Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Ιουν-2021 10:06

  Η Volvo διερευνά την παραγωγή χάλυβα χωρίς ορυκτά

  Η Volvo διερευνά την παραγωγή χάλυβα χωρίς ορυκτά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Volvo είναι ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων που συνεργάζεται με την SSAB και την πρωτοβουλία της, HYBRIT: πρόκειται για ένα σύνολο από ιδιαίτερα φιλόδοξα και προηγμένα project της βιομηχανίας χάλυβα που αφορούν την εξέλιξη χάλυβα χωρίς ορυκτά.

  Η πρωτοβουλία HYBRIT ξεκίνησε από τη SSAB, την παραγωγό σιδηρομεταλλεύματος LKAB και την εταιρεία παραγωγής και διανομής ενέργειας Vattenfall. Στοχεύει δε στην αντικατάσταση του οπτάνθρακα (κοκ), ο οποίος χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την παραγωγή χάλυβα με βάση σιδηρομετάλλευμα, με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και υδρογόνο. Η πρωτοβουλία αναμένεται να αποφέρει την πρώτη στον κόσμο τεχνολογία παραγωγής χάλυβα χωρίς ορυκτά, που θα έχει ουσιαστικά μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

  Μέσω της συνεργασίας, η Volvo θα είναι ο μοναδικός κατασκευαστής αυτοκινήτων ο οποίος θα εξασφαλίσει χάλυβα SSAB που έχει παραχθεί με υδρογόνο στο πιλοτικό εργοστάσιο της HYBRIT, στην πόλη Λουλέα της Σουηδίας. Αυτός ο χάλυβας θα χρησιμοποιηθεί για δοκιμές και ενδέχεται να βρει πεδίο εφαρμογής σε κάποιο conceptcar.

  Το 2026, η SSAB στοχεύει να εφοδιάσει την αγορά με χάλυβα χωρίς ορυκτά σε εμπορική κλίμακα. Στόχος της Volvo είναι επίσης να αποτελέσει τον πρώτο κατασκευαστή αυτοκινήτων που χρησιμοποιεί χάλυβα χωρίς ορυκτά στα αυτοκίνητα που κατασκευάζει.

  "Καθώς μειώνουμε συνεχώς το συνολικό μας αποτύπωμα άνθρακα, γνωρίζουμε ότι ο χάλυβας είναι ένα βασικό πεδίο για την επίτευξη περαιτέρω προόδου", δήλωσε ο Hakan Samuelsson, CEO της Volvo. "Η συνεργασία με την SSAB για την ανάπτυξη χάλυβα χωρίς ορυκτά αποφέρει ουσιαστική μείωση εκπομπών στην εφοδιαστική μας αλυσίδα".

  "Φτιάχνουμε μία αλυσίδα αξίας χωρίς καθόλου ορυκτά, μέχρι τον τελικό καταναλωτή", δήλωσε ο Martin Lindqvist, Πρόεδρος και CEO της SSAB. "Η επαναστατική μας τεχνολογία ουσιαστικά δεν έχει αποτύπωμα άνθρακα και θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πελατών μας. Από κοινού με τη Volvo, στοχεύουμε στην ανάπτυξη χαλύβδινων προϊόντων χωρίς άνθρακα για τα αυτοκίνητα του μέλλοντος".

  Η βιομηχανία χάλυβα αντιπροσωπεύει περίπου το 7% των απευθείας εκπομπών άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο κλάδος βασίζεται στην τεχνολογία παραγωγής χάλυβα από σιδηρομετάλλευμα και χρησιμοποιεί υψικαμίνους με καύσιμο το κοκ.

  Οι εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την παραγωγή άνθρακα και σιδήρου, ως ποσοστό των συνολικών εκπομπών CO2 από τα υλικά και την παραγωγή εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται σε ένα αυτοκίνητο, αντιπροσωπεύουν το περίπου 35% στα μοντέλα Volvo με συμβατικό σύστημα κίνησης και το 20% σε ένα αμιγώς ηλεκτρικό Volvo.

  Η συνεργασία με τη SSAB είναι η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία του σχεδίου κλιματικής δράσης της Volvo που αποτελεί ένα από τα πιο φιλόδοξα πλάνα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Επίκεντρο του σχεδίου είναι η φιλοδοξία της Volvo να γίνει ένας κατασκευαστής μόνο αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως το 2030.

  Το πλάνο υπερβαίνει την αντιμετώπιση των εκπομπών στην εξάτμιση μέσω της αποκλειστικής εφαρμογής της ηλεκτροκίνησης και επεκτείνεται στη μείωση των εκπομπών άνθρακα στις ευρύτερες δραστηριότητες της εταιρείας, στην εφοδιαστική της αλυσίδα και μέσω της ανακύκλωσης και επανάχρησης υλικών.

  Βραχυπρόθεσμα, τα παραπάνω και άλλα μέτρα αποσκοπούν στην ελάττωση του αποτυπώματος άνθρακα σε όλο τον κύκλο ζωής κάθε αυτοκινήτου κατά 40% ανάμεσα στο 2018 και το 2025. Έως το 2040, φιλοδοξία της Volvo είναι να γίνει μία κλιματικά ουδέτερη εταιρεία.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:34 04/08

  Το πρωτότυπο Nissan Juke Fuji Sunset Buggy

  Μια ειδική, πρωτότυπη έκδοση του Nissan Juke που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Ισπανία.

  10:14 04/08

  H παρουσία της Skoda στο Tour de France 2021

  Για 18η συνεχή χρονιά η Skoda ήταν βασικός χορηγός του Tour de France, του διασημότερου ίσως ποδηλατικού αγώνα στον κόσμο.

  10:43 03/08

  Η Mazda εγκαθιστά φωτοβολταϊκά συστήματα στο εργοστάσιο της Χιροσίμα

  Μια σημαντική πρωτοβουλία από τη Mazda στην Ιαπωνία με γνώμονα τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.

  10:28 03/08

  Η Audi δοκιμάζει το ηλεκτρικό RS Q e-tron για το Ράλι Ντακάρ

  H Audi θα συμμετάσχει στο Ράλι Ντακάρ του 2022 με ένα πρωτότυπο που διαθέτει ένα ηλεκτρικό κινητήριο σύστημα σε συνδυασμό με μετατροπέα ενέργειας.

  11:33 02/08

  Πρεμιέρα για το νέο MINI Anniversary Edition

  Μία επετειακή έκδοση από την MINI με αφορμή την κοινή πορεία 60 ετών της εταιρείας με τον John Cooper.

  10:50 02/08

  Οι σκληρές δοκιμές του ηλεκτρικού Ford E-Transit

  To ηλεκτρικό Ford E-Transit συνεχίζει τις δοκιμές εξέλιξης σε ακραίες συνθήκες οδήγησης.

  10:34 01/08

  Skoda: Επτά μοντέλα βραβεύονται ως "Εταιρικά Αυτοκίνητα της Χρονιάς"

  Μια σημαντική διάκριση για το σύνολο σχεδόν των μοντέλων της γκάμας Skoda.

  11:12 31/07

  Η ηλεκτρική Ford Mustang Mach-E πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ οικονομίας

  H νέα, αμιγώς ηλεκτροκίνητη Ford Mustang Mach-E σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Διαβάστε ποιο και πως.

  10:02 30/07

  Η Κία επιτυγχάνει το καλύτερο μερίδιο αγοράς στην Ευρώπη

  Οι πωλήσεις της Kia αυξήθηκαν κατά 40,8% σε μια αγορά που βελτίωσε τον βηματισμό της στην Ευρώπη κατά 27,1%.

  09:54 30/07

  Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών "Επίσημος Ιατρικός Υποστηρικτής" του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2021

  Η συνεργασία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών με την Οργανωτική επιτροπή του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2021 έγκειται στην ολοκληρωμένη προσφορά ιατρικών καλύψεων.

  09:48 30/07

  Η Autohellas Hertz εμπλουτίζει με eScooters τον ηλεκτροκίνητο στόλο της

  O ηλεκτροκίνητος στόλος των βραχυχρόνιων μισθώσεων της Autohellas Hertz ενισχύεται από μια νέα κατηγορία οχημάτων.

  11:25 29/07

  New Auto: Η στρατηγική του Volkswagen Group για την κινητικότητα

  O Herbert Diess, CEO του Volkswagen Group, παρουσίασε τη στρατηγική "New Auto" του ομίλου, για την κινητικότητα του μέλλοντος, με ορίζοντα το 2030.

  11:05 29/07

  Renault: Νέος κινητήρας ντίζελ για το Clio

  Ο νέος πετρελαιοκινητήρας 1.5 Blue dCi 100 συμπληρώνει ιδανικά τη γκάμα του νέου Renault Clio.

  10:42 29/07

  Το ερευνητικό κέντρο της Nissan στην Ιαπωνία

  H καρδιά του ερευνητικού κέντρου της Nissan δεν είναι οι εγκαταστάσεις, αλλά οι άνθρωποί του που θέτουν προκλήσεις καθημερινά, κυνηγώντας τα όνειρά τους.

  09:32 28/07

  To νέο Nissan Qashqai και επίσημα στην Ελλάδα

  Η ολοκαίνουργια, τρίτη γενιά του Nissan Qashqai βρίσκεται ήδη στις εκθέσεις της εταιρείας ανά την Ελλάδα.

  09:20 28/07

  Η σχεδιαστική δυναστεία της Mazda

  Ενα ταξίδι στη σχεδιαστική δυναστεία της Mazda και στην φιλοσοφία των τετράτροχων δημιουργιών της στον τομέα του design.