Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Απρ-2021 15:25

  Συνέντευξη με τον επικεφαλής εσωτερικής σχεδίασης του Volkswagen ID.4

  Συνέντευξη με τον επικεφαλής εσωτερικής σχεδίασης του Volkswagen ID.4
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  To ID.4, το πρώτο ηλεκτρικό SUV της Volkswagen, όσο επιβλητική εμφάνιση έχει εξωτερικά, τόσο ευρύχωρο, ζεστό και φιλόξενο αποδεικνύεται εσωτερικά.. Οι σχεδιαστές της Volkswagen έθεσαν ως βασική τους επιδίωξη το εσωτερικό του ID.4 να αποπνέει μία αύρα σπιτικής θαλπωρής, όπως μας εξηγεί μεταξύ άλλων ο Tomasz Bachorski, επικεφαλής του τμήματος εσωτερικού σχεδιασμού της Volkswagen.

  Αυτές τις μέρες τα πρώτα ID.4 κυκλοφορούν στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Φαντάζομαι  το έχετε οδηγήσει, πώς νιώσατε;

  Πολύ ευχάριστη οδηγική εμπειρία. Είχε τόσο ελαφριά αίσθηση, τέλειο, σχεδόν σαν… μουσική. Στέκεσαι μπροστά σε ένα SUV, βλέπεις τους τεράστιους τροχούς και έχεις ήδη μια ιδέα για το πώς θα οδηγείται. Αλλά το ID.4, με εξέπληξε. Πολύ ευκολοδήγητο, πολύ ελαφρύ στην αίσθηση, πολύ καλή συμπεριφορά στο δρόμο, πολύ μικρός κύκλος στροφής - ειδικά για ένα τόσο μεγάλο αυτοκίνητο.

  Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για σας όσον αφορά στον εσωτερικό σχεδιασμό;

  Όχι μόνο για μένα, αλλά ολόκληρη την ομάδα, περίπου 90 άτομα εργάζονται στην εσωτερική διακόσμηση. Η πλατφόρμα ΜΕΒ μας επιτρέπει τη μέγιστη δυνατή χρήση του χώρου που προσφέρεται στο εσωτερικό. Δεδομένου ότι η μπαταρία υψηλής τάσης βρίσκεται ως επίπεδο μπλοκ κάτω από την καμπίνα επιβατών και όλα τα άλλα τεχνολογικά εξαρτήματα καταλαμβάνουν λίγο χώρο, το ID.4 είναι τόσο ευρύχωρο όσο ένα συμβατικό SUV στην αμέσως επόμενη κατηγορία. Η βασική μας πρόθεση για το εσωτερικό ήταν επομένως να τονίσουμε αυτόν τον μεγάλο χώρο, που δεν μπορεί να αναπαραχθεί από κανένα όχημα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ήταν σημαντικό για εμάς να μεταφέρουμε μία αίσθηση σπιτικής θαλπωρής. Την ίδια στιγμή, να διατηρήσουμε την έντονη αίσθηση ασφάλειας που απολαμβάνουν όσοι οδηγούν SUV – νομίζω το πετύχαμε.

  Σε γενικές γραμμές, τι αποτελεί "καλή" εσωτερική διακόσμηση για εσάς;

  Μια καλή εσωτερική διακόσμηση δεν πρέπει να είναι περίπλοκη. Ο κόσμος εκεί έξω είναι ήδη αρκετά περίπλοκος. Η λειτουργία πρέπει να είναι διαισθητική, ακριβώς όπως ένα smartphone. Ή πάλι οι χώροι αποθήκευσης: με την πάροδο του χρόνου, γεμίζουν όλο και περισσότερο. Αλλά ακόμη και με μεγάλους χώρους αποθήκευσης, η βασική αισθητική πρέπει να είναι σωστή: το αυτοκίνητο δεν πρέπει να φαίνεται γεμάτο. Ο χρήστης πρέπει να απολαμβάνει μία αρμονία που να συνδυάζει την αισθητική με την ηρεμία και την ασφάλεια. 

  Το αυτοκίνητο γίνεται έξυπνη συσκευή. Τι σημαίνει αυτό για την εσωτερική διακόσμηση;

  Στο παρελθόν, οι πελάτες ήθελαν να βλέπουν και να επιδεικνύουν όλες τις λειτουργίες που μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά. Γι' αυτό υπήρχε από ένα κουμπί για το καθετί. Σήμερα είναι διαφορετικά. Το αυτοκίνητο κάνει πολλά από μόνο του, δεν χρειάζεστε ένα κουμπί για κάθε λειτουργία. Οι νέοι έχουν μεγαλώσει χωρίς κουμπιά.

  Ας ρίξουμε μια ματιά στο ID.4: τι κάνει το εσωτερικό του ξεχωριστό;

  Η συνολική εντύπωση είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό, ένας συνδυασμός πολλών λεπτομερειών και επιφανειών. Ακόμη και εξωτερικά, ο σχεδιασμός ξεχωρίζει για τη διαφορετικότητα του. Όταν ανοίγεις την πόρτα, ξαφνιάζεσαι και από το εσωτερικό, πολύ μοντέρνο. Δεν θα αναφερθώ στη θέση οδήγησης, αλλά το εσωτερικό γενικότερα. Πολύ μεγάλο και ευάερο - το αποκαλούμε Open Space(Ανοικτό Χώρο), που χαρίζει μία πρωτοφανή αίσθηση οικειότητας και ζεστασιάς. 

  VW_02

  Απουσία κινητήρα εσωτερικής καύσης, σήραγγας μετάδοσης, δεξαμενής καυσίμου, άρα περισσότεροι χώροι. Κάποιοι λένε πως πλέον η εσωτερική διακόσμηση δεν γνωρίζει όρια – είναι έτσι;

  Όχι ακριβώς, υπάρχουν πολλοί κανονισμοί, ειδικά σε θέματα ασφάλειας, που πρέπει να πληρούνται. Συχνά αυτοί είναι περιοριστικοί για τους χώρους. Στη Volkswagen, υπερβαίνουμε αυτές τις προδιαγραφές για να διασφαλίσουμε πραγματικά τη μέγιστη ασφάλεια. Από την άλλη πλευρά, θέλουμε να προσφέρουμε τον μέγιστο χώρο, με όλο αυτό να καταλήγει μία συναρπαστική πρόκληση για μας.

  Το ID.4 είναι το δεύτερο όχημα παραγωγής στην ID. οικογένεια: ποια είναι τα τυπικά στοιχεία σχεδίασης;

  Πέρα από τη συνολική αίσθηση χώρου, τα υλικά υψηλής ποιότητας, η αίσθηση σπιτικής θαλπωρής, η οικειότητα. Ένα πολύ τυπικό στοιχείο σχεδίασης στην ID. οικογένεια είναι το ταμπλό. Το σχεδιάσαμε να μοιάζει σαν φτερό. Ενσωματώνει όλες τις λειτουργίες και όλες τις ψηφιακές συσκευές - είτε είναι η μεγάλη οθόνη στο κέντρο είτε η head-up οθόνη επαυξημένης πραγματικότητας. Ο πίνακας οργάνων σε όλα τα ID. είναι αρκετά λεπτός, μοιάζει σχεδόν σαν ένα ιπτάμενο γλυπτό τοποθετημένο ανάμεσα στις πόρτες Έχουμε επίσης επικεντρωθεί στην κεντρική κονσόλα. Προσθέσαμε πολύ περισσότερες επιλογές αποθήκευσης και περισσότερες λειτουργίες χωρίς να θυσιάσουμε το παραμικρό. Μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι στην καμπίνα, ράφια με διαφορετικές επιλογές διαμέρισης, διαχωριστικά, αποσπώμενες υποδοχές ποτηριών. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάσαμε πολύ προσεκτικά το ζήτημα των smartphone. Υπάρχουν χώρες στις οποίες δεν επιτρέπεται να βλέπει ο οδηγός το τηλέφωνό του όταν βρίσκεται τοποθετημένο στην κεντρική κονσόλα. Υπάρχουν όμως και χώρες όπου οι πελάτες το θέλουν ακριβώς έτσι και επιτρέπεται. Πρέπει να λάβουμε υπόψη πολλές ειδικές απαιτήσεις από διάφορες αγορές, επειδή το ID.4 είναι ένα πραγματικά παγκόσμιο αυτοκίνητο. Στην κινεζική αγορά, για παράδειγμα, το ζήτημα του ατμοσφαιρικού φωτισμού περιβάλλοντος είναι πολύ σημαντικό. Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, ένα στοιχείο που δεν θέλω να ξεχάσω: τα μοντέρνα καθίσματα στο ID.4. Είναι άνετα από τη μία πλευρά, αλλά και σπορ από την άλλη.

  VW_03

  Πολύς χώρος, ελαφρότητα, αίσθηση σαν να βρίσκεσαι στο σπίτι: τι ρόλο παίζει το χρώμα σε αυτό;

  Μας απασχόλησε πολύ. Στο σπίτι, οι περισσότεροι από εμάς έχουν ανοιχτόχρωμο ξύλινο πάτωμα, δάπεδο ή χαλί. Στο αυτοκίνητο όμως όχι. Εκεί, τα πατάκια είναι σκούρα για να μη φαίνεται η βρωμιά. Θέλαμε να το αλλάξουμε αυτό και να φέρουμε τη φωτεινότητα του σπιτιού και στο αυτοκίνητο, να το κάνουμε ένα μοντέρνο χώρο να ζεις εκτός σπιτιού. 

  Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι τα λευκά τιμόνια, μία σχεδιαστική σας πρόταση, λερώνονται.

  Τα σκουρόχρωμα τιμόνια γίνονται εξίσου βρώμικα με τη μεγάλη χρήση, απλά δεν τα βλέπουμε. Ειδικά με τη σημερινή συζήτηση για την υγιεινή, οι περισσότεροι άνθρωποι καθαρίζουν τακτικά το εσωτερικό των αυτοκινήτων τους. Και είναι μια εντελώς διαφορετική εντύπωση όταν μια οθόνη στο αυτοκίνητο έχει την ίδια αισθητική με το tablet στο σπίτι. Πολλοί νέοι θεωρούν δεδομένο πλέον ότι το tablet τους είναι λευκό. Έχουμε λάβει πολύ καλά σχόλια για τα χρώματα μέχρι στιγμής. Φυσικά, έχουμε επίσης τα πάντα και σε σκουρόχρωμη έκδοση, οπότε ο πελάτης είναι ελεύθερος να επιλέξει.

  Τι ξεχωρίζει το πρώτο ηλεκτρικό SUV της Volkswagen από τα παραδοσιακά SUV;

  Τα παραδοσιακά SUV έχουν χωροταξικούς περιορισμούς, συχνά λόγω του χώρου που καταλαμβάνουν οι διάφορες τεχνολογίες. Σε αντίθεση, το ID.4, παρότι βρίθει τεχνολογιών, αυτές είναι λιγότερο ορατές. Αυτή είναι πάντα μια μεγάλη πρόκληση για εμάς τους σχεδιαστές: από τη μία πλευρά, τα αυτοκίνητα πρέπει να είναι γεμάτα σύγχρονη τεχνολογία, αλλά από την άλλη πρέπει να τα σχεδιάσουμε κατά τέτοιο τρόπο ώστε η τεχνολογία να μην είναι ορατή. Πάντα λέω ότι από τη σκοπιά του design, η καλύτερη τεχνολογία είναι αυτή που δεν μπορείτε να δείτε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  15:53 11/05

  Το κυκλικό επιχειρηματικό μοντέλο της Volvo

  Στοχεύει να εξοικονομεί 1 δισεκατομμύριο κορώνες Σουηδίας (SEK) σε ετήσια βάση και να ελαττώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 2,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως από το 2025.

  15:50 11/05

  Ανανέωση για το Skoda Kodiaq

  Στην Ελλάδα, το νέο Skoda Kodiaq αναμένεται το φθινόπωρο, με τις προτεινόμενες τιμές λιανικής να ανακοινώνονται πιο κοντά στο λανσάρισμα του μοντέλου.

  15:45 11/05

  H Honda αποκαλύπτει το νέο HRV e:HEV

  Το νέο HR-V e:HEV υιοθετεί την προηγμένη υβριδική τεχνολογία με δύο ηλεκτροκινητήρες της Honda, που πετυχαίνει ένα συνδυασμό αποδοτικής λειτουργίας και άμεσης απόκρισης.

  19:21 10/05

  H Volkswagen αποκαλύπτει το νέο ID.4 GTX

  Ένα all-rounder SUV, το οποίο είναι το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο επιδόσεων της μάρκας που τοποθετείται στην κορυφή της γκάμας ID.

  19:17 10/05

  Νέες πρωτοβουλίες και στόχοι για την Honda

  Θα αγωνιστεί να οδηγήσει τις εξελίξεις που θα συντελεστούν στους τομείς της κινητικότητας, των μονάδων ισχύος, της ενέργειας και της ρομποτικής.

  19:14 10/05

  Ford: Άλμα πωλήσεων στο πρώτο τρίμηνο

  Η Ford κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της στην Ελλάδα κατά 70,7% σε σχέση με τα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του 2020.

  20:38 07/05

  Το νέο Hyundai Kona N

  Η Hyundai παρουσίασε το ολοκαίνουριο Kona N στα πλαίσια της Hyundai N Day.

  20:32 07/05

  Κορυφαία ασφάλεια 5 αστέρων για το Volkswagen ID.4

  Το νέο ID.4 απέδωσε εντυπωσιακά στις δοκιμές πρόσκρουσης και ασφάλειας του Euro NCAP.

  20:26 07/05

  Προληπτική λειτουργία προβολέων από την Ford

  Το προληπτικό και έξυπνο σύστημα των προβολέων κατευθύνει τις δέσμες σε επερχόμενες στροφές πριν καν οι οδηγοί τις δουν.

  15:28 06/05

  Πρεμιέρα για το ηλεκτρικό Volkswagen ID.6

  Η Volkswagen παρουσίασε ένα ξεχωριστό μοντέλο στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Σαγκάης, στην Κίνα.

  15:21 06/05

  Opel Astra: Τρεις δεκαετίες από την παγκόσμια πρεμιέρα του

  Τρεις δεκαετίες έχουν περάσει από την πρεμιέρα του Opel Astra πρώτης γενιάς, το οποίο ξεπέρασε σε πωλήσεις τις 4,13 εκατ. μονάδες.

  15:15 06/05

  Τα νέα Dacia Sandero Streetway και Stepway στην Ελλάδα

  Τα νέα Dacia Sandero Streetway και Stepway ξεκινούν την εμπορική τους πορεία και στην ελληνική αγορά.

  14:07 05/05

  Πρεμιέρα για το νέο Volkswagen Polo

  Η Volkswagen ανανεώνει το Polo, ένα παγκόσμιο best-seller της που από το 1975 έχει πουλήσει περισσότερες από 18 εκατομμύρια μονάδες.

  14:02 05/05

  Νέες τεχνολογίες για το Volvo XC60

  Η Volvo παρουσίασε μια σειρά από αναβαθμίσεις για το εμβληματικό μεσαίο της SUV, το XC60.