Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 27-Μαρ-2021 13:36

  Οι νέες BMW iX xDrive40 και xDrive50

  Οι νέες BMW iX xDrive40 και xDrive50
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Όταν λανσαριστεί στα τέλη του 2021, οι δυνητικοί αγοραστές της νέας, αμιγώς ηλεκτροκίνητης BMW iX θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο εκδόσεις: τις xDrive50 και την xDrive40.

   Η BMW iX επαναπροσδιορίζει την επιτυχημένη φιλοσοφία Sports Activity Vehicle (SAV) και είναι το πρώτο μοντέλο που βασίζεται σε ένα νέο, αρθρωτό, επεκτεινόμενο toolkit στο οποίο θα χτιστεί το μέλλον του BMW Group. Η εξέλιξη και παραγωγή της BMW iX ακολουθεί μία ολοκληρωμένη προσέγγιση στον τομέα της βιωσιμότητας που εμπεριέχει συμμόρφωση με αυστηρά περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα για την εξόρυξη πρώτων υλών, και επιπλέον τη χρήση ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μία υψηλή αναλογία ανακυκλωμένων υλικών στο μίγμα.

   

   

  Το BMW Group προμηθεύεται το κοβάλτιο και το λίθιο που απαιτούνται για τις μπαταρίες υψηλής τάσης από ελεγχόμενες πηγές στην Αυστραλία και το Μαρόκο, και στη συνέχεια το προωθεί στους κατασκευαστές κυψελών μπαταριών. Όπως και στην παραγωγή ολόκληρου του αυτοκινήτου στο εργοστάσιο του BMW Group στο Dingolfing, οι κυψέλες μπαταριών κατασκευάζονται αποκλειστικά από πράσινη ενέργεια από πιστοποιημένες πηγές. Και από το Φεβρουάριο του 2021, η εταιρεία προμηθεύεται αλουμίνιο που παράγεται με χρήση ηλιακής ενέργειας. Η σημασία που έχει δοθεί στη λελογισμένη χρήση πόρων για την παραγωγή της BMW iX υπογραμμίζεται από τα υψηλά ποσοστά δευτερογενούς αλουμινίου και ανακυκλωμένου πλαστικού. Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου χρησιμοποιείται ξύλο με πιστοποίηση FSC, δέρμα επεξεργασμένο με εκχυλίσματα από φύλλα ελιάς και άλλα φυσικά υλικά. Μεταξύ των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για τα καλύμματα του πατώματος και τα πατάκια είναι δίχτυα ψαρέματος. 

   

  BMW_03

   

  Πλέον αυτών, οι ηλεκτροκινητήρες της BMW iX ξεχωρίζουν χάρη σε μία σχεδίαση που επιτρέπει την αποφυγή της χρήσης σπάνιων γαιών. Αυτοί λειτουργούν σύμφωνα με την αρχή ενός σύγχρονου μοτέρ με ρεύμα διέγερσης. Αυτό σημαίνει ότι η διέγερση του ρότορα στους ηλεκτροκινητήρες της BMW iX δεν επιτυγχάνεται με σταθερούς μόνιμους μαγνήτες, αλλά με ηλεκτρικά πηνία. Αυτό καταργεί την ανάγκη χρήσης κρίσιμων υλικών για την κατασκευή μαγνητών και επομένως το BMW Group δεν εξαρτάται από τη διαθεσιμότητά τους.

  Αυτή η ειδική σχεδίαση έχει επίσης θετική επίδραση στα χαρακτηριστικά επιδόσεων του κινητήρα. Ο ακριβής έλεγχος του ρεύματος διέγερσης του ρότορα επιτρέπει τη διαθεσιμότητα της μέγιστης ροπής από την εκκίνηση. Και – αντίθετα με τους ηλεκτροκινητήρες συμβατικής σχεδίασης – η ροπή διατηρείται σε ένα ευρύ φάσμα στροφών. Επομένως, το κύριο χαρακτηριστικό της οδηγικής εμπειρίας με την BMW iX είναι ότι εκτός από ταχεία ανάπτυξη, η καμπύλη ισχύος είναι και ασυνήθιστα σταθερή, υπογραμμίζοντας την σπορ υπεροχή ενός μοντέλου BMW.

   

  BMW_04

   

  Στην BMW iX xDrive50, το σύστημα κίνησης – που περιλαμβάνει έναν ηλεκτροκινητήρα στον εμπρός άξονα και έναν ακόμα στον πίσω άξονα – παράγει συνολική ισχύ άνω των 500 ίππων εξασφαλίζοντας επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 5,0 δευτερόλεπτα. Η BMW iX xDrive40 αποδίδει ισχύ άνω των 300 ίππων, που της επιτρέπει να επιταχύνει από 0 στα 100 χλμ./ώρα σε λίγο περισσότερο από 6,0 δευτερόλεπτα.

  Ο ηλεκτροκινητήρας, το σύστημα μετάδοσης και τα ηλεκτρονικά ισχύος της BMW iX ενσωματώνονται πλήρως υπό το ίδιο κέλυφος. Με τη συμβολή της βελτιστοποιημένης αεροδυναμικής και της ευφυούς σχεδίασης που μειώνει το συνολικό βάρος του αμαξώματος, η BMW iX επιτυγχάνει εξαιρετική απόδοση για την κατηγορία της. Το αποτέλεσμα είναι μία μέση κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στον κύκλο WLTP που είναι χαμηλότερη από τις 21 kWh για κάθε 100 χλμ. για την iX xDrive50 και κάτω από 20 kWh για κάθε 100 χλμ. στην περίπτωση της iX xDrive40.

  Όπως οι ηλεκτροκινητήρες, τα ηλεκτρονικά ισχύος και η τεχνολογία φόρτισης για την BMW iX, οι μπαταρίες υψηλής τάσης είναι επίσης προϊόν της τεχνολογίας BMW eDrive πέμπτης γενιάς. Αυτές τοποθετούνται χαμηλά στο πάτωμα του αυτοκινήτου ως αναπόσπαστο τμήμα του αμαξώματος. Η βαρυμετρική ενεργειακή πυκνότητα των μπαταριών ιόντων λιθίου έχει αυξηθεί κατά 20% περίπου σε σχέση με τη μπαταρία προηγούμενης γενιάς.

  Οι κυψέλες των μπαταριών κατασκευάζονται σύμφωνα με τις ακριβείς προδιαγραφές του BMW Group και ενσωματώνονται σε μπαταρίες υψηλής τάσης, ειδικές για το μοντέλο. Επομένως, η νέα iX xDrive50 εφοδιάζεται με μία μπαταρία με μικτή χωρητικότητα πάνω από 100 kWh στο εργοστάσιο του BMW Group στο Dingolfing, ενώ η μπαταρία της iX xDrive40 φτάνει τις 70 kWh. Αυτή προσδίδει στην iX xDrive50 αυτονομία πάνω από 600 χλμ. σύμφωνα με το πρότυπο WLTP - η αντίστοιχη τιμή για την iX xDrive40 είναι πάνω από 400 χλμ. 

  Η νέα τεχνολογία φόρτισης της BMW iX επιτρέπει ταχεία φόρτιση με συνεχές ρεύμα (DC) με εξαιρετικά υψηλή ισχύ φόρτισης. Η iX xDrive50 μπορεί να αναπληρώσει την ενέργεια της μπαταρίας υψηλής τάσης με ισχύ φόρτισης έως και 200 kW, ενώ η iX xDrive40 με έως 150 kW. Αυτό σημαίνει ότι μία 10λεπτη φόρτιση παρέχει αρκετή ενέργεια που αρκεί για αύξηση της αυτονομίας κατά 120 και 90 χλμ. αντίστοιχα. Και στις δύο εκδόσεις, η μπαταρία μπορεί να φορτίζεται από το 10 μέχρι το 80% της συνολικής της χωρητικότητας σε λιγότερο από 40 λεπτά.

  Το νέο πακέτο τεχνολογικών εργαλείων που κάνει το ντεμπούτο του στην BMW iX προάγει σημαντικά τους τομείς της αυτοματοποιημένης οδήγησης και των ψηφιακών υπηρεσιών. Για παράδειγμα, το επίπεδο υπολογιστικής ισχύος έχει αυξηθεί ώστε να επεξεργάζεται 20 φορές μεγαλύτερο όγκο δεδομένων, συγκριτικά με προηγούμενα μοντέλα. Ως αποτέλεσμα, ο εγκέφαλος του αυτοκινήτου μπορεί να επεξεργαστεί τη διπλάσια ποσότητα δεδομένων από τους αισθητήρες του οχήματος από όσο στο παρελθόν. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  15:53 11/05

  Το κυκλικό επιχειρηματικό μοντέλο της Volvo

  Στοχεύει να εξοικονομεί 1 δισεκατομμύριο κορώνες Σουηδίας (SEK) σε ετήσια βάση και να ελαττώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 2,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως από το 2025.

  15:50 11/05

  Ανανέωση για το Skoda Kodiaq

  Στην Ελλάδα, το νέο Skoda Kodiaq αναμένεται το φθινόπωρο, με τις προτεινόμενες τιμές λιανικής να ανακοινώνονται πιο κοντά στο λανσάρισμα του μοντέλου.

  15:45 11/05

  H Honda αποκαλύπτει το νέο HRV e:HEV

  Το νέο HR-V e:HEV υιοθετεί την προηγμένη υβριδική τεχνολογία με δύο ηλεκτροκινητήρες της Honda, που πετυχαίνει ένα συνδυασμό αποδοτικής λειτουργίας και άμεσης απόκρισης.

  19:21 10/05

  H Volkswagen αποκαλύπτει το νέο ID.4 GTX

  Ένα all-rounder SUV, το οποίο είναι το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο επιδόσεων της μάρκας που τοποθετείται στην κορυφή της γκάμας ID.

  19:17 10/05

  Νέες πρωτοβουλίες και στόχοι για την Honda

  Θα αγωνιστεί να οδηγήσει τις εξελίξεις που θα συντελεστούν στους τομείς της κινητικότητας, των μονάδων ισχύος, της ενέργειας και της ρομποτικής.

  19:14 10/05

  Ford: Άλμα πωλήσεων στο πρώτο τρίμηνο

  Η Ford κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της στην Ελλάδα κατά 70,7% σε σχέση με τα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του 2020.

  20:38 07/05

  Το νέο Hyundai Kona N

  Η Hyundai παρουσίασε το ολοκαίνουριο Kona N στα πλαίσια της Hyundai N Day.

  20:32 07/05

  Κορυφαία ασφάλεια 5 αστέρων για το Volkswagen ID.4

  Το νέο ID.4 απέδωσε εντυπωσιακά στις δοκιμές πρόσκρουσης και ασφάλειας του Euro NCAP.

  20:26 07/05

  Προληπτική λειτουργία προβολέων από την Ford

  Το προληπτικό και έξυπνο σύστημα των προβολέων κατευθύνει τις δέσμες σε επερχόμενες στροφές πριν καν οι οδηγοί τις δουν.

  15:28 06/05

  Πρεμιέρα για το ηλεκτρικό Volkswagen ID.6

  Η Volkswagen παρουσίασε ένα ξεχωριστό μοντέλο στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Σαγκάης, στην Κίνα.

  15:21 06/05

  Opel Astra: Τρεις δεκαετίες από την παγκόσμια πρεμιέρα του

  Τρεις δεκαετίες έχουν περάσει από την πρεμιέρα του Opel Astra πρώτης γενιάς, το οποίο ξεπέρασε σε πωλήσεις τις 4,13 εκατ. μονάδες.

  15:15 06/05

  Τα νέα Dacia Sandero Streetway και Stepway στην Ελλάδα

  Τα νέα Dacia Sandero Streetway και Stepway ξεκινούν την εμπορική τους πορεία και στην ελληνική αγορά.

  14:07 05/05

  Πρεμιέρα για το νέο Volkswagen Polo

  Η Volkswagen ανανεώνει το Polo, ένα παγκόσμιο best-seller της που από το 1975 έχει πουλήσει περισσότερες από 18 εκατομμύρια μονάδες.

  14:02 05/05

  Νέες τεχνολογίες για το Volvo XC60

  Η Volvo παρουσίασε μια σειρά από αναβαθμίσεις για το εμβληματικό μεσαίο της SUV, το XC60.