Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 21-Μαρ-2021 13:07

  Οι δεξιοτέχνες των πήλινων μοντέλων της Mazda

  Mazda_01
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην Ιαπωνία και στη Γερμανία, στα κέντρα έρευνας και σχεδιασμού της Mazda, οι σχεδιαστές, οι υπεύθυνοι εξέλιξης, και οι τεχνίτες των πήλινων μοντέλων "Takumi” (Takumi clay modellers) δίνουν πνοή στα σχέδια όλων των νέων μοντέλων της Mazda. Οι Takumi συμβολίζουν τη δεξιότητα και την ακρίβεια, αντιπροσωπεύουν τη μακρά παράδοση της χειροτεχνίας στην Ιαπωνία και δουλεύουν κυρίως με τον πηλό και το μέταλλο. Αυτό που χαρακτηρίζει όλους τους τεχνίτες, είναι η βαθιά αγάπη και η πίστη στην τέχνη τους.

  Χρησιμοποιώντας τη φαντασία και τις αφαιρετικές τους ικανότητες, οι διαμορφωτές του πηλού με τον τίτλο Takumi, αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν ένα αυτοκίνητο από ένα κομμάτι πηλό. Λίγοι τεχνίτες πηλού έχουν κερδίσει τον τίτλο Takumi, ωστόσο υπάρχουν σημαντικές διαφορές τόσο στις δυνατότητες όσο και στην ταχύτητα. Ένας τεχνίτης πηλού χρειάζεται 4 εβδομάδες για να δημιουργήσει ένα μικρό ομοίωμα, 8 εβδομάδες για ένα μοντέλο σε κλίμακα 1:4 και 6 μήνες για ένα ομοίωμα σε κλίμακα 1:1.

   

   

  Ο Takumi, ο εξειδικευμένος μοντελιστής πηλού, είναι σημαντικά πιο γρήγορος στη δουλειά του και χρειάζεται περίπου το ¼ του χρόνου από τον απλό τεχνίτη. Δηλαδή, μία εβδομάδα για ένα μικρό ομοίωμα, δύο εβδομάδες για ένα ομοίωμα πηλού σε κλίμακα 1:4 και δύο μήνες για την ολοκλήρωση ενός μοντέλου σε κλίμακα 1:1.

  Από την ιδέα έως την ολοκλήρωση, σε ένα ομοίωμα 1:1 απασχολείται μια πλήρως στελεχωμένη ομάδα για περίπου ένα χρόνο. Και ενώ στη φάση εξέλιξης ενός νέου Mazda δημιουργούνται πολλά μοντέλα από πηλό, ένα μόνο είναι αυτό που θα καταλήξει να γίνει η έμπνευση για το μοντέλο παραγωγής.

  Ένα μοντέλο από πηλό σε κλίμακα 1:1 ζυγίζει περίπου 1.5 τόνο (μαζί με τον ατσάλινο σκελετό του), πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο βαρύ από ένα σημερινό Mazda MX-5 roadster (996 κιλά), και λίγο πιο ελαφρύ από ένα Mazda6 Wagon (1.635 κιλά).

  Οι ταλαντούχοι σχεδιαστές Takumi λειτουργούν εντελώς αυτόνομα και είναι σε θέση να δημιουργήσουν και να κατασκευάσουν μια δεδομένη φόρμα χωρίς να χρειάζεται να συνεργαστούν στενά με τους πραγματικούς σχεδιαστές.

  Στα κεντρικά της Mazda στην Ιαπωνία υπάρχουν μόνο τρείς τέτοιοι μοντελιστές που φέρουν τον τίτλο του Takumi. Οι τεχνίτες του πηλού πρέπει να τελειοποιήσουν τις δεξιότητές τους σε διαφορετικές θέσεις, για περίπου 20 χρόνια πριν μπορέσουν να πάρουν τον τίτλο Takumi. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία εκμάθησης για αυτή την τέχνη. Ξεκινώντας ως μαθητευόμενοι μοντελιστές, και εξελίσσονται μέσα από την πολύωρη ενασχόληση.

  Ο μοντελιστής θερμαίνει πρώτα τον πηλό, ένα ειδικό μείγμα κεριού, λαδιού, χρωστικής και υλικού πλήρωσης, στους 60°C. Το εύπλαστο υλικό στη συνέχεια εφαρμόζεται στο πλαίσιο στήριξης πριν διαμορφωθεί και πάρει το σχήμα ενός αυτοκινήτου. Η δουλειά πάνω στον πηλό γίνεται με το χέρι, μεταφέροντας ενέργεια και συναίσθημα σε κάθε πτυχή της επιφάνειας.

   

  Mazda_03

   

  Η φόρμα γίνεται ψηφιακό μοντέλο 3D, μόνο όταν το μοντέλο από πηλό επιτύχει την απόλυτη ισορροπία.

  Στην Ιαπωνία είναι βαθιά ριζωμένη η πεποίθηση ότι η καλλιτεχνική ομορφιά επιτυγχάνεται μόνο με τη δύναμη και την ακρίβεια των ανθρώπινων χεριών. Για αυτό η Mazda εξακολουθεί να δίνει τόσο μεγάλη αξία στις χειρωνακτικές διαδικασίες, και στην τεχνική των Takumi - και χρησιμοποιεί, όσο καμία άλλη αυτοκινητοβιομηχανία, τον πηλό στην εξέλιξη των μοντέλων της.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  16:32 19/04

  H Nissan έφτασε τις 500.000 πωλήσεις οχημάτων e-Power στην Ιαπωνία

  Το e-Power της Nissan διαφέρει από τα τυπικά υβριδικά συστήματα

  16:28 19/04

  Το θρυλικό Mazda MX-5 ανανεώνεται

  Τα θετικά σχόλια και κριτικές για το θρυλικό Mazda MX-5 συνεχίζουν ακόμα και μετά από τρείς δεκαετίες και 1,1 εκατομμύρια μονάδες που έχουν πουληθεί.

  16:22 19/04

  Οι Ford και B&O Beosonic υπογράφουν τον τέλειο ήχο

  H νέα λειτουργία Beosonic του ηχοσυστήματος B&O στα αυτοκίνητα της Ford επιτρέπει στους οδηγούς και τους επιβάτες να ρυθμίζουν τον ήχο σύμφωνα με τις επιθυμίες τους με ένα άγγιγμα.

  13:58 17/04

  Ταχύτερες παραδόσεις από την Hermes και την Volkswagen Commercial Vehicles

  Ένας από τους κλάδους που γνώρισαν τεράστια άνθηση μέσα στην πανδημία είναι και αυτός των ταχυμεταφορών.

  14:03 16/04

  Ράλλυ Ακρόπολις: Ειδικές διαδρομές στην Κόρινθο και έδρα στη Λαμία

  Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες για το Ράλλυ Ακρόπολις που επιστρέφει στο πρόγραμμα του WRC και θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας στις 9-12 Σεπτεμβρίου.

  13:55 16/04

  Οι δοκιμές εξέλιξης του ηλεκτρικού Nissan Ariya

  Κάθε στοιχείο του ηλεκτρικού Ariya έχει εξεταστεί και βελτιωθεί με τη δέουσα προσοχή.

  13:54 16/04

  Έλεγχος και πιστοποίηση μεταχειρισμένου με την υπογραφή της Ford

  Η απόκτηση ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου μπορεί να κρύβει πολλές παγίδες.

  19:05 15/04

  H ηλεκτρική κινητικότητα είναι ήδη κλιματικά ουδέτερη

  Είναι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο πιο φιλικό προς το περιβάλλον και το κλίμα από ένα σύγχρονο μοντέλο με κινητήρα εσωτερικής καύσης;

  18:58 15/04

  Seat: Δωρεάν καύσιμα για 1 χρόνο για όλα τα μοντέλα TGI

  Προβλέπει όφελος για τον πελάτη ισάξιο με την κατανάλωση καυσίμου για έναν ολόκληρο χρόνο.

  18:56 15/04

  Το Fiat 127 γιορτάζει τα 50 του χρόνια

  Τον Απρίλιο του 1971 η ιταλική εταιρεία παρουσίαζε το Fiat 127, ένα μοντέλο που γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία, αλλά κυρίως άνοιξε τον δρόμο για τη σύγχρονη εποχή των αυτοκινήτων με συμπαγείς...

  16:19 14/04

  Η Yokohama δοκιμάζει ελαστικά σε εσωτερικές επιφάνειες πάγου

  Η Yokohama ανακοίνωσε πρόσφατα τη δημιουργία μιας νέας μονάδας στην εσωτερική εγκατάσταση του κέντρο της στο Χοκάιντο.

  16:18 14/04

  Carsharing ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο Αμβούργο από την VW

  Η δυνατότητα κοινής χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων ξεκίνησε στο Αμβούργο πριν μερικούς μήνες και αποτελεί τμήμα της στρατηγικής της Volkswagen.

  16:10 14/04

  H Ford χτίζει έναν καλύτερο κόσμο

  Θέλοντας να συμβάλλει στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τις μελλοντικές γενιές.

  15:49 13/04

  Tο Jeep Gladiator ήρθε στη Ελλάδα

  Ένα πανίσχυρο pick-up με DNA από το σύμβολο των εκτός δρόμου οχημάτων, το Jeep Wrangler.