της μπαταρίας βιδώνεται τώρα στο αμάξωμα με ένα νέο, πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα συναρμολόγησης που λειτουργεί από κάτω. Αυτοματοποιημένα συστήματα κάμερας υψηλής ανάλυσης πραγματοποιούν σάρωση εκ των προτέρων για να διασφαλίσουν ότι η επιφάνεια είναι απόλυτα καθαρή και δεν υπάρχουν ρύποι που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά.

  Το εργοστάσιο που βρίσκεται στην έδρα του BMW Group κατασκευάζει τώρα μία εκτενή γκάμα προϊόντων που περιλαμβάνει όχι μόνο την BMW i4 αλλά και συμβατικές (με κινητήρα εσωτερικής καύσης) και υβριδικές εκδόσεις των BMW Σειράς 3 Sedan και Touring, και τις BMW M3 και BMW Σειρά 4 Gran Coupe. Το εύρος παραγωγής αποδεικνύει όχι μόνο την ευελιξία του εργοστασίου, αλλά και την υψηλή εξειδίκευση των εργαζομένων.

  Ψηφιοποίηση σε εξέλιξη: Η αυξανόμενη ψηφιοποίηση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του BMW Group. Ολόκληρο το εργοστάσιο του Μονάχου σαρώνεται τώρα τρισδιάστατα μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια για την απόκτηση μιας πλήρους σειράς ψηφιακών δεδομένων του κτιρίου και των συστημάτων του. Μετά τη σχετική επεξεργασία, οι σαρώσεις αποθηκεύονται στο cloud ώστε η πρόσβαση στα δεδομένα να γίνεται από οπουδήποτε, με χρήση ενός διαισθητικού εργαλείου βασισμένου στο πρόγραμμα περιήγησης. Αρκετά εργοστάσια έχουν ήδη περάσει από διαδικασία πλήρους τρισδιάστατης σάρωσης – μεταξύ αυτών οι εγκαταστάσεις του Σπάρτανμπουργκ και του Ρέγκενσμπουργκ – ενώ στο εργοστάσιο του Ντίνγκολφινγκ η διαδικασία σάρωσης είναι σε εξέλιξη. Μέχρι το τέλος του 2022, η δομή όλων των σημαντικών εργοστασίων αυτοκινήτων στο δίκτυο παραγωγής του BMW Group θα έχει σκαναριστεί, και ψηφιακά δεδομένα θα διατίθενται για όλους.

  Το BMW Group ήδη χρησιμοποιεί εικονικά εργαλεία σχεδιασμού για τον σχεδιασμό κτιρίων και συστημάτων σήμερα. Η προ-συναρμολόγηση του άξονα της BMW i4, για παράδειγμα, σχεδιάστηκε με την πλατφόρμα Omniverse Nucleus, από την NVIDIA. Αυτή συγκεντρώνει δεδομένα από τα εργαλεία σχεδίασης και σχεδιασμού διαφόρων παραγωγών για τη δημιουργία φωτορεαλιστικών προσομοιώσεων σε πραγματικό χρόνο σε ένα συνεργατικό περιβάλλον. Τα δεδομένα από τις 3D σαρώσεις τροφοδοτούνται επίσης στην πλατφόρμα Omniverse.

  Άλλες ψηφιακές εφαρμογές χρησιμοποιούνται απευθείας στην παραγωγή. Η τεχνολογία αναγνώρισης µέσω ραδιοσυχνοτήτων (RFID), για παράδειγμα, επιτρέπει την αναγνώριση εξαρτημάτων και την κατάταξή τους ανέπαφα και αυτόματα στην αξιακή αλυσίδα, καταργώντας την ανάγκη για μηχανική σάρωση και διασφαλίζοντας ότι το σωστό εξάρτημα τοποθετείται στο σωστό αυτοκίνητο. Η τεχνολογία RFID ήδη χρησιμοποιείται στην παραγωγή καθισμάτων αλλά παράλληλα βρίσκει εφαρμογή και σε διάφορους τομείς συναρμολόγησης οχημάτων στο Εργοστάσιο του Μονάχου. Έξυπνες ετικέτες τοποθετούνται στα εξαρτήματα ενώ ακόμα βρίσκονται στους προμηθευτές ή στο τμήμα παραγωγής εξαρτημάτων του BMW Group - έτοιμα για χρήση στη συναρμολόγηση. Στη συνέχεια, εντοπίζονται από πλευρικές κεραίες οι οποίες παρακολουθούν όλα τα εξαρτήματα με ετικέτα σε κάθε αυτοκίνητο. Η ψηφιοποίηση του είδους καθιστά τις διαδικασίες ταχύτερες και πιο ασφαλείς, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η απόδοση και η ποιότητα.

  Σύστημα αντίστροφης όσμωσης περιορίζει την κατανάλωση νερού κατά έξι εκατομμύρια λίτρα: Μέσα στο σύστημα παραγωγής, το θέμα της βιωσιμότητας είναι πρωταρχικής σημασίας και το BMW Group έχει υιοθετήσει μία ολιστική προσέγγιση για τη μείωση των εκπομπών CO2 και την ελαχιστοποίηση της χρήσης φυσικών πόρων. Το διάστημα μεταξύ 2006 και 2020, η κατανάλωση φυσικών πόρων ανά παραγόμενο αυτοκίνητο μειώθηκε κάτω από το μισό, ενώ οι εκπομπές CO2 περιορίστηκαν ακόμα περισσότερο, κατά 78%. Στόχος είναι η μείωση των εκπομπών CO2 ανά παραγόμενο όχημα κατά 80% επιπλέον μέχρι το 2030. Στο εργοστάσιο του Μονάχου έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες αλλαγές σε συνδυασμό με την εφαρμογή μιας σειράς νέων μέτρων. Γι’ αυτό, το εργοστάσιο χρησιμοποιεί τώρα αντίστροφη όσμωση για τον περιορισμό της κατανάλωσης καθαρού νερού. Το σύστημα ενσωματώθηκε στην παραγωγή φέτος την άνοιξη και πλέον επεξεργάζεται το νερό από το καθοδικό ηλεκτρόδιο - εκεί όπου εφαρμόζεται το βασικό στρώμα της βαφής στα οχήματα, ώστε να επανα-χρησιμοποιείται στο ίδιο στάδιο της διαδικασίας. Το νέο σύστημα αναμένεται να μειώσει τη συνολική ετήσια κατανάλωση καθαρού νερού πάνω από έξι εκατομμύρια λίτρα. Από το 1997, το εργοστάσιο του BMW Group στο Μόναχο χρησιμοποιεί υπόγειο νερό από δική του πηγή στο campus του εργοστασίου. Αυτό αρκεί για να καλυφθούν περίπου οι μισές από τις ετήσιες ανάγκες του εργοστασίου και συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση πολύτιμου πόσιμου νερού. 

  BMW

  Μηδενικές τοπικές εκπομπές ρύπων από τα logistics μεταφορών: Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των εκπομπών CO2, το BMW Group ανακοίνωσε έναν ακόμα στόχο που συμπίπτει με την έναρξη παραγωγής της BMW i4: τα επόμενα χρόνια, οι τοπικές εκπομπές ρύπων από τα logistics μεταφορών του Εργοστασίου του Μονάχου, σταδιακά θα πέσουν στο μηδέν. Αυτό θα επιτευχθεί κυρίως με την αυξημένη χρήση των σιδηροδρομικών μεταφορών και των ηλεκτρικών φορτηγών. Σήμερα, πάνω από 750 αποστολές φορτηγών απαιτούνται για τη διανομή εξαρτημάτων. Στο μέλλον, τέτοιες διανομές στην πόλη θα πραγματοποιούνται με ηλεκτρικά φορτηγά. Επιπλέον, το ποσοστό οχημάτων που φεύγουν από το εργοστάσιο του Μονάχου μέσω σιδηροδρόμου σταδιακά θα αυξηθεί από το 50% που είναι σήμερα. Ο απόλυτος στόχος είναι η πλήρης κατάργηση των εκπομπών ρύπων από τα logistics μεταφορών στην περιοχή του Μονάχου και η επίτευξη σημαντικών μειώσεων σε μία ευρύτερη ακτίνα και από τις διηπειρωτικές μεταφορές.

  Ο Peter Weber, διευθυντής του Εργοστασίου του Μονάχου δήλωσε: "Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι, λόγω της θέσης που βρίσκεται το εργοστάσιό μας στον αστικό ιστό, έχουμε ιδιαίτερη ευθύνη. Το project μείωσης εκπομπών CO2 στο εργοστάσιο που βρίσκεται στην έδρα μας θα έχει τεράστιο θετικό αντίκτυπο τόσο για το περιβάλλον όσο και για την γειτονική περιοχή".

  Από πέρσι, το BMW Group προμηθεύεται αποκλειστικά πράσινη ενέργεια από όλο τον κόσμο. Για την παραγωγή της BMW i4, για παράδειγμα, τα περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια πράσινης ενέργειας αναβαθμίστηκαν με απευθείας προμήθεια από τοπικούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Επιπλέον, ξεκινώντας από φέτος, το BMW Group αντισταθμίζει τις υπολειπόμενες εκπομπές CO2 (Scope 1+2) από την παραγωγή. Αυτές προκαλούνται από συνδυασμένη παραγωγή θερμότητας και ενέργειας και αντισταθμίζονται πλήρως σε όλο τον κόσμο με σχετικές  πιστώσεις άνθρακα.

  Το BMW Group ανακοίνωσε για πρώτη φορά τα σχέδιά του για την αναβάθμιση του Εργοστασίου του Μονάχου για ηλεκτροκίνηση πριν από ένα χρόνο: πρόθεσή του ήταν να κατασκευαστούν νέες εγκαταστάσεις συναρμολόγησης οχημάτων και κατασκευής αμαξωμάτων και η μεταφορά της παραγωγής κινητήρων σε άλλα τμήματα του δικτύου παραγωγής. Από τότε, εκατοντάδες εργαζόμενοι ξεκίνησαν να δουλεύουν σε άλλες τεχνολογίες ή άλλες εγκαταστάσεις. Μέχρι το τέλος της χρονιάς, η παραγωγή τετρακύλινδρων κινητήρων θα μεταφερθεί στο Hams Hall, Μ. Βρετανία, και στο Steyr, Αυστρία. Η μεταφορά της συνολικής δραστηριότητας παραγωγής κινητήρων από το Μόναχο θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το 2024.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:03 02/12

  Alfa Romeo Tonale 1.5 160PS: Νυν υπέρ πάντων εικόνα

  Η Tonale είναι από τα μοντέλα που κάνουν τα κεφάλια να γυρίζουν αντί να κολλάνε στο κάθισμα και διακρίνεται περισσότερο για την ποιότητα κύλισης παρά για την αίσθηση του τιμονιού της. Καλωσόρισες στην...

  12:02 02/12

  Lightyear 0: Στην παραγωγή το πρώτο ηλιακό αυτοκίνητο

  Σίγουρα είναι μια σημαντική στιγμή για την αυτοκίνηση καθώς μπήκε στην παραγωγή το πρώτο ηλιακό αυτοκίνητο. Δεν είναι φθηνό όμως αλλάζει τα δεδομένα.

  11:58 02/12

  Το τέλος του παρκαδόρου; Εγκρίθηκε το αυτόνομο παρκάρισμα Mercedes-Bosch

  Και κάπως έτσι μάλλον τελειώνουν και οι ατακές του στιλ "δεν είμαι καλός στο παρκάρισμα" ή "τώρα εδώ χωράω;"

  10:42 01/12

  Αλυσίδες χιονιού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

  Το να έχεις μαζί σου αλυσίδες σε ένα χιονιά, είναι δόκιμο. Επίσης σημαντικό όμως είναι να ξέρεις και να τις χρησιμοποιείς. Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις

  10:41 01/12

  Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό Opel Astra είναι γεγονός

  Ένα από τα πιο επιτυχημένα ευρωπαϊκά μικρομεσαία hatchback γίνεται αμιγώς ηλεκτρικό και η Opel μόλις έδωσε στην δημοσιότητα στοιχεία και εικόνες

  10:40 01/12

  Αυτή είναι η Lamborghini Huracan Sterrato παραγωγής

  Μετά από πολλές φωτό επιτέλους βλέπουμε πώς θα βγει από την γραμμή παραγωγής το πρώτο supercar της Lamborghini που μπορεί να διακριθεί και σε off road διαδρομές

  11:19 30/11

  Επίσημο: Αποχωρεί ο Mattia Binotto από τη Ferrari

  H Ferrari ανακοίνωσε επισήμως την παραίτηση του Mattia Binotto από την εταιρεία, έπειτα από 28 χρόνια χωρίς καμία αναφορά στον αντικαταστάτη του

  11:11 30/11

  Αυτή είναι η De Tomaso P900 και κοστίζει 2,9 εκατ. ευρώ

  P900 γιατί σύμφωνα με τον κατασκευαστή είναι μόλις 900 κιλά και σε λίγο καιρό θα έχει τον πιο ελαφρύ V12 που θα μπορεί να δεχθεί και συνθετικά κάυσιμα

  11:07 30/11

  Το πιο όμορφο Lada Niva είναι ελληνικό και πωλείται

  Δεν είναι μόνο το πιο όμορφο είναι πολύ δυνατό και αρκετά ακριβό αλλά φαίνεται ότι τα αξίζει τα λεφτά του

  10:58 29/11

  Δείτε πώς πρέπει να οδηγείς για να γίνεις παγκόσμιος πρωταθλητής

  Είναι ένα από τα καλύτερα βίντεο της χρονιάς για το WRC και σίγουρα ένα σεμινάριο οδηγήσης από τον παγκόσμιο πρωταθλητή Kalle Rovanpera.

  10:54 29/11

  Πληροφορίες ότι έρχεται η ανανέωση του Tesla Model 3

  Την στιγμή που οι μετοχές της Tesla έχουν πάρει την κατιούσα και οι παραγγελίες νέων Tesla έχουν πέσει -σύμφωνα με πληροφορίες- ετοιμάζεται το ανανεωμένο Model 3.

  10:49 29/11

  Μόλις ξεκίνησε η νέα εποχή της Lancia και ανακοινώθηκαν 3 νέα μοντέλα

  Δείτε τις πρώτες εικόνες από την πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής της Lancia, με νέο λογότυπο, τρία νέα μοντέλα και φυσικά μιλάμε για ηλεκτρική εποχή.

  11:12 28/11

  Αφιέρωμα: Τα αυτοκίνητα που λάτρεψαν οι rock stars

  Γιατί να περπατήσεις το Staιrway to Heaven όταν μπορείς να οδηγήσεις; Αρκεί βέβαια να μην σου έχουν πάρει το δίπλωμα για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

  11:10 28/11

  Οι 5 σημαντικότερες αγωνιστικές Ferrari

  Ο Enzo πάντα έλεγε ότι κατασκεύαζε αυτοκίνητα δρόμου μόνο για να χρηματοδοτεί τους αγώνες – δες που πήγαιναν τα λεφτά.

  11:08 28/11

  Video: Τα πιο περίεργα αυτοκίνητα σε ένα μουσείο

  Αν περιμένεις να δεις μια κλασική Bentley ή μια Delahaye του 1900 δεν θα τις βρεις στο Lane Motor Museum του Νάσβιλ, γιατί εκεί υπάρχουν τα πιο περίεργα αυτοκίνητα που έχεις δει ποτέ

  13:23 27/11

  Δοκιμή Mazda MX-5 2.0: Natura 2.000

  Δεν μιλάμε για δίκτυο ζωνών προστασίας της φύσης, αλλά για μια αυθεντική οδηγική συνταγή που περιλαμβάνει δίλιτρο, ζωηρό ατμοσφαιρικό μοτέρ σε ένα λαχταριστό roadster περιτύλιγμα. Η αγνότητα του Mazda...