Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Απρ-2021 16:22

  Πρεμιέρα για το Lexus LF-Z Electrified

  Πρεμιέρα για το Lexus LF-Z Electrified
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το LF-Z Electrified δίνει μία πρώτη εικόνα από το μέλλον της Lexus, με σχεδιαστικά στοιχεία, οδηγικά χαρακτηριστικά και προηγμένες τεχνολογίες που θα περιλαμβάνονται στα νέα μοντέλα, τα οποία θα παρουσιαστούν μέχρι το 2025.

  Η χρήση μιας ειδικής πλατφόρμας EV είναι θεμελιώδες βήμα για την υλοποίηση της στρατηγικής Lexus Electrified που αφορά τη "χρήση τεχνολογίας ηλεκτροκίνησης για την επίτευξη μιας σημαντικής εξέλιξης των βασικών επιδόσεων ενός οχήματος”. Το νέο σύστημα ελέγχου τετρακίνησης DIRECT4 κάνει επίσης το πρωτότυπο να ξεχωρίζει από τα συμβατικά οχήματα.

  Συνδυάζοντας τις τεχνολογίες εξηλεκτρισμού και ελέγχου κίνησης που έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια, η Lexus επιθυμεί να επιτύχει το Lexus Driving Signature με μία οδηγική εμπειρία που δημιουργεί μία καλύτερη, πιο άμεση σύνδεση με τον οδηγό.

  Οι γραμμές του αμαξώματος είναι σμιλεμένες προσεκτικά, επιδιώκοντας μία συναισθηματική απήχηση που είναι εγγενές χαρακτηριστικό της Lexus, ενώ η τοποθέτηση του υψηλής ισχύος ηλεκτροκινητήρα στο πίσω τμήμα συνεισφέρει στις δυναμικές επιδόσεις και την ευελιξία.

  Το εσωτερικό είναι ένας ανοιχτός και μινιμαλιστικός χώρος, όπου ξεχωρίζει το cockpit – εμπνευσμένο από τη σχεδιαστική φιλοσοφία Tazuna. Προσαρμοσμένο στις ανάγκες οδήγησης ενός EV, υιοθετεί την ανθρωποκεντρική φιλοσοφία που βρίσκεται στην καρδιά της Lexus από τότε που ξεκίνησε η ιστορία της.

  Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) του οχήματος χρησιμοποιεί διάλογο με τον οδηγό για να μάθει τις προσωπικές προτιμήσεις και τις συνήθειές του, ώστε να κάνει χρήσιμες υποδείξεις σε θέματα όπως η καθοδήγηση διαδρομής και οι πληροφορίες προορισμού. Επίσης θα αυξήσει την ξεγνοιασιά του οδηγού, λαμβάνοντας υπόψη θέματα ασφαλείας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

  Το Lexus Driving Signature χαρίζει στον οδηγό την αίσθηση ότι είναι συνεχώς συνδεδεμένος με το αυτοκίνητο, με άμεση και γραμμική απόκριση στις εντολές του στο γκάζι, το φρένο και το τιμόνι και συμμόρφωση με τις προθέσεις του.

  Η αρχιτεκτονική και ο μηχανολογικός σχεδιασμός του LF-Z Electrified δημιουργεί αυτή την αίσθηση οδηγικής ποιότητας, έχοντας ιδανικά χαρακτηριστικά αδρανείας χάρη στη βέλτιστη τοποθέτηση της μπαταρίας και του ηλεκτροκινητήρα. Εξηλεκτρισμός σημαίνει ότι η χωροταξία του αυτοκινήτου δεν περιορίζεται από την κίνηση των τροχών μέσω του κινητήρα και της μετάδοσης, μία εξέλιξη στη βασική λειτουργία του οχήματος που βοηθά στην επίτευξη του Lexus Driving Signature.

  Η διαμήκης τοποθέτηση της μπαταρίας κάτω από το πάτωμα δημιουργεί μία πιο άκαμπτη δομή, χαμηλώνει το κέντρο βάρους του αυτοκινήτου και βοηθά στην απόσβεση θορύβων και κραδασμών από το οδόστρωμα. Αυτή η προσέγγιση βελτιώνει περαιτέρω την απουσία θορύβων και την οδηγική άνεση – παραδοσιακά γνωρίσματα των μοντέλων Lexus– και επίσης συνεισφέρει σε μία πιο ευρύχωρη και άνετη καμπίνα.

  Lexus LF-Z

  Το νέο σύστημα DIRECT4 της Lexus επιτρέπει τον ανεξάρτητο έλεγχο της ελκτικής ισχύος του υψηλόροπου μοτέρ και στους τέσσερις τροχούς. Είναι προσαρμοζόμενο ώστε να προσφέρει κίνηση στους εμπρός, τους πίσω ή όλους τους τροχούς, ανάλογα με τις συνθήκες, βοηθώντας στον έλεγχο της σταθερότητας και κλίσεων του οχήματος. Ανταποκρίνεται στις εντολές του γκαζιού και του τιμονιού ώστε να προσφέρει δυναμική επιτάχυνση και ταχύτητα στις στροφές, όλα πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις προθέσεις του οδηγού.

  Το σύστημα διεύθυνσης είναι ηλεκτρονικό (steering-by-wire), επομένως δεν υπάρχει μηχανική σύνδεση με την κολώνα του τιμονιού. Αυτό προσφέρει μια πιο άμεση συσχέτιση κατευθυντικότητας και ελκτικής ισχύος, ώστε το αυτοκίνητο να στρίβει με μικρότερη γωνία διεύθυνσης – πάντα σύμφωνα με τις οδηγικές συνθήκες. Ο οδηγός θα αντιληφθεί τα οφέλη αυτής της προηγμένης τεχνολογίας με μεγαλύτερη ακρίβεια διεύθυνσης που εναρμονίζεται με τις  προθέσεις του. Το πλήρως ηλεκτρονικό σύστημα προσφέρει επίσης φιλτράρισμα των ανεπιθύμητων κραδασμών από το οδόστρωμα, αλλά και την απαραίτητη αίσθηση κατευθυντικότητας με στόχο την οδηγική απόλαυση.

  Το LF-Z Electrified είναι μία πρωτότυπη μελέτη που δίνει μία πρώτη εικόνα από τη σχεδιαστική εξέλιξη της Lexus, επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός απλού και συναρπαστικού σχήματος με ισχυρές αναλογίες και ξεχωριστή εμφάνιση.

  Lexus LF-Z

  Χαρακτηρίζεται από απαλές γραμμές καμπίνας, χαμηλό ρύγχος και μια κορύφωση στο πίσω τμήμα – ένα σχεδιαστικό χαρακτηριστικό μοναδικό για EV. Οι μεγάλης διαμέτρου τροχοί είναι τραβηγμένοι στις γωνίες του οχήματος, βοηθώντας στο χαμήλωμα του κέντρου βάρους και διαμορφώνοντας μία φαρδιά σιλουέτα.

  Οι σχεδιαστές δέχτηκαν την πρόκληση να εξελίξουν την εμβληματική "άτρακτο” της Lexus, αποτυπώνοντας μία νέα έκφραση της αρχιτεκτονικής του αυτοκινήτου. Η σχεδίαση παραπέμπει επίσης στις επιδόσεις του συστήματος DIRECT4 με δυναμικές αλλαγές στην επιφάνεια των θυρών από μπροστά μέχρι πίσω και εντυπωσιακές καμπύλες θόλων τροχών. 

  Στο πίσω τμήμα, μία καθαρή και απλή οριζόντια σχεδίαση συνδυάζεται με τους τονισμένους τροχούς δημιουργώντας μία αίσθηση στιβαρότητας. Τα λεπτά, οριζόντια πίσω φωτιστικά σώματα φέρουν νέο λογότυπο Lexus, συμβολίζοντας τη νέα γενιά της σχεδίασης Lexus.

  Η νέα φιλοσοφία Tazuna του cockpit προάγει την βασική, ανθρωποκεντρική προσέγγιση της Lexus σε ανώτερο επίπεδο. Αυτή είναι εμπνευσμένη από τη σχέση ενός αλόγου και του αναβάτη του -όπου η επικοινωνία τους γίνεται με τα γκέμια. Εκεί ακριβώς παραπέμπει ο άριστος συντονισμός των διακοπτών στο τιμόνι με ένα σύστημα προβολής πληροφοριών στο παρμπρίζ (head-up display).

  Lexus LF-Z

  Έτσι, ο οδηγός έχει πρόσβαση σε πληροφορίες και λειτουργίες του οχήματος διαισθητικά, χωρίς να πρέπει να μετακινεί το οπτικό του πεδίο ώστε να παραμένει συγκεντρωμένος στο δρόμο.

  Το cockpit είναι η καρδιά του οχήματος, ενώ ο πίνακας οργάνων και άλλα στοιχεία είναι τοποθετημένα σχετικά χαμηλά σε σχέση με τους επιβάτες. Αυτό δημιουργεί μία νέα αίσθηση ανοιχτού χώρου και ενός φιλόξενου περιβάλλοντος, που η φιλοσοφία omotenashi είναι εμφανής και στην παραμικρή λεπτομέρεια.

  Η ενιαία, απέριττη σχεδίαση που ξεκινά από το ταμπλό και φτάνει μέχρι το πίσω τμήμα υποδηλώνει αισθητική καθαρότητα και υψηλή ποιότητα. Η κρυστάλλινη πανοραμική οροφή ενισχύει την αίσθηση του ανοιχτού χώρου σε όλη την καμπίνα.

  Πηγές πληροφοριών οδηγού, όπως head-up display επαυξημένης πραγματικότητας (AR),  οθόνη αφής πολυμέσων και λοιπά στοιχεία, περιέχονται σε μία μονάδα, ενώ χειριστήρια του συστήματος οδήγησης είναι συγκεντρωμένα γύρω από το τιμόνι. Αυτή η διάταξη υποδηλώνει τον προσανατολισμό της επόμενης γενιάς σχεδίασης εσωτερικού Lexus, με αυξημένη ορατότητα προς τα εμπρός χωρίς όμως να διασπάται η προσοχή του οδηγού από το δρόμο. 

  Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) λειτουργεί σαν βοηθός και διαδραματίζει ενεργό ρόλο μαθαίνοντας τις προτιμήσεις και τις συνήθειες του οδηγού. Η φωνητική επικοινωνία συνεισφέρει στην ευκολία οδήγησης. Η λειτουργία αναγνώρισης φωνής χρησιμοποιεί την τελευταία τεχνολογία AI για την αναγνώριση, εκμάθηση και προσαρμογή στις ρουτίνες και επιθυμίες του οδηγού, υποστηρίζοντάς τον σε θέματα όπως ο προγραμματισμός διαδρομών οδήγησης και η παροχή πληροφοριών προορισμού. Αυτή η διαδραστικότητα "χτίζει” το διάλογο μεταξύ AI και οδηγού, προάγοντας την οδηγική εμπειρία σε άλλο επίπεδο.

  Ένα ψηφιακό κλειδί προσφέρει στην οικογένεια και τους φίλους πρόσβαση στο αυτοκίνητο χωρίς να πρέπει να μοιράζονται κάποιο φυσικό κλειδί. Οι λειτουργίες του οχήματος μπορούν επίσης να ελέγχονται μέσω ενός smartphone, όπως κλείδωμα-ξεκλείδωμα θυρών. Επιτρέποντας στους παρόχους υπηρεσιών την πρόσβαση στο όχημα μέσω του ψηφιακού κλειδιού, οι οδηγοί μπορούν να ενεργοποιούν υπηρεσίες όπως διανομή πακέτων στο αυτοκίνητα και διαμοιρασμός χρήσης (carsharing).

  Στις πόρτες χρησιμοποιείται ένα σύστημα E-Latch. Όταν ο οδηγός ή ένας επιβάτης πλησιάζει το αυτοκίνητο κρατώντας ένα κλειδί, αναδύεται αυτόματα η χειρολαβή της πόρτας. Στη συνέχεια μπορεί να ξεκλειδώσει και να ανοίξει την πόρτα ομαλά, αγγίζοντας απλά έναν αισθητήρα στο εσωτερικό της χειρολαβής.

  Για την έξοδο από το αυτοκίνητο, η πόρτα ανοίγει πιέζοντας το σχετικό διακόπτη. Αισθητήρες παρακολουθούν τη γύρω περιοχή και προειδοποιούν για όποιο όχημα ή δικυκλιστή πλησιάζει, περιορίζοντας τον κίνδυνο ατυχήματος κατά την έξοδο από το αυτοκίνητο. 

  Η πανοραμική οροφή κατασκευάζεται από ηλεκτροχρωμικό κρύσταλλο με δυνατότητα σκίασης, ενώ προσφέρει και λειτουργίες πλήρους σκίασης και φωτισμού που αντανακλά το νυχτερινό ουρανό. Ένα πάνελ αφής στο κέντρο της οροφής επιτρέπει στους εμπρός και πίσω επιβάτες να επικοινωνούν μεταξύ τους, ενώ τα πίσω καθίσματα έχουν λειτουργίες μασάζ και ανάκλισης.

  Το ηχοσύστημα Mark Levinson επόμενης γενιάς αναπαράγει στην καμπίνα την ποιότητα ήχου κορυφαίας αίθουσας συναυλιών. Ο ακριβής έλεγχος των ηχείων επιτρέπει στον οδηγό και τους επιβάτες να απολαμβάνουν τη μουσική σε ιδανικές συνθήκες. Μία λειτουργία διαχείρισης ήχου με ακύρωση θορύβων μπορεί να φιλτράρει θορύβους του περιβάλλοντος μέσα στην καμπίνα, για βελτιωμένη συνομιλία μεταξύ των επιβατών. 

  LF-Z ELECTRIFIED - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

  Συνολικό μήκος (mm) > 4.880
  Συνολικό πλάτος (mm) > 1.960
  Συνολικό ύψος (mm) > 1.600
  Μεταξόνιο (mm) > 2.950
  Απόβαρο (kg) > 2.100
  Αυτονομία EV– WLTP (km) > 600
  Τύπος μπαταρίας > Ιόντων λιθίου
  Χωρητικότητα μπαταρίας (kWh) > 90
  Ισχύος φόρτισης (kW) > 150
  Σύστημα ψύξης > Υγρόψυκτο
  Επιτάχυνση 0-100 km/h (δευτ.) > 3,0
  Μέγιστη ταχύτητα (km/h) > 200
  Μέγιστη ισχύς (kW) > 400
  Μέγιστη ροπή (Nm) > 700

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  15:28 06/05

  Πρεμιέρα για το ηλεκτρικό Volkswagen ID.6

  Η Volkswagen παρουσίασε ένα ξεχωριστό μοντέλο στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Σαγκάης, στην Κίνα.

  15:21 06/05

  Opel Astra: Τρεις δεκαετίες από την παγκόσμια πρεμιέρα του

  Τρεις δεκαετίες έχουν περάσει από την πρεμιέρα του Opel Astra πρώτης γενιάς, το οποίο ξεπέρασε σε πωλήσεις τις 4,13 εκατ. μονάδες.

  15:15 06/05

  Τα νέα Dacia Sandero Streetway και Stepway στην Ελλάδα

  Τα νέα Dacia Sandero Streetway και Stepway ξεκινούν την εμπορική τους πορεία και στην ελληνική αγορά.

  14:07 05/05

  Πρεμιέρα για το νέο Volkswagen Polo

  Η Volkswagen ανανεώνει το Polo, ένα παγκόσμιο best-seller της που από το 1975 έχει πουλήσει περισσότερες από 18 εκατομμύρια μονάδες.

  14:02 05/05

  Νέες τεχνολογίες για το Volvo XC60

  Η Volvo παρουσίασε μια σειρά από αναβαθμίσεις για το εμβληματικό μεσαίο της SUV, το XC60.

  13:59 05/05

  Ματιές στο παρελθόν: Fiat 131 Abarth Diesel

  To ατίθασο πνεύμα της Abarth δεν δίστασε να κάνει ακόμα μια φορά την έκπληξη, εξελίσσοντας ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο με κινητήρα ντίζελ.

  20:09 04/05

  Η Alfa Romeo εγκαινιάζει το νέο της αρχηγείο

  Η Alfa Romeo με αφοσίωση και πάθος για το μέλλον της, εκμεταλλεύεται στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες που φέρνει η νέα εποχή της Stellantis

  16:09 03/05

  10 πράγματα που ίσως να μην γνωρίζατε για το νέο Ford Explorer

  Έρχεται να συνδυάσει με τον καλύτερο τρόπο όλα τα γνωστά πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης με τις επιδόσεις και την ελευθερία κίνησης που προσφέρει σήμερα ένα όχημα με συμβατικό κινητήρα βενζίνης.

  21:55 30/04

  Η Fiat παρουσιάζει το νέο 500X Connect

  Η δυναμική SUV πρόταση της οικογένειας 500 αποκτά μια νέα και εστιασμένη στην τεχνολογία έκδοση.

  21:12 30/04

  H Bentley αποκαλύπτει τη νέα Continental GT Speed Convertible

  H νέα ναυαρχίδα του κορυφαίου Grand Tourer, σε ανοιχτή για την περίσταση έκδοση.

  21:03 30/04

  Συνεργασία Volvo και DiDi στην αυτόνομη οδήγηση

  Υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας.

  20:16 29/04

  Πέντε αστέρια από τον Euro NCAP στο Skoda Enyaq iV

  Πρόκειται για ένα μοναδικό επίτευγμα για το Skoda Enyaq iV στις δοκιμές πρόσκρουσης του Euro NCAP.

  20:14 29/04

  Το νέο Nissan X-Trail έρχεται στην Ευρώπη το 2022

  Συμπληρώνοντας ιδανικά την γκάμα των crossover της Nissan, το ολοκαίνουργιο X-Trail θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι του 2022.

  20:10 29/04

  H Ford είναι η Νο 1 σε πωλήσεις στην Ελλάδα στα LCV

  Η Ford συνεχίζει να προσφέρει στη χώρα μας προηγμένες, ασφαλείς και συμφέρουσες προτάσεις στην κατηγορία των LCV